Rozhoduj o Evropě

Rozhoduj o Evropě

Matěj Piller ze 2A se po celý minulý týden účastnil modelového zasedání institucí Evropské unie v Brně, na nějž byl uvolněn z výuky. O svém angažmá a nabytých zkušenostech informuje v obsáhlém článku.

K projektu Rozhoduj o Evropě jsem se dostal díky spolužákům ve Studentském parlamentu, kteří usoudili, že by mě mohl zajímat a informovali mne.

První akce, které jsem se účastnil, byl regionální seminář v dubnu 2017, který se pro náš kraj konal na Kladně, konkrétně na kladenském magistrátu. Nejdříve došlo k seznamovacím aktivitám, a posléze se všichni účastníci rozdělili do dvou skupin, jedni tvořili Evropský parlament a druzí Radu Evropské unie. Naším úkolem bylo přijmout společnou deklaraci k Brexitu (vystoupení Spojeného království Velké Británie a Severního Irska z Evropské unie). Já jsem byl ministrem za Polskou republiku a mým stanoviskem k Brexitu byla především ochrana zájmů polských občanů ve Spojeném království, otázka tzv. 4 svobod (volný pohyb osob, zboží, služeb a kapitálu) a bezpečnostní spolupráce s Británií i po Brexitu. Různá stanoviska měli různí ministři i poslanci, aby jednání odráželo reálné postoje politických skupin v EP i ministrů v Radě. Nejdříve se konala oddělená jednání, potom bylo společné jednání obou “komor“, které tvoří legislativní proces EU. Druhou částí programu byl Strukturovaný dialog s mládeží, jehož se účastní osoby s rozhodovací pravomocí (úředníci, politici, odborníci). Dialog byl rozdělen na 4 úrovně, lokální, regionální, státní a nadnárodní. Významným prvkem této aktivity je apolitičnost. Po skončení této aktivity došlo k vyhlášení nejlepších účastníků a odjezd domů.

Všichni účastníci regionálních seminářů dostali možnost účastnit se týdenního modelového zasedání 18.-22. září v Brně, které bylo podmíněno kromě účasti na semináři, ještě napsáním eseje na téma: Jak by měla EU lépe komunikovat s mladými. Poslední den před uzávěrkou přihlášek jsem napsal esej a byl jsem přijat, tudíž jsem se koncem září vydal do Brna.

Slavnostní zahájení programu a seznamovací aktivity v pondělním pozdním odpoledni odstartovaly celou akci. Zahájení se účastnili: Libor Rouček, bývalý místopředseda Evropského parlamentu, Jan Vitula, náměstek hejtmana Jihomoravského kraje, Petr Hladík, první náměstek primátora města Brna, Michal Doležel, radní městské části Brno-střed, Igor Blahušiak, Odbor komunikace o evropských záležitostech, Úřad vlády ČR a Lenka Korábková, Česká rada dětí a mládeže.

Druhý den se nesl v duchu Strukturovaného dialogu, kdy jsme měli možnost mluvit s Liborem Roučkem (bývalý místopředseda EP), slovenským europoslancem Ivanem Štefancem a Angelikou Gergelovou z brněnského Eurocentra. Následovalo představení agendy, které se budeme věnovat. Bylo to nařízení o zřízení Evropské pohraniční a pobřežní stráže, které by bylo postaveno na základech již dříve zřízené, ale neefektivní agentury FRONTEX. Toto nařízení bylo v reálném světě odsouhlaseno v dubnu roku 2016. Další nařízení se týkalo Ochrany osobních údajů a mělo nahradit původní zastaralou směrnici z roku 1997. Reálně se projednávalo 5 let, ale my jsme měli čas pouze do pátku. Zbytek dne se konala hra, kterou jsme měli lépe poznat Brno i ostatní účastníky. Součástí hry byla i soutěž o nejvtipnější selfie, kterou skupina, jíž jsem byl součástí, vyhrála.

Zbylé dny proběhly ve znamení simulovaných jednání. Rada se skládala z 28 ministrů, jak je tomu i ve skutečnosti, a počet poslanců v EP byl 32, přičemž rozdělením do politických skupin odrážel skutečný poměr sil v EP. Já jsem byl europoslancem za menší frakci, konkrétně za Alianci liberálů a demokratů Evropy. Celou dobru jsme nejednali, protože nás ve středu svojí návštěvou poctili europoslanci Jiří Pospíšil a Olga Sehnalová, přičemž jsme s každým z nich měli jednu hodinovou diskuzi.

Musím říct, že organizátoři se opravdu předvedli, protože při jednání jsem měl pocit, jako bych skutečně jednal ve Štrasburku nebo Bruselu. Snaha byla i napodobit legislativní proces a organizátoři si rozebrali i role komisařů, žurnalistů a lobbistů. (Lobbing není v Bruselu nelegální, ale dokonce je i registrovaný. Cílem je, aby se v legislativním procesu promítli zájmy různých skupin občanů, firem a dalších.) Celá akce se mi líbila, protože jsem zde poznal spoustu super lidí, pár z nich znám dokonce i z turnajů Debatní ligy. Na závěr bych rád poděkoval panu řediteli, který mě uvolnil ze školy a já jsem si mohl užít týden plná zábavy, ale i spousty nových věcí, které jsem se naučil.

Link na web a Facebook projektu Rozhoduj o Evropě a na fotografie

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1960.

Narodil se 30. 12. 1943 v Nymburce. Nebyl doporučen k dalšímu studiu, a proto pracoval jako dělník v Elektroisole v Kolíně.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Tour de France

1. červenec 1903

Když se v časných ranních hodinách v Paříži rozjelo 60 cyklistických profesionálů k okružní jízdě po Francii, málokdo tušil, že se zrodil později nejpopulárnější silniční závod světa – Tour de France.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.