DofE v karanténě???

DofE v karanténě???

Přestože se jen těžko najde v Česku někdo, koho by vládou nařízená karanténa nijak neomezila v jeho dosavadním životě a ani účastníci DofE nejsou žádnou výjimkou, ještě se držíme a v programu pokračujeme. 

 

Třeba u nás ve třídě nebyl prakticky žádný problém s rozvojem talentu, protože jsme si obvykle vybírali činnosti jako vaření, pletení, kreslení, učení… zkrátka něco, co se dá docela dobře provozovat pod střechou. Někdy je to dokonce výhodou, když máte při pečení přístup k takovým moderním vymoženostem, jako je trouba, tekoucí voda, elektrické osvětlení, nebo kuchyňský robot. 

Co se týče sportu, je to trochu složitější, protože kdyby měl člověk naběhat týdně deset kilometrů jenom u sebe v pokoji, asi by mu brzo přeskočilo… Někteří z nás (třeba já) máme to štěstí, že jsme si už na začátku vybrali takovou pohybovou aktivitu, kterou v pohodě zvládneme doma, popřípadě na zahradě. Cvičení podle nejrůznější programů, střílení z luku, posilování a další. Ale ti z nás, kteří chtěli v rámci DofE docházet na nějaký sportovní kroužek, nebo běhat/chodit/jezdit na kole/na koni/velboudovi/mladším sourozenci kdesi venku, musí své cíle trochu přehodnotit. Samozřejmě, mohou se sportem pro tuto chvíli prostě seknout a dodělat si ho až po karanténě, to je na nich. Většina se ovšem rozhodla, že bude ve sportu pokračovat jinak, obvykle přechodem na domácí posilování.

 

Nejproblematičtější částí se nakonec stalo dobrovolnictví, protože jen těžko můžete pomáhat lidem, když je nesmíte navštívit, ovšem i s tím si umí naši spolužáci poradit. Hodně lidí se pustilo do šití roušek, které jsou v téhle době obzvláště potřeba, takže tím se snad ani nedá šlápnout vedle. Pár dalších vytrvalo ve svém snažení v doučování a po vzoru našich vážených profesorů se vrhlo na techniku. A nakonec tu zůstáváme my (resp. já) kteří jsme od přírody introvertní a svůj cíl jsme si nastavili tak, abychom nemuseli lézt nikomu na oči. My se spokojeně válíme doma v posteli, píšeme články, nebo šijeme plyšáčky pro charitu a jsme šťastní.

 

Alena Pustá 5QB

 

 

 

 

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Josef Koštíř

Absolvoval v roce 1925.

Profesor Koštíř se narodil 25. 3. 1907 v Hroněticích u Nymburka. Po válce působil jako asistent a pak jako docent na Ústavu organické chemie Přírodovědecké fakulty Karlovy univerzity. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.