Paříž – město umění, památek a snů?

Paříž – město umění, památek a snů?

Město rozdělené Seinou na dvě poloviny má bohatou historii. Paříž vznikla v době kamenné jako malá rybářská vesnice, v dobách Ludvíků se stala městem pověstným dobrou kuchyní a módou.  Když se řekne Paříž, každému se okamžitě vybaví Eiffelovka nebo Louvre, který je domovem Venuše Miloské i Mony Lisy nebo Paříž umělecká. Tento přívlastek si město vysloužilo díky umělecké čtvrti, kde žil například Picasso, Matisse, Léger… Ano je to Montmartre. A co se vybavuje studentům naší školy po návštěvě Paříže, se dozvíte v následujících odstavcích.

Denisa Slabová, 1PA:

45 studentů a 3 profesoři Gymnázia Nymburk odjeli 22. 4. 2014 na zájezd do Paříže. Sraz byl v 19:00 hodin před školou. Nastoupili jsme do autobusu a čekala nás dlouhá a náročná třináctihodinová cesta autobusem.

Druhý ráno den jsme vystoupili před Eiffellovou věží. Po schodech jsme se vydali do druhého patra a získali tak zážitek na celý život. Dále jsme prošli veřejný park Champs de Mars (česky Martovo pole), který se nachází na severozápadě od Eiffellovy věže. V parku se nachází École Militaire, budova je chráněná jako historická památka. Poblíž školy se nachází Invalidovna zahrnující Muzeum Armády, které se vztahuje k francouzské vojenské historii, dále pak vojenskou nemocnici a domov pro válečné veterány, což byl i původní účel budov. Seznámili jsme se s velvyslanectvím České republiky, kde jsme se od průvodkyně dozvěděli mnoho zajímavých informaci o diplomatech a jejich práci. Velvyslanectví sídlí v Městském paláci. Ten si nechala postavit v letech 1909-1912 Elisabeth Françoise Marie de la Rochefoucauld, kněžna de Ligne. Viděli jsme Notre dame, římskokatolickou katedrálu zasvěcenou panně Marii a považovanou za jeden z nejkrásnějších příkladů francouzské gotické architektury. Autobusem jsme objeli Vítězný oblouk, který na paměť svého vítězství v bitvě u Slavkova dal postavit Napoleon Bonaparte. Také jsme si důkladně prohlédli baziliku Sacré-Coeur zasvěcenou Nejsvětějšímu Srdci Páně. Nachází se na vrcholku kopce Monmartre a je jedním z nejviditelnějších Pařížských monumentů. Zajímavá zastávka byla u Moulin rouge, což je francouzký kabaret, který se nachází ve čtvrti Pigalle. Navštívili jsme Versailles, město s jedním z nejkrásnějších zámků světa. Součástí areálu, jehož výstavba trvala 50 let, jsou také rozlehlé zahrady. Zámek jsme si prohlédli pouze zvenčí, ale zahradám jsme věnovali více pozornosti. V těchto zahradách nás nejvíce zaujala socha koňského spřežení umístěná uprostřed jednoho z mnoha jezírek.

Během pobytu jsme přespávali v hotelu F1. Všem se nám zájezd líbil a velmi jsme si ho užili.

24. 4. 2014 jsme kolem půl šesté nastoupili do autobusu a odjeli do ČR. Před budovou Gymnázia jsme byli ve tři čtvrtě na osm. Vrátili jsme se v době posledního zvonění 8OB, takže mnozí z nás se domů vrátili nastříkaní octem a parfémy všeho druhu, někteří byli i namalovaní rtěnkou.

Filip Žák , 3TA:

V pondělí 21. 4. jsme se setkali ve večerních hodinách před naší školou. Nenastaly žádné problémy a tak jsme mohli hned vyrazit. V úterý ráno jsme dorazili do Paříže a hned jsme šli na Eifellovu věž. Poté jsme navštívili českou ambasádu, kde byla velmi příjemná paní diplomatka, která nás provedla po ambasádě a vysvětlila nám, co všechno je potřeba na to, abyste se stali diplomatem. Poté jsme navštívili spoustu památek (Ivalidovnu, Jardin du Luxembourg, Notre Damme…). Druhý den jsme viděli nejslavnější obrazy Louvru (Mona Lisa, Venuše Mélská). Dál jsme navštívili Place de la Concorde, Operu a další významné památky. Ve čtvrtek jsme navštívili takový francouzský IQ Park. Jmenoval se Cité des sciences, Versailles a moderní čtvrť La Défense. Večer jsme odjeli zpátky do České republiky. Zájezd se mi velmi líbil, ale když jsem byl před měsícem na výměně v Dijonu, kde jsme také navštívili Paříž, bylo tam méně turistů.

