Maturitní dějepisné semináře ve Státním oblastním archivu v Praze na Chodovci

11.11.2011
Maturitní dějepisné semináře ve Státním oblastním archivu v Praze na Chodovci

Na páteční exkurzi 11. 11. 2011 se oba Dějepisné semináře v maturitním ročníku těšily. Profesoři i studenti doufali, že vše proběhne hladce. První potíže nastaly už na nádraží v Nymburce. Vlaky měly měly půlhodinová zpoždění, a tak nymburská skupina pod vedení paní profesorky Hantonové vyrazila do Prahy zpožděným vlakem. I přes tyto zmatky se naštěstí všichni účastníci exkurze kolem deváté hodiny sešli na Masarykově nádraží v Praze. Tam se rozdělili na dvě skupiny, aby se z kapacitních důvodů archivu během dne vystřídaly ve Státním oblastním archivu na Chodovci a v Muzeu komunismu Na Příkopech.

V Muzeu komunismu shlédli studenti tematicky laděný dokumentární film a expozici přibližující socialistické reálie (dobové předměty doplněné informačními tabulemi). V SOA Praha byl pro návštěvníky připraven celkem pestrý program: Úvodní přednáška pana Mgr. Martina Sováka z Oddělení využívání archiválií a evidence Národního archivního dědictví studenty informovala o fungování, struktuře a funkci archivů. Pak následovala prohlídka depozitáře a restaurátorské dílny. Nakonec si studenti prohlédli malou výstavu vybraných zajímavých archiválií, připravenou panem Sovákem.

Při prohlídce depozitáře jsme ve skupině s paní profesorkou Hantonovou prožili malé dobrodružství. Depozitář, místnost asi 10x10 m, spoře osvětlená, s vybetonovaným stropem a oddělená od chodby dvojitými dveřmi, nám připadal zajímavý. Zápach amoniaku, který vycházel ze stěn, nám zprvu ani nevadil. Problém nastal, když se zabouchly dveře. Zpočátku jsme nastalou situaci plně nechápali, připadalo nám to jako záměrně připravené a zpočátku dokonce příjemné zpestření dlouhé prohlídky. Pak jsme ale zjistili, že betonovaný strop pohlcuje i signál mobilních operátorů, dveře jsou dokonale zvukotěsné a vzduch smísený s amoniakem je po delší době nedýchatelný. V tu chvíli se začala mezi námi šířit panika, ale humor nás ani tehdy neopouštěl. Pan Sovák, který byl naneštěstí zavřený společně s námi, nás uklidňoval a nabádal k tomu, abychom vytrvale bouchali na dveře a volali o pomoc. Sám zvedl telefon, který byl napojen na archivní nouzovou linku, a opakovaně vytáčel čísla 103 a 106, na vrátnici a na velín ostrahy. Teprve po čtvrthodině telefon na druhé straně někdo konečně zvedl a za pár minut jsme byli vysvobozeni. Myslím, že na tuto exkurzi skutečně dlouho nezapomeneme...

Alžběta Dörflová, 8OA

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Martin Fér

Mgr. Martin Fér (*1974), evangelický farář, senior Poděbradského seniorátu Českobratrské církve evangelické a autor portálu biblehrou.cz, absolvoval v roce 1993.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Vynález elektrokardiografu (EKG)

3. listopad 1903

Holanďan Wiliem Einthoven veřejně předvedl jím vynalezený elektrokardiograf.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.