ŠKOMAM 2017

ŠKOMAM 2017

Ve dnech 24. – 26. ledna se skupina žáků vyššího gymnázia zúčastnila Školy matematického modelování na Vysoké škole báňské – Technické univerzitě Ostrava. Absolvovali přednášky, cvičení a seznámili se s matematickým softwarem MATLAB. Během celé akce probíhala také soutěž - ŠKOMAM Cup. O přípravu „výletu“ a doprovod žáků se postaraly M. Krejčíková a H. Mahnelová. Tolik stručné úvodní informace a nyní již pohled samotných účastníků.

Na nymburském nádraží jsme včas a v dobré náladě, ale co se nestalo: překážka na trati! Náš rychlík číslo jedna má zpoždění, je třeba jednat rychle a sehnat na cestu do Kolína náhradní dopravu. Podařilo se! Nervy tečou, do odjezdu našeho expresu zbývají poslední minuty, sprintujeme na nástupiště. Tak jsme to stihli! Zbytek cesty proběhl v klidu, dojeli jsme na místo a ubytovali se v útulných pokojích. Na dobrou noc jsme ještě zhlédli propagační video Technické univerzity Ostrava „Doc. Vlákno – Hey, lamo“.  

                Hned zrána jsme se během první přednášky museli naučit limity a derivace, abychom v druhé přednášce zvládli určité integrály. Naše mozky byly zavařeny. Ve třetí, odlehčující přednášce, jsme viděli důkaz, proč se pí rovná 2. No řeknu vám, samá překvapení. Jako poučení jsme si vzali, že nemůžeme vždy věřit své intuici. Dále vyšli organizátoři vstříc maturantům a zopakovali pravděpodobnost. Celý dopolední program probíhal v budově tvaru létajícího talíře, v jejímž přízemí byl umístěn blok kamene. Byl to ovládací panel? Nevíme. Po obědě jsme byli seznámeni se základy práce v komerčním programu MATLAB. Probrali jsme proměnné, matice, cykly a grafy. Na večeři jsme zašli do blízké pizzerie, ve které jsme se do sytosti najedli, někteří i dvakrát. Během jídla jsme jako správná elita řešili úlohu do soutěže ŠKOMAM Cup.

                Následujícího dne jsme navštívili Národní superpočítačové centrum IT4Innovations. V přednášce, která následovala, jsme se dozvěděli, jak numericky simulovat fyzikální jevy, zejména obecný rovinný pohyb. František Zajíc si zahrál na sličného asistenta, ačkoli přednášející původně chtěl asistentku. Dalších 45 minut jsme se věnovali zlatému řezu, jak ho sestrojit, kde ho najít, kde ho rozhodně nehledat a že není všude tam, kde ho našli ostatní. Na odpoledním cvičení jsme se naučili hazardním způsobem aproximovat číslo pí. Metoda se jmenovala Monte Carlo, podle známé herny a kasina v Monaku. V programu MATLAB jsme si tuto metodu naprogramovali a vyzkoušeli. V druhé, podstatně náročnější části, jsme numericky řešili rovnice. Po programu jsme se šli projít Hlavní třídou a zašli jsme do nekuřácké restaurace Babylon.

                Poslední den nás dopoledne naučili, jak přežít na opuštěném ostrově. Nejobtížnější je samozřejmě zahnat nudu, což jde výborně řešením úloh pomocí Taylorova polynomu. Matematika má mnoho odstínů a barev, my jsme se poté zabývali tou žlutou. V přednášce „Simpsonovi a matematika“ jsme řešili úlohy, které se v tomto seriálu vyskytly a také jsme se dozvěděli, že polovina tvůrců Simpsonových má doktorát z matematiky. Třetí přednáška byla asi ze všech nejslabší. Téma celulárních automatů, hry Game of Life a modelování populací nás nenadchlo. Poslední přednášku této akce měl na starosti pan docent Rokyta z Matematicko-fyzikální fakulty Univerzity Karlovy v Praze. Byla o rozdílu mezi tvrzeními „neumím“ a „nelze“ a o tom, jak matematicky dokázat, že něco opravdu nelze. Na úplný závěr proběhlo vyhlášením ŠKOMAM Cupu, kde jsme na vítěze ztratili pouze dva body. Ve vlaku cestou domů jsme i přes notné vyčerpání nespali, nýbrž jsme se věnovali psaní tohoto článku, učením se na základy společenských věd a biologii, debatování o kvalitě přednášek, popíjení džusu, který zbyl od včera a podobným bohulibým činnostem.

Společným dílem: Jakub Růžička, Petr Jirout, Světlana Gareeva, Tereza Sloupová, Lukáš Kolbaba, František Zajíc a Lukáš Hrubčík.

Zobrazeno: 6015x

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1947.

Narodil se 25. 6. 1928 v Praze. Dětství a mládí prožil v Nymburce, ve vile na Zálabí v bývalé ulici Tomáše Černého (dnes Kolínská ulice).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Finská ústava

15. duben 1903

Na příkaz ruského cara Mikuláše II. byla na tři roky pozastavena platnost finské ústavy. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.