Mezinárodní biologická olympiáda v Kazachstánu

Mezinárodní biologická olympiáda v Kazachstánu

Vyprávění J. Vodenky - loňského absolventa, který se probojoval v Biologické olympiádě na vrchol. A díky tomu se až o prázdninách účastnil mezinárodního kola:

"Kromě bronzové medaile jsem si z Kazachstánu odvezl spoustu výjimečných zážitků, vzpomínek na skvělou olympijskou atmosféru a kontaktů na lidi se stejným zájmem."

Na začátku prázdnin jsem měl díky Biologické olympiádě možnost podívat se až do Kazachstánu, kde se konalo letošní IBO (International Biology Olympiad), a změřit své síly s dalšími třemi stovkami mladých biologů z celého světa. Česká republika byla, stejně jako ostatní země, reprezentována čtyřmi soutěžícími, vybranými na základě výsledků národního kola Biologické olympiády a týdenního přípravného setkání.

Po intenzivní přípravě na letním odborném soustředění Běstvina jsme odletěli do Astany, kde jsme strávili pět dní v podstatě izolováni od zbytku světa - museli jsme odevzdat i mobilní telefony. V programu se střídaly soutěžní dny a celodenní exkurze po významných místech města. Navštívili jsme například Muzeum energie budoucnosti nebo největší mešitu ve střední Asii. Samotná soutěž se skládala ze dvou teoretických testů a čtyř praktických úloh, které prověřily naše dovednosti - od pitvy ovčího oka až po izolaci DNA bakterií. Důležitou podporou pro nás byl český doprovodný tým, složený z členů poroty IBO, díky kterému jsme měli všechny testy přeložené do češtiny.

Závěrem celé soutěže bylo slavnostní vyhlášení a předání medailí, které byly odměnou pro 60 % nejúspěšnějších řešitelů. Po několika vyčerpávajících dnech a nekonečném čekání na výsledky jsme si mohli konečně oddechnout - všem se nám povedlo získat medaili, a tak se po desáté v řadě mohl český tým radovat ze 4 medailí, letos tří bronzových a jedné stříbrné!

Druhou, už neoficiální částí našeho pobytu v Kazachstánu byl týden strávený v okolí největšího kazašského města Almaty, který jsme využili především k výletům do hor pohoří Ťan-šan ale i k návštěvě samotného města a mohli jsme tak lépe poznat místní přírodu a kulturu.

Kromě bronzové medaile jsem si z Kazachstánu odvezl spoustu výjimečných zážitků, vzpomínek na skvělou olympijskou atmosféru a kontaktů na lidi se stejným zájmem.

Jáchym Vodenka (třída 8OA ve školním roce 2023/2024, nyní 1. ročník oboru Biologie na Přírodovědecké fakultě Univerzity Karlovy v Praze)

Aktuální informace

13.10.2024

Zveme na prohlídku školy ve středu 16/10 od 13.00 do 16.00 hodin. Součástí programu jsou informační schůzky s vedením školy v 13:15, 14:00, 14:45, 15:15 hod.

09.09.2024

Novinka pro studenty a rodiče

Celý článek

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Tour de France

1. červenec 1903

Když se v časných ranních hodinách v Paříži rozjelo 60 cyklistických profesionálů k okružní jízdě po Francii, málokdo tušil, že se zrodil později nejpopulárnější silniční závod světa – Tour de France.

Nejčtenější

20.09.2024

19.záři se na atletickém stadionu Sportovního centra Nymburk konalo okresní kolo Atletického středoškolského poháru. V kategorii dívek se účastnilo pět a v kategorii chlapců čtyři školy. Soutěžilo se v klasických disciplinách, 100m, 400m, 1500m (dívky 200m a 800m), dále skok vysoký, skok daleký, vrh koulí a závěrečná štafeta 4x200m. Družstvo s nejvíce body za výkony bralo přímý postup do krajského kola.

celý článek
28.09.2024

Workshopů v projektu Kamdu s inspirátory z oblasti byznysu, neziskovek, umění, vědy nebo médií se v posledních dvou letech zúčastnilo několik studentů vyššího nebo čtyřletého gymnázia z naší školy. Někteří z nich jsou opět přihlášeni do nabídky Kamdu pro podzimní semestr 2024. Další zájemci se ještě mohou také přidat a opravdu je z čeho vybírat. Opět jsme (tentokrát především zásluhou J. Holečka ze 6XA) shromáždili recenze dosavadních účastníků, abychom novým zájemcům poskytli zpětnou vazbu. Ještě dodávám, že přihlášení do projektu se kvůli celoškolní evidenci účasti a zejména zařízení uvolnění z výuky na workshopy musí hlásit ještě u školního kariérního poradce prof. Soukupa.

celý článek
19.09.2024

V pondělí 9. 9 se za deštivého počasí naši primáni vydali na adaptační kurz do Rokytnice . Odpoledne se naštěstí počasí trochu umoudřilo a mohli jsme tak vyrazit na Dvoračky. Následující dny byla v programu dopolední výuka HV a VV, odpolední exkurze do Muzea zapadlých vlastenců v Pasekách, celodenní výlet k prameni Labe, exkurze do Harrachovské sklárny a v pátek 13. 9 už se jelo domů. Přestože nám počasí moc nepřálo, někteří by si prý klidně adapťák ještě prodloužili :) A teď už pár slov od žáků 1PA.....

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.