Závěr roku se Zaviačičem

Závěr roku se Zaviačičem

V průběhu školního roku jsem informoval na školních stránkách o zahájení a průběhu výuky ve volitelném předmětu Psaní na klávesnici počítače podle programu ZAVIAČIČ v tercii a kvartě našeho gymnázia. S koncem školního roku výuka dospěla k závěru a je proto vhodné, abych provedl závěrečnou bilanci. Většina ze 40 přihlášených studentů splnila limit napsání 800 cvičení podle programu pro intuitivní psaní všemi deseti prsty a zvládla tak psaní většiny znaků umístěných na klávesnice. Až na výjimky tak splnila cíl výuky a do života získala užitečnou dovednost, která je bude provázet při jakékoliv činnosti u počítače.

V závěrečném hodnocení chci velmi konkrétně popsat výsledky výuky, které lze najít na stránkách autora programu p. Jaroslava Zaviačiče: www.zav.cz. Naše gymnázium je hodnoceno mezi 186 školami nejen z naší, ale dalších zemí EU, které podle programu psaly, na 19. místě. O tento výborný výsledek se zasloužila nejvíce Michaela Poláčková z tercie B, která mezi 5000 hodnocenými studenty obsadila 26. místo. V hodnocení kolektivů tříd skončila kvarta B mezi 440 kolektivy na 20. místě. Studenty nymburského gymnázia najdeme na předních místech řady dalších soutěžních disciplín, které byly pro nacvičující studenty vyhlašovány.

Nejpilnější studentka v psaní je Michaela Poláčková, které ke konci školního roku poslal pan Jaroslav Zaviačič následující e-mail:

Milá slečno Michaelo,

na serveru ZAV nás zaujal Váš postup cvičeními, je skvělé, jak umíte být koncentrovaná a máte i velmi dobrou technickou rychlost - to obvykle mívají jen například klavíristé.

Váš postup oproti ostatním můžete sledovat z titulní stránky ZAV vpravo nahoře (sešit "Rekordy").

Velmi bychom přivítali, kdybyste trénink zpestřovala i klávesnicovou hrou "Houbař" - z titulní stránky vlevo nahoře se připojíte ke stránce s popisem a ukázkou této hry včetně instalačního souboru. Budeme se těšit na Vaše výsledky!

S přáním příjemného zbytku víkendu srdečně z Prahy zdraví

(můžete vyřídit i panu kolegovi Suchoradskému, který vychoval už několik skvělých závodníků v psaní, i když ta výuka je hlavně celoživotní výhodou při dalším studiu i později v zaměstnání)

Jaroslav a Helena ZAVi

Nejvýznamnější úspěchy v nácviku i prověřovacích cvičeních dosáhly čtyři studentky Michaela Poláčková, Kateřina Vávrová, Jitka Luňáčková, Aneta Latislavová, Markéta Horáková a mnohé další. Prvé čtyři z uvedeného výčtu uspěly v mezinárodní soutěži organizace INTERSTENO, když všechny splnily náročné podmínky soutěže a umístily se mezi 400 účastníky v první polovině výsledkové listiny. Získaly diplom italských organizátorů, který pro ně přišel na adresu školy v závěru školního roku. Vedle dívek je třeba vyzdvihnout mimořádný talent Kateřiny Burjánkové, která vítězila v psaní krátkých textů, z chlapců zaslouží pochvalu za celoroční soustavou píli Pavel Souček, Bořivoj Kolář a Dominik Renč.

Výuka skončila a předmět je nabídnut studentům jako volba i pro příští školní rok. Pokud se vedení gymnázia podaří najít ochotného vyučujícího, bude tedy výuka psaní na klávesnici pokračovat i v příštím školním roce. Za to je třeba poděkovat podpoře vedení školy, jmenovitě řediteli školy Jiřímu Kuhnovi, ale také správci sítě p. Jiřímu Pražákovi a dalším pracovníkům gymnázia.

Nacvičující studenti, kteří si program zakoupili domů, budou moci pokračovat v nácviku i o prázdninách na svých domácích počítačích.

O. Suchoradský, vyučující psaní na klávesnici počítače

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Řízení vzducholodi

12. listopad 1903

Francouz Henri Juillot podal nový důkaz o řiditelnosti vzducholodi:

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.