Kateřina Remešová, 2SA:

V průběhu minulého týden jsme navštívili některé nejslavnější památky Paříže. Celkem jsme v Paříži strávili tři dny a až na jednu přeháňku jsme měli pěkné počasí. V pondělí večer jsme odjížděli z Nymburka. V úterý ráno jsme se probudili do příjemného pařížského rána. Navštívili jsme la Tour Eiffel a českou ambasádu. Večer jsme se ubytovali v hotelu F1. 

Ve středu jsme projeli okolo Vítězného oblouku a Champs Elysée. Prohlédli jsme si Louvre, Jardin des Tuileries, Place de la Concorde, Moulin Rouge a den jsme zakončili výstupem k bazilice Sacré Coeur. 

Ve čtvrtek jsme navštívili muzeum v Parc de la Vilette. Následně nás autobus převezl do čtvrti La défense, kde jsme dostali krátký rozchod.

Pak jsme si prošli zahrady ve Versailles a ve večerních hodinách nás čekala dlouhá cesta domů ... 

Alžběta Fialová, 3TB:

V pondělí večer jsme se všichni sešli před gymnáziem, naložili věci do autobusu a vyjeli. Cesta trvala zhruba 12 hodin. Ráno jsme dorazili do Paříže a rovnou z autobusu jsme šli k Eiffelově věži. Vyšli jsme do druhého patra, kde se nám vyskytl krásný výhled na Paříž, ke kterému přispělo i slunečné počasí. Od Eiffelovy věže jsme šli k Invalidovně, kde jsou pohřbeni někteří z válečných hrdinů. Odtud jsme se vypravili k Velvyslanectví České republiky, které jsme si celé prošli i s přednáškou pracovnice velvyslanectví působící ve Francii. S ní jsme se bavili o tom, co všechno je potřeba k tomu, aby se člověk mohl stát diplomatem nebo velvyslancem. Odpoledne začalo pršet, ale i přesto jsme navštívili katedrálu Notre Dame. Pak jsme se jeli ubytovat do hotelu. Druhý den jsme autobusem dojeli k Vítěznému oblouku, kde jsme měli rozchod, autobusem jsme si také projeli Champs Elysées a poté jsme navštívili muzeum Louvre, kde jsme viděli mnoho známých výtvarných děl (např. Monu Lisu). Čtvrtí Montmartre jsme došli až k Sacré Coeur. Poté už jsme jeli opět do hotelu. Ve čtvrtek jsme ráno všechny věci naložili do autobusu a vydali se k muzeu vědy a techniky v Parc de la Vilette. Zde jsme mohli vidět mnoho zajímavých technických exponátů. Nakonec nás čekalo rozloučení s Paříží a cesta do La Défense a do Versailles. Po návštěvě těchto zajímavých míst jsme už vyjeli zpět do Česka. Až na jedno odpoledne nám po celou dobu vyšlo počasí. Podle mne se celý zájezd vydařil.

Lída Dvořáková,  2SB :

Na Velikonoční  pondělí 21. 4. jsem nemohla dospat, protože už v úterý se mi měl splnit sen… Večer, jsme se shromáždili u autobusu u Gymnázia a vyjeli jsme do Paříže. V tu chvíli ze mě spadla všechna nervozita a už jsem se soustředila jen na to, že už za nějakých dvanáct hodin už se budu koukat na Eiffelovku a jiné památky Paříže. K „večeři“ jsme se stavili v McDonaldu. Po zastávce nám řidiči pustili film „Šifra mistra Leonarda“ aby nás naladili na Francii. Potom jsme už jen jeli a jeli celou noc přes Německo a asi ve čtyři hodiny ráno jsme konečně dojeli do Francie. Asi v šest hodin jsme přijeli do Paříže. Měli jsme přestávku na ranní hygienu a opět jsme vyjeli, tentokrát už k Eiffelově věži. Cestou nám pan profesor Kotyza říkal o památkách, které jsme cestou míjeli. Jakmile jsme dojeli k Eiffelovce, pohltil nás dav prodejců s malými Eiffelovkami. Potom jsme už šli k Eiffelovce. Vystáli jsme si frontu a následně jsme už šlapali po schodišti s 1 665 schody. Poslechli jsme si základní informace o věži a dostali jsme rozchod, při kterém jsme si prohlédli výhled z Eiffelovky. Po Eiffelovce jsme navštívili České velvyslanectví, po kterém nás provedla paní diplomatka. Prohlédli jsme si celý interiér velvyslanectví, který je hned za rohem od Eiffelovky. Paní diplomatky jsme se zeptali na pár otázek a potom jí žák z tercie předal dar v podobě knihy o 101. výročí našeho Gymnázia. Potom jsme navštívili Invalidovnu, Jardin de Luxembourg,… Na závěr dne jsme byli v katedrále Notre Dame, kde nás zaskočil malý déšť, před kterým jsme se schovali v Centre Pompidou, a potom jsme šli do obchodního centra. Když jsme vyšli, přestalo pršet a šli jsme na jedno místo, kam pro nás přijel autobus a odvezl nás do hotelu, který se jmenoval HOTEL F1 PARIS PORTE DE MONTMARTRE. Celí vyčerpaní po naplněném dni v Paříži jsme se ubytovali a usli jsme. Další den jsme se vzbudili a šli jsme na snídani. Potom jsme autobusem jeli po Champs Elysée a kolem Vítězného oblouku. Ve středu jsme také šli na prohlídku muzea Louvre, kde jsme viděli nejslavnější díla například Mona Lisa, nebo Venuše Miloská… Do hotelu jsme se vrátili po prohlídce památek jako Opera, Moulin Rouge, vyšli jsme k bazilice Sacré Cour, viděli jsme Montmartre a náměstí malířů… Večer jsme měli dodělávat portfolia (do kterých jsme postupně dostávali úkoly). Ve čtvrtek jsme šli do Muzea vědy a techniky v Parc de la Vilette-Cité des science. Autobusem jsme dojeli k čtvrti mrakodrapů – La Defénse, kde jsme nakoupili suvenýry a potom jsme jeli k zámku Versailles, kde jsme si prohlédli zahrady. Večer jsme jeli domů do ČR. Opět nám pustili film, tentokrát „Účastníci zájezdu“.

