Exkurze do cukrovaru v Dobrovici
Exkurze chemického semináře do cukrovaru
Dne 25. října jsme se pod vedením paní profesorky Stojarové vydali do Dobrovice na exkurzi do tamního cukrovaru. Je to největší cukrovar ve střední Evropě a také nejdéle fungující. Paní průvodkyně nám ukázala velkou část cukrovaru.
Měli jsme možnost pozorovat cukrovou řepu od vykládání z nákladních aut přes takzvané „řízky“ až k bílému cukru, jak ho známe z kuchyně. Nenechte se zmást, řízky z cukrové řepy ani zdaleka nepřipomínají řízky kuřecí, či vepřové. Vypadají spíše jako hranolky. A chutnají moc dobře, mohli jsme se o tom přesvědčit na ochutnávce v závěru prohlídky. Dozvěděli jsme se také, že zkratka TTD, kterou vídáme na obalech od cukru, znamená Thurn-Taxis Dobrovice. Šlechtický rod Thurn-Taxisů byl totiž původním majitelem tohoto cukrovaru. Samotný cukrovar ovšem nebyl naším jediným cílem. Navštívili jsme také Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a města Dobrovice. Naše sladká exkurze nás seznámila nejen s technologií dobývání cukru z řepy, ale i s historií zajímavého oboru cukrovarnictví. Škoda, že v Nymburce již nemáme náš cukrovar.
Autorka: Hedvika Literová, autoři fotografií: Kristýna Havlinová a Marie Stojarová