Geokurz 2A 2020

Geokurz 2A 2020

Na druhý a bohužel poslední letošní geokurz vyrazila do Rokytnice na přelomu září a října třída druhá A. Protože v pondělí byl státní svátek, kurz byl o den kratší než je obvyklé.

První den jsme za mírného deště vyrazili autobusem vstříc Bozkovským jeskyním. Prošli jsme je celé a prohlédli jsme si jejich překrásnou krápníkovou výzdobu a největší podzemní jezero v Čechách. S některými krápníkovými útvary si naše fantazie velmi pohrála. Společníka na prohlídce nám dělal dokonce i netopýr. Naší druhou zastávkou byl lom fylitické břidlice, kde jsme nasbírali vzorky, ale nezdrželi jsme se dlouho kvůli nepříznivému počasí. Po příjezdu jsme náš den zakončili geocachingem v okolí chaty.

Následující den nám paní profesorka Koreňová s panem profesorem Soukupem připravili malý výlet do Harrachova do Hornického muzea a k Mumlavskému vodopádu. V muzeu jsme zažili zajímavou prohlídku, seznámili se s vybavením, prací v dolu a se vzorky těžených minerálů. Kromě vodopádu jsme viděli i čertovy hrnce. Udělali jsme si menší přestávku na svačinu a vyrazili jsme přes hřeben směr chata. Po pozdním obědě jsme získávali informace z našich předem připravených prezentací.

Ve čtvrtek jsme vyšli na celodenní výlet. Po vystoupání „schodů do Mordoru“ jsme od rozcestníku v sedle pod Dvoračkami šli po vrstevnici až k horské samotě na Rezku. Kvůli hladovým jedincům jsme odtamtud vyrazili ještě do Rokytnice. Při oddychu na chatě po návratu na nás dopadly obavy z blížícího se testu. Na vzorky hornin a minerálů jsme z pokojů vrhali vyděšené pohledy. Před večeří a po ní jsme se snažili co nejvíce naučit. Do peřin a spacáků jsme zalezli naprosto vyčerpáni - tělo i mozek.

V pátek jsme se zabalili, uklidili jsme chatu a napsali jsme obávaný test a snažili se rozpoznat horniny a minerály. A pak už jsme jen nedočkavě vyhlíželi autobus a dávali sbohem geokurzu.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um.

Mgr. Eva Hazdrová-Kopecká, Dipl.um. (*1977), muzikoložka, hlasatelka a moderátorka, maturovala na nymburském gymnáziu v roce 1996 (pod dívčím příjmením Kopecká).

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Proti sociálním demokratům

Pruský ministr práce prohlásil: „Když se dělník bude agitátorsky podílet na sociálnědemokratické propagaci mezi železničním personálem, bude okamžitě propuštěn. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.