Zlatý hřeb debatní sezony: Finále debatní ligy

Zlatý hřeb debatní sezony: Finále debatní ligy

22. ročník Debatní ligy byl završen finálovým turnajem v Praze 22.-24.dubna. Kdo se nekvalifikoval do finále, mohl se účastnit otevřeného turnaje, který probíhal zároveň s tím finálovým. Jak se v Praze dařilo našemu debatnímu klubu? 

Tým zkušených debatérů Debatní spam (Matěj Ballaty, Emma Osifová, Petra Pekárková, Anselm Benedikt Štefan) se probojoval mezi 12 finalistů a na turnaji se náročnými tezemi vůbec nešetřilo (teze je kontroverzní téma, které se debatuje). V první debatě se utkali s týmem z přerovského Gymnázia Jana Škody, na tezi Politici by měli být trestně stíháni za lhaní voličům.

Nováčkovský FurFon team (Martin Novotný, Tadeáš Brabl, Matěj Piller) se účastnil Otevřeného turnaje, který byl především možností nasbírat další debatní zkušenosti. Na rozdíl od finálového turnaje přišlo ředitelství soutěží s tezemi na první pohled vypadajícími jako vtip. První sobotní teze zněla Žena potřebuje muže jako ryba velociped. V této debatě přišla protistrana nejenom s argumenty, obhajující, že žena muže nepotřebuje, ale i s tím, že ryba Máša nepotřebuje velociped (jízdní kolo). I přes prohru v debatě jsme se zasmáli. Další byla debata na předem vyhlášenou tezi Každý středoškolák by měl povinně strávit rok studiem v zahraničí, kdy jsme se utkali s dalším nováčkovským týmem z Hradce Králové.

Další den Debatní spam čekala debata na tezi Zdravotnictví by mělo být bezplatné. Nad brněnským týmem Tři ve při vyhráli na plné čáře. Druhá debata byla na plánovou tezi Státy EU by měli přijmout opatření k lepší integraci muslimů, kdy afirmace (strana obhajující tezi) nejen dává důvody proč, ale přichází s konkrétním plánem, jak danou tezi realizovat. Tentokrát byl Debatní spam afirmativní stranou a negace jejich plán zbořila, tudíž debatu prohráli.

Furfon team mezitím čekala další debata na losovanou tezi. Ředitelství soutěží opět nešetřilo vtipem a přišlo z tezí: V hodinách literatury by měl Harry Potter nahradit Staré pověsti české. Další pak přišla debata opět na studium v zahraničí.

Debatní spam skončil ve skupině, s jednou výhrou a dvěma těsnými prohrami, a FurFon team nevyhrál ani jednu debatu. Semifinálovou i finálové debaty v prostorách Senátu Parlamentu ČR bylo zajímavé sledovat. Nakonec však přišlo aspoň jedno vítězství. Matěj Ballaty vyhrál titul nejlepšího řečníka letošní Debatní ligy. Turnaj byl pro všechny dobrou zkušeností, a je tu stále možnost co zlepšovat.

- Matěj Piller

 

Chcete vědět/vidět víc?

Kompletní výsledky Debatní ligy

Facebook debatního klubu

Facebook Asociace Debatních Klubů

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc.

RNDr. Zdeněk Havlas, DrSc., (*1951), místopředseda Akademie věd ČR, kvantový a výpočetní chemik, který se zabývá vývojem nových léků a organizační prací ve vědě, maturoval na našem gymnáziