PRVNÍ LYŽAŘSKÝ KURZ TERCIÍ (LVVZ č. 10)

04.03.2022
PRVNÍ LYŽAŘSKÝ KURZ TERCIÍ (LVVZ č. 10)

Během několika minulých dnů se třída 3TA a třetina třídy 3TB zúčastnily svého prvního lyžařského kurzu. V průběhu osmi dnů mezi 4. a 11. březnem nás lyžovat a běžkovat učili pan profesor Hrstka, paní profesorka Bůžková a pan instruktor Raška. Vařila nám paní kuchařka Škodová a o naše zdraví se staral pan zdravotník Kysela.

Vždy ráno po probuzení jsme spěchali do horní chaty na snídani. Po krátké bitvě o vždy výtečné buchty, perníky a placky jsme si všichni vychutnávali na ranní porci dobrot. Unavení z dopoledního lyžování jsme si o dvanácté pochutnávali na obědě snad ještě skvělejším než snídani. Odpolední programy se od sebe často lišily, avšak jedním jsme si mohli být jisti – vždy na nás čekala výtečná teplá večeře. Služba po každé jídle ještě umyla nádobí. Po pravidelném denním rozkazu se společenskou hrou a druhé večeři, která se vždy setkala s úspěchem, jsme již šli spát a mohli se těšit na další den.

Programy jednotlivých dnů byly různorodé a nikdy jsme se nenudili. V pátek večer po příjezdu jsme uspořádali malou narozeninovou oslavu pro naši spolužačku. V neděli a úterý dopoledne jsme lyžovali a odpoledne běžkovali. Na rozdíl od toho v sobotu a čtvrtek jsme se odpoledne rozdělili na dvě skupiny. Jedna vyrazila na běžky a druhá si užívala další sjezdování. V pondělí odpoledne jsme vyrazili do obchodu doplnit zásoby jak osobní, tak společné. Středu jsme strávili taktéž rozděleni do dvou skupin. První zažila pěší výlet přes Dvoračky a zastavila se ve městě pro pečivo na snídani. Druhá podnikla výlet na běžkách z vrcholu Lysé hory přes Růženčinu zahrádku, Voseckou boudu až na Ručičky. A v pátek už jsme se balili a připravovali chatu pro prázdninovou směnu.

Celým kurzem nás provázely dobré sněhové podmínky a převážně hezké počasí, jen místy nás zastihly mlhy a vítr. Bohužel kromě slunce a sněhu nás na kurzu potkala i nemoc. Části spolužáků nebylo dobře. Mohu však napsat, že nikdo k vážnější újmě nepřišel a všichni se snad brzy uzdraví.

Na závěr mi dovolte krátké poděkování. Děkujeme pane zdravotníku, že jste se staral o nemocné spolužáky a ve dne v noci se snažil, abychom se vrátili domů zdrávi. Děkujeme paní kuchařko, za výtečné snídaně, obědy a večeře a za vaši snahu vařit nám co nejchutněji. Díky za vaše každodenní úsměvy a ochotu. Děkujeme páni instruktoři a paní instruktorko, za úžasné dny, veselé výlety, dovádění ve sněhu, hry, pingpongové turnaje, dechberoucí výhledy z běžeckých tratí, starost o lyžařské začátečníky (za mnoho obloučků po vrstevnici). Děkujeme za vaše úsměvy, vaši péči a vaši trpělivost.

Společně jsme dokázali, že i když překážky (nejen) na sjezdových tratí jsou časté a nemoc či jiné problémy nás mohou zastihnout kdykoli a kdekoli, ať chceme nebo ne, vše se dá zvládnout, klidně i s humorem!

Anežka Zemanová 3TA

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Valdemar Vyleťal

Valdemar Vyleťal (16. 10. 1900-20. 9. 1928), vlastním jménem František Vyleťal, učitel, spisovatel, básník a literární publicista, jehož pamětní deskou se honosí budova školy, odmaturoval na nymburské reálce v roce 1919.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.