Výtvarná exkurze do Veletržního paláce v Praze

Výtvarná exkurze do Veletržního paláce v Praze

Ve čtvrtek 20.6. 2024 se všichni výtvarníci prvního a druhého ročníku zúčastnili výtvarné exkurze do Národní galerie ve Veletržním paláci. Jako doprovod s námi jeli prof. Haníková, Plaňanská, Grusová, Kolbábek. Pro první ročník byla připravena komentovaná prohlídka Umění dlouhého století 1796 – 1918, pro druhý ročník Konec černobílé doby 1939 – 2021.

Sraz byl v Nymburce na nádraží v 7:45, odkud jsme pak vyjeli směr Praha hl. n.. Dále jsme pokračovali linkou C na stanici „Vltavská“. V 10:00 první polovinu z nás čekala samotná prohlídka výstavy.

V galerii jsme měli možnost vidět velké množství děl od různých autorů. Mezi obrazy se tam také nacházely také sochy. K nejznámějším dílům, které jsme viděli, patří jistě dílo Pabla Picassa „Autoportrét“, dále také obraz od Josefa Mánesa „Josefína“. Měli jsme také možnost vidět „Splynutí duší“ a „Chudý kraj“ od Maxe Švabinského, „Oldřich a Božena“ od Františka Ženíška, „Tanec na břehu“ od Edvarda Muncha, od Emila Jana Lauffera dílo „Kriemhildina žaloba“, obraz „Panna“ od Gustáva Klimta, od Karla Purkyně „Podobizna kováře Jecha“, „Vražda v domě“ od Jakuba Schikanedera a mnoho dalších.  U vybraných děl jsme se vždy pozastavili a naše paní průvodkyně nám k nim něco řekla. Uvedla nás do doby, ve které obraz vznikal, přiblížila to, co se na obrazu nacházelo, jeho atmosféru a obohatila nás o různé zajímavosti. Po 90 minutách naše prohlídka skončila a my měli ještě možnost si galerii sami projít.

Pak se náš čas ale nachýlil ke konci a my plní dojmů se vydali na cestu zpátky. Moc mě potěšilo, že díky této exkurzi jsme měli možnost vidět některá díla, o kterých jsme se během roku učili.

Linda Valtrová, 1.A

 

Ve čtvrtek 20.6 2024 jsme se vydali do prahy na exkurzi do Národní galerie ve Veletržním paláci na téma Konec černobílé doby.

Po příchodu do galerie nás přivítala naše průvodkyně, která nás provázela po celou dobu. Její znalosti umění a historie byly velmi obsáhlé a poutavě popisovala, v jakém období bylo dílo vytvořeno a co tím autor chtěl vyjádřit. 

Kromě předválečných obrazů a soch jsme měli i výklad o dílech v období komunismu. V této sekci jsme se zaměřili na několik významných sbírek a autorů, které zahrnovaly jak domácí, tak světová umělecká díla. Povídali jsme si třeba o dílu Ponocný od Josefa Lady nebo o sestrách Válových. Prohlídka skončila krátkou diskusí, kde jsme mohli klást otázky. Bylo inspirující slyšet, jak každý vnímal umělecká díla jinak a jak je návštěva galerie ovlivnila.

Exkurze do Národní galerie byla nejen skvělým způsobem, jak se dozvědět více o umění a historii, ale také příležitostí k osobnímu rozvoji a obohacení našich kulturních obzorů.

Jan Klein, 6XB

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. Viktor Boháč

Absolvoval v roce 1922.

Narodil se 16. 10. 1904. V r. 1930 se oženil a měl dva syny a dceru. V r. 1936 se stal ředitelem lázní Velichovek a později ředitelem sanatoria v Dobříši.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

08.06.2024

„Jednou sám vidět je lepší než stokrát slyšet.“  ˇPraví jedno japonské přísloví a my na konci vlastního kurzu, můžeme potvrdit, že to pravda jest!

Kurz ekologické výchovy pro studenty biologického semináře započal v pondělí 3. června 2024 a během týdne jsme měli možnost poznávat zajímavá místa na Nymbursku.

celý článek
04.06.2024

V návaznosti na projektové dny spojené s Bohumilem Hrabalem probíhala ve škole také soutěž filmových plakátů. Plakáty k filmu Skřivánci na niti tvořili studenti výtvarné výchovy tříd vyššího gymnázia a můžete je shlédnout ve foyer školy.

celý článek
07.06.2024

V pátek 7.6. se konal již 19. ročník štafetového běhu O pohár ředitele školy. Běžecký závod pořádáme vždy v květnovém či červnovém termínu v okolí hotelu Ostrov. Žáci nižšího gymnázia absolvují 4x 550m okruh, vždy v kombinaci dvou dívek a chlapců. Starší studenti vyššího gymnázia absolvují dvojitou porci, tedy 4x 1100m. Do letošního závodu zasáhlo celkem 9 týmů nižšího gymnázia a 5 týmu gymnázia vyššího. 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.