Exkurze 7MB do cukrovaru v Dobrovici
V pondělí 9. 10. jsme se za doprovodu paních profesorek Stojarové a Drlíkové vydali do dobrovického cukrovaru poblíž Mladé Boleslavi. Věděli jste, že cukrovar v Dobrovici je největším cukrovarem a lihovarem v České republice?
To a mnoho dalšího jsme se dozvěděli během zhruba dvouhodinové prohlídky, kterou jsme započali teoretickým úvodem, abychom se následně vydali do útrob cukrovaru. Zde už jsme viděli vše v praxi, od nákladních vozů přivážejících cukrovou řepu (a mimochodem - denně jí cukrovarem projde okolo 15 000 tun), odebírání vzorků do chemické laboratoře, kde se zjišťuje čistota cukrovky a především její cukernatost (asi 18 %), až po sušení. Prohlídka byla velmi zajímavá i pro ne příliš velké milovníky chemie, kteří na exkurzi vyráželi s mírnou skepsí. A kdyby přece ne, jistě je obměkčila sladká ochutnávka různých podob cukru napříč výrobou na konci celé prohlídky. Na konci exkurze během svačinky z vlastních zdrojů jsme ještě zhlédli film o výrobě cukru, který v kostce zopakoval technologii výroby cukru, kterou jsme viděli v provozu. Poté už byl čas vydat se na cestu domů. Děkujeme pedagogickému dozoru za příjemnou exkurzi a možnost prohlédnout si na vlastní oči to, co bychom normálně jen poslouchali ve školních lavicích.