Geokurz 6XB

29.09.2014
Geokurz 6XB

Třída sexta B, doplněná několika dalšími studenty, s profesorkami Šádkovou a Netopilíkovou a třídním panem profesorem Liptákem, se v pondělí 29. září vydala na geologický kurz do Rokytnice nad Jizerou. Další informace a události vám více přiblíží deníkové zápisy z jednotlivých dní.

Pondělí 29. 9.

Vyrazili jsme od školy přibližně v osm hodin. Samozřejmě poté, co od nás profesoři vybrali podepsané papíry o bezinfekčnosti. Řidičem autobusu jsme byli rázně upozorněni, že po nás v autobuse nesmí zůstat žádný nepořádek. Cestou nás čekalo ještě několik zastávek. První byla v Kozákově. Nejdříve jsme si prohlédli sbírku nerostů a hornin, ale pak nastala ta lepší část. Rozebrali jsme si kladívka a vydali se na naleziště. Všichni, kdo měli kladívko, začali zuřivě pátrat po nerostech. Po hodině rozbíjení kamenů nás autobus odvezl na další zastávku. Tentokrát to byly Bozkovské dolomitové jeskyně. Všichni už se těšili na chatu, ale ještě nás čekala cesta s krosnami nahoru od autobusového parkoviště.

Úterý 30. 9.

Dneska jsme vyrazili autobusem do Harrachova. Na programu je hornické muzeum, vyplňování pracovních listů, možnost nákupu zásob na chatu. Zpáteční cestu musíme zvládnout pěšky. Nakonec to nebylo tak zlé, jak se někteří obávali.

Středa 1. 10.

Třetí den na chatě v Rokytnici byl ve znamení celodenního výletu k prameni Labe po Kozích hřbetech. Našla se však skupina, které více vyhovovala kratší trasa. Tj. vyšlapat nahoru do kopce, a pak zase zpátky. Na chatě se dát dohromady, a vyrazit ještě níž na nákup.

Čtvrtek 2. 10.

Tak, a je to tady. Písemka a poznávačka. A orientační běh. A důmyslně ukryté čtverce na orientačním běhu. A žula, gabro, pískovec, kalcit, smolinec, galenit atd. Všichni jsme to ale zvládli a užívali si poslední večer na chatě.

Pátek 3. 10.

Úklid chaty. Naštěstí předem rozdělený, takže každý věděl, co má dělat. Všichni už měli sbalené věci v krosnách, sestupu k autobusu nic nebránilo. Zpáteční cesta byla sice komplikovaná spravovanou silnicí a stáním na semaforech, ale dorazili jsme v předpokládaném čase ke škole do Nymburka.

Jitka Luňáčková

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Dr. Miroslav Lazna (Michael J. Lazna, Ph.D.)

Miroslav (Michael) Lazna, Ph.D. (1926-17. 1. 2005), poúnorový emigrant, agent CIA v NSR, kulturní antropolog, vysokoškolský učitel, konzultant na MZV USA a amatérský malíř, absolvoval Reálné gymnázium v Nymburce v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel papež

20. července 1903

V Římě zemřel ve věku 93 let na zápal plic papež Lev XIII. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.