Exkurze Londýn 2023

Exkurze Londýn 2023

Je to již nějaký pátek, co jsme se vrátili z Velké Británie s hromadou nových zkušeností a super gastronomických zážitků. To však předbíhám, neboť se musíme nejprve vrátit na start!

Celá tato odysea započala 1.10. téměř nekonečnou cestou autobusem,  kterou nám naštěstí zpříjemňovaly příležitostné zastávky na benzínkách a pozitivní nálada řidiče autobusu.

Na přelomu 1.10. a 2.10. jsme se přepravili pomocí trajektu z francouzského Calais do britského Doveru. Během cesty se nám naskytl překrásný pohled na sluncem zalité bílé vápencové útesy britského pobřeží. Po dvouhodinové cestě z Doveru jsme se konečně dopravili do Londýna, kde jsme započali naše objevování krás hlavního města Velké Británie. Naše domněnky, že si po úmorné cestě autobusem odpočineme, byly velmi rychle rozprášeny ohlášením devítihodinového výletu. Zde jsme si poprvé a ne naposledy vyzkoušeli profesionalitu a znalosti naší průvodkyně Aničky. Pod řádným vedením jsme se nakonec dostali až k místu známém jako Greenwich, kde si mnozí amatérští fotografové vyfotili fotku z obou polokoulí naší planety. Nakonec se ale náš zasloužený odpočinek dostavil v podobě nastěhování se do našich nových rodin. Přes velmi nízká očekávání byla většina zájezdníků nadměrně spokojena se službami, které naše adoptivní rodiny poskytovaly. Po úvodním přivítání nám byla poskytnuta teplá chutná strava a pohodlné místo k odpočinku, tak končil náš první den.

Ráno druhého dne nás čekala snídaně v britském stylu, a to v podobě kukuřičných lupínků, lívanců a toastů. Kromě snídaně na nás mimo jiné čekaly také obědové balíčky v případě, že bychom si sami nechtěli koupit oběd. 3.10. nás čekala expedice do tajemné komnaty Oxfordu. Tajemnou komnatu se nám nakonec najít nepodařilo, ale místo toho jsme odkryli krásy oxfordské kaple, univerzitních zahrad a kouzelných uliček. Oxfordem však náš den nekončil, neboť jsme si náš výlet protáhli návštěvou městečka Windsor a jeho veleznámého hradu.

Další den, 4.10., jsme se rozhodli vzdělávat naše chytré hlavičky v obrovských londýnských muzeích. K nabídce nám bylo na výběr ze tří muzeí: muzeum přírodních věd (náš favoritJ), muzeum fyzikálních věd a muzeum umělecké. V přírodním muzeu se můžete setkat s obrovskou sbírkou kamenů, ať už obyčejných či drahých, a samozřejmě kompletní kostry mnoha druhů dinosaurů.

Náš poslední den jsme strávili obžerstvím v čínské čtvrti Londýna, známé jako Soho. Zde si člověk mohl vybrat z široké palety asijských chutí, ať už se jednalo o japonské, vietnamské či tradiční čínské jídlo. Pokud Asie není vaším šálkem kávy, nezoufejte, protože se v okolí určitě nachází oblíbená síť fastfoodů – Five Guys. Zpáteční cesta domů byla výrazně živější, protože naši kluci dobrodruzi objevili kouzlo hracích automatů na palubě trajektu, kde vyházeli všechny své přebytečné libry. Tato hravá nálada se přenesla i do cesty autobusem, tím pádem byla cesta výrazně příjemnější. Domů jsme dojeli 6.10. k ranému večeru.

Tímto se loučíme s naším prvním zájezdem do Anglie a doufáme, že se znova vrátíme, ať už jako třída nebo jen jedinci.

studenti 7MB

(Ondřej Šmíd, Pavel Komora, Matěj Zatloukal, Sebastian Viniklář, Mirek Slovák)

(foto: Martin Pospíšil 7MA)

 

Zobrazeno: 1261x

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc.

Prof. PhDr. Bohuslav Novotný, DrSc. (3. 10. 1921-31. 10. 1996), historik pravěku a archeolog neolitu v Evropě (se zaměřením na Slovensko), vysokoškolský pedagog a vědecký pracovník v Bratislavě, Trnavě a Nitře, prorektor Trnavské univerzity v Trnavě, absolvoval reálné gymnázium v Nymburce v roce 1939.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Eduard VII. indickým císařem

1. leden 1903

Poblíž Dillí se shromáždily davy lidí, aby mohly být přítomny chvíli, kdy bude král Velké Británie a Irska Eduard VII. vyhlášen indickým císařem. 

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.