Škomam 2019

28.01.2019

Již tradičně se vybraní zástupci ( Lukáš Hora, Václav Novotný, Vojtěch Drška a Jakub Růžička) našeho gymnázia pod vedením M. Krejčíkové a V. Kolbabové  vypravili na VŠB-TU Ostrava, kde se zúčastnili mezinárodní akce s názvem Škola matematického modelování. 

Pro účastníky byla připravena série přednášek a cvičení seznamující účastníky s širokou škálou témat. Získané znalosti byli poctivě testovány pomocí prestižní soutěže ŠKOMAM-CUP.
První překvapení přichází již při cestě do Ostravy. Ano, tušíte správně. Opravdu se nic zvláštního nestalo, vlaky přijížděli i odjížděli na čas. Při hledání našich pokojů se seznamujeme s španělskými sousedy. Pokoje byli bohužel po minulých letech zklamáním. I přesto usínáme při poslechu tradiční ostravské muziky.
Hned při registraci dostáváme certifikát odpouštějící příjímací řízení na Katedru aplikované matematiky na místní univerzitě. V úvodní přednášce si ukazujeme, jak dokazovat nerovnosti víme-li zda je funkce konvexní či konkávní. Následuje povídání o funkci sínus. Zatím zvládáme ŠKOMAM-cup levou zadní, ale uvidíme, jak bude náročnost stoupat. Známý nejmenovaný zmatkař samozřejmě ztratil jedinou věc, kterou mohl a zároveň potřeboval. Kdyby vás zajímalo, co to bylo nebojte se obrátit na libovolného z účastníků. Po obědě se seznamujeme se základními příkazy jazyka R a jak jej využít při úpravě fotek. Na večeři jsme zavítali do studentské pizzerie a poté vyzkoušeli univerzitní klavír.
V úterý z rána přišla rána – mám přímku P a bod A, kolik existuje přímek rovnoběžných s P a procházející bodem A? Že je to určitě jedna ? No to tedy určitě ne, pro eliptickou geometrii je to mnoho a pro hyperbolickou málo. Po přednášce z, jak jste jistě poznali, neeuklidovských geometrií jsme se připravovali na maturitu pomocí programu, jež vytvořili organizátoři ŠKOMAMu. Následně jsme byli seznámeni se všemi chybami, kterých se můžeme dopustit při matematickém modelování. A hned poté jsme si ukázali, jak chytře změnit graf, aby se stal z neúspěchu úspěch i naopak. Závěrem jsme využili znalosti, nabyté během dopoledne, ke zpracování statistiky významných bitev mezi Lannistery a Starky. Po konci programu zvládl nejmenovaný zvídavý student prozkoumat univerzitní budovu, no řekněme od hlavy až k patě. Večer strávený u pingpongu a v restauraci Babylon neměl chybu.
Následujícího dne jsme navštívili Národní superpočítačové centrum IT4Innovations. V přednášce, která navazovala, jsme se dozvěděli, jak numericky simulovat fyzikální jevy, zejména obecný rovinný pohyb. Po obědě přednášel pan profesor Dag Hrubý, jehož nadšení, schopnost zaujmou i obecný přehled jsou nepopsatelné. Jelikož jsme chtěli dorazit do Nymburka před půlnocí, tak jsme museli bohužel tuto skvělou přednášku opustit dříve. Před dveřmi na nás již čekali organizátoři, aby nám, jakožto vítězům, slavnostně předali pohár ŠKOMAM-cup 2019. To nás trochu zdrželo, přidali jsme tedy do kroku. Ale nebylo třeba, cestou zpět již vlaky nezklamaly a měli více jak půlhodinové zpoždění. Rozhodli jsme se jednat a rezervovali si jiný vlak. Jeden nejmenovaný student se rozhodl provést ještě závěrečné zpestření, když si zapomněl notebook na ostravském nádraží. Naštěstí si to uvědomil před nástupem do vlaku a tak vlak přijíždějící na čas odjel později. Ale což, jsme doma šťastní a zdraví.

Za účastníky Jakub Růžička

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1925.

Narodil se 25. 12. 1908 Nymburce. V letech 1925 – 1930 studoval inženýrské stavitelství na pražské technice, pak Akademii výtvarného umění.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lov velryb

15. prosinec 1903

Norsko zakázalo na deset let lov velryb v pobřežních vodách. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.