Celou exkurzi jsem si moc užila a Paříž jsem si zamilovala. Doufám, že budu mít ještě někdy možnost se sem vrátit, a všem toto místo doporučuji J.

Denisa Jandová, SA:

Na Velikonoční pondělí v podvečer jsme se sešli před budovou školy. Jelo 45 žáků z nižšího gymnázia. Nandali jsme zavazadla do kufru, usedli do autobusu a v 19h jsme vyjeli.

Další den jsme moc nevyspalí vystoupali do 2. patra Eiffelovy věže, z které byl nádherný výhled. Pan profesor nám ukázal různé památky, kam jsme se měli ještě podívat. Poté jsme sestoupali dolů a šli se podívat na české velvyslanectví.  Zaměstnankyně velvyslanectví nám řekla něco z historie a poté nás provedla po budově. Z jejich terasy jsme se mohli ještě podívat na Eiffelovu věž. Po zodpovězení našich dotazů jsme se vydali zpět Eiffelovce, kde jsme měli rozchod na jídlo a na odpočinutí. Když jsme měli sraz tak jedna holka nevěděla, kde má telefon, tak ho šli hledat. Přijel tam i nějaký policista, který říkal, že našli mobil, a tak šla ta holka a pan profesor Kotyza zařídit, aby jim ho vrátili. Naštěstí to dobře dopadla a má telefon zpátky. Když byli na policii, tak my jsme zatím šli k Invalidovně, kde jsme si prohlídly zahrady a poté jsme šli do Lucemburských zahrad. Tam už jsme se s nimi setkali. Potom jsme společně šli ke katedrále Notre Dame. Když jsme čekali ve frontě tak zrovna začalo pršet. V katedrále jsme si to prohlídli a pak jsme k zajímavému domu, na kterém bylo všechno potrubí venku. Tam nás ale dovnitř nepustili tak jsme šli do nákupního centra. Po rozchodu jsme se zase sešli a šli jsme k mostu, na kterém byli zamčené zámky. Tam na nás čekal autobus a vyrazili jsme h hotelu. U něj sedělo několik černochů, kteří tam čekali na nějakou charitu. Pokoje byli skromně vybavené. Záchody a sprchy byly na chodbě.

Druhý den po snídani nás autobus provezl okolo Vítězného oblouku a Champs-Elysées. Vysadil nás na Náměstí Svornosti, odkud jsme šli pěšky k Louvru. V Louvru nás hlavně zajímala Mona Lisa. Byl tam obrovský nával. Ale nám to nevadilo a moc se nám tam líbilo. Také jsme si prohlídli Place de la Concorde a pokračovali jsme k Moulin Rouge. Po proplétání uličkami jsme se dostali k překrásné bazilice Sacré Coeur, prohlídli jsme si ji i uvnitř a poté jsme pokračovali po čtvrti jménem Montmartre do hotelu. Večer jsme měli volný a potom jsme šli spát.

Ve čtvrtek jsme se nasnídali, sbalili věci a šli pěšky v muzeum vědy a techniky v Parc de la Vilette což je něco jak IQ park, ale o hodně větší. Když jsme si to tam dostatečně prohlédli, tak nás autobus odvezl se podívat na mrakodrapy do čtvrti La Défense. Tam jsme také navštívili obchodní centrum, kde jsme si nakoupili různé sýry a suvenýry. Pak jsme jeli do Versailles, kde jsme si prohlídli zahrady a nastoupili jsme do autobusu a jeli směr Česká republika.

Po asi 13 hodinách jsme dorazili do České republiky, kde si nás přebrali rodiče. Na exkurzi jsme dostali takové portfolio, které jsme za pobyt v Paříži museli zpracovat. V Paříži se mi moc líbilo a doporučovala bych ji všem, kdo by chtěl vidět krásné památky jak z minulosti, tak ze současnosti.

Kateřina Hrušková, SPA:

Vždy, když studenti Gymnázia Nymburk vyrazí do zahraničí, přinese to všem účastníkům výjimečné zážitky. A tento zájezd do Paříže nebyl výjimkou.

Okusit atmosféru slavného města, navštívit nejznámější památky, ochutnat zdejší speciality či pořídit si suvenýr na památku, to vše jsme měli možnost zažít. Tedy potom, co jsme přežili náročnou jízdu autobusem.

Do města zamilovaných jsme přijeli v úterý ráno a hned jsme se vydali na první průzkum snad nejtypičtější památky Paříže, Eiffelovky. Následovala návštěva francouzské ambasády, která sídlí nedaleko, což byl dle mého názoru jeden z nejzajímavějších zážitků celého zájezdu. Hned první den jsme také měli možnost zakusit a potvrdit fakt, kterému jsme moc nechtěli věřit, že Paříž je město kontrastů. Poté, co jsme se v půl deváté večer doplížili na hotel celí unavení a mokří, protože se znenadání na dvě hodiny strhla průtrž mračen, jsme už byli ochotní věřit čemukoli.

Po zbytek týdne jsme naštěstí nic podobného nezažili a mohli jsme tak ocenit mimo jiné i zahrady ve Versailles za krásného slunečného počasí, což se hodilo zejména pokud jsme chtěli ochutnat místní zmrzlinu. Za sebe mohu říct, že více jahodovou jsem v životě neměla. Mezi další povinné speciality samozřejmě patřila i bageta. Jak se záhy ukázalo, pokud ráno či dopoledne potkáte Pařížana, na 99 % u sebe bude mít kelímek kávy a v podpaží bagetu. Jídlo vůbec patřilo mezi oblíbené suvenýry, které jsme vezli domů, ať už to byly sladkosti, sýry či víno. Ostatně na výběr jsme měli nepřeberné množství, od každého něco.

Zájezd se tedy velice povedl. Nikdo se při něm nezranil, nikdo neumřel a všichni v pořádku dorazili do Nymburka přímo na čas, abychom mohli začít utíkat před maturanty vyzbrojenými vodou a octem v tom lepším případě, parfémy a rtěnkami v tom horším.

Anna Urbanová, KB:

Večer 21. 4, jsme se shromáždili u autobusu Gymnázia a vyrazili jsme na třináctihodinovou cestu. V průběhu pobytu jsme měli stihnout shlédnout všechny nejznámější památky Paříže, což se docela podařilo. Pobyt v Paříži trval tři dny a až na jeden deštivý podvečer se počasí povedlo. Hned po příjezdu jsme navštívili Eiffelovu věž, kde jsme díky krásnému počasí, mohly vidět celou Paříž. Po návštěvě Eiffelovy věže jsme se šli podívat na českou ambasádu.

Ve středu jsme projeli okolo Vítězného oblouku a Champs Elysée. Rychle jsme si prohlédli Louvre, kde jsme nejvíce času věnovali obrazu Mona Lisa. Navštívili jsme Jardin des Tuileries, Place de la Concorde, Moulin Rouge a nakonec jsme se dočkali i baziliky Sacré Coeur.

Ve čtvrtek jsme navštívili La Défence a měli tudíž možnost vidět Paříž po moderní stránce. V obchodním centru jsme dostali krátký rozchod, a tak jsme si mohly koupit nějaké dobroty domů. Po odjezdu z Paříže jsme se zastavili ve Versailles, kde jsme všichni odpočívali a nasávali posledních krásných chvil ve Francii. Ve večerních hodinách jsme se vraceli domů.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Ing. František Tuláček

Ing. František Tuláček (7. 8. 1922-26. 10. 2012), pedagog, nestor českého drůbežářství a chovatelství, absolvoval v roce 1941.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Pomník Husa

5. červenec 1903

V Praze na Staroměstském náměstí byl položen základní kámen k pomníku M. Jana Husa.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.