Což takhle si trošku za-SOČ-kařit?!

Což takhle si trošku za-SOČ-kařit?!

Pokud jste si mysleli, že jste se po přečtení nadpisu tohoto článku zbláznili, mýlíte se a můžete zůstat naprosto v klidu. V následujících řádcích bychom Vám rádi představili soutěž, které se zkráceně říká SOČ. Celým názvem STŘEDOŠKOLSKÁ ODBORNÁ ČINNOST.

Jedná se o zajímavý projekt, jehož kořeny sahají do 35 let vzdálené minulosti. Této soutěže se již před nějakou dobou několik studentů z naší školy účastnilo, ale v posledních pár letech se do této prestižní a celostátní soutěže nikdo nezapojil. Až letos, právě v 35. ročníku, se tři studenti třetího ročníku rozhodli jít do toho a zkusit něco nového.

Jedna škola, dvě práce a tři nezkušení třeťáci se vrhli do světa biologie a zdravotnictví a po více než půlroční práci výsledky svého výzkumu a bádání předvedli na školním kole, které se konalo ve čtvrtek 21. března 2013. Obě práce byly představeny před hojným publikem a porotou složenou ze dvou kantorů – pan profesor Michal Hrstka a paní profesorka Veronika Hanlová.

První práce, která byla na školním kole představena, nese název „Crohnova choroba a informovanost o ní mezi studenty středních škol“. Druhá práce se zabývala tématem „Život s diabetes mellitus“. Obě práce byly zařazeny do soutěžní kategorie číslo šest – zdravotnictví. 

Myslím si, že nyní budu hovořit nejen za sebe, ale i za mé dvě spolužačky, které se soutěže účastnily také. Tvorba práce nám sice zabrala hodně volného času, ale to, co nám dala, je pro nás mnohem důležitější. Dala nám nové zkušenosti a poznatky. Už ve třetím ročníku jsme měli možnost tvořit práci, která by se obsahově, ale i rozsahem mohla rovnat práci maturitní či bakalářské. Získali jsme spoustu praktických znalostí, které využijeme nejen v dalším studiu, ale hlavně v praktickém životě.

Tímto bychom rádi oslovili i potencionální zájemce z řad našich mladších spolužáků, kteří by se třeba v příštích letech chtěli projektu SOČ zúčastnit. Určitě to zkuste, protože vlastně nemáte co ztratit. Nečekejte, že práci budete mít napsanou za pár hodin, ale to, co se Vám v závěru vrátí, se nedá s ničím srovnat. V průběhu psaní práce si můžete zkusit nové role a vybudovat si tak zvyk na psaní obdobných prací. V budoucnu to budete potřebovat a my si myslíme, že právě Středoškolská odborná činnost je dobrým prostředkem, kterak se vše naučit.

V závěru bych rád za sebe, ale i za obě Nikoly poděkoval všem, kteří nám byli při tvorbě práce nápomocni. Zejména děkujeme panu Michalu Hrstkovi, který se stal vedoucím obou prací a věnoval svůj volný čas korekturám textů. Za to mu patří velký dík od nás všech! Dále děkujeme paní profesorce Evě Oupické za pomoc ohledně gramatické správnosti textu. Poděkování patří i paní profesorce Hanlové, která se stala vedoucím školního kola, a také panu Soukupovi, protože bez jeho upozornění na projekt SOČ, bychom o této zajímavé soutěži ani nevěděli. Děkujeme také vedení školy za ochotu a vstřícnost!

30. dubna míříme do Kladna a budeme se snažit, aby jméno naší školy bylo možná co nejvýše ve výsledkové listině. A vy, kteří váháte, pojďte do toho, stojí to za to!

Petr Pokorný 3.A

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1942.

Narodil se 6. 9. 1922 v Nymburce a zemřel v r. 1996 v Nymburce. Byl význačným českým tělovýchovným pedagogem.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Let bratří Wrightů

17. prosinec 1903

Po mnohaletých systematických pokusech se podařilo uskutečnit Orvillu Wrightovi let s motorovým letadlem v trvání dvanácti sekund.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.