Škomam 2020

Ve dnech 27.-29. ledna 2020 se skupina 9 studentů našeho gymnázia v doprovodu prof. Krejčíkové a prof. Kolbabové vypravila na VŠB-TU v Ostravě na akci “Škola matematického modelování“, neboli zkráceně ŠKOMAM. 

V rámci akce jsme absolvovali několik přednášek a cvičení, soutěžili ve ŠKOMAM Cupu a navštívili jsme Národní superpočítačové centrum IT4Innovations.

Z nymburského nádraží jsme vyjeli vlakem do Kolína, kde jsme poté přestoupili na přímý spoj do Ostravy. Začátek výpravy proběhl výborně, neboť nenastala žádná komplikace. Do Ostravy jsme dorazili ve večerních hodinách. Následovala cesta MHD na kolej, kde jsme se rozdělili do pokojů, řekli si informace o dalším dni a šli spát.

V pondělí dopoledne nás čekaly 3 přednášky o derivování, integrování a diferenciálních rovnicích. Přednášky byly zábavné, ale zároveň hodně vyčerpávající, protože většina z nás o těchto věcech slyšela poprvé. Po každé přednášce následovala otázka do ŠKOMAM Cupu, která se vztahovala k právě ukončené přednášce. Po obědě nás čekaly 2bloky cvičení na PC v programovacím jazyce R.

V úterý jsme měli podobný program jako v pondělí. Začali jsme sérií 4 přednášek, které byly zajímavé, ale co se týče ŠKOMAM Cupu, obtížnost otázek se začala zvyšovat. Po obědě jsme místo cvičení navštívili Národní superpočítačové centrum IT4Innovations, kde nás úvodní prezentací seznámili se superpočítači. Poté následovala prohlídka centra a dotazy.

Středeční dopoledne jsme odstartovali posledním blokem cvičení. Dále byla na programu přednáška o tzv. Pickově vzorci, která se nám velmi líbila. Po obědě následovala diskuze s vedoucím katedry aplikované matematiky prof. Jiřím Bouchalou o studiu na VŠB-TU v Ostravě. Poslední přednáška letošního ŠKOMAMu byla na téma O teorii her a jejím využití v léčbě rakoviny od Dr. Staňkové, která v současnosti působí na univerzitě v Amsterdamu. V rámci ŠKOMAM Cupu se všechny 3 týmy umístily na 7.-13. místě. Cesta domů proběhla hladce, a tak jsme se všichni vrátili zdraví a obohaceni o další krásy matematiky.

Za účastníky Ondřej Žežule, 3A

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kartuziánský řád

29. duben 1903

Dlouhotrvající rozepře mezi francouzskou vládou a řeholními řády, zvláště kartuziány, vyvrcholily v první polovině roku 1903:

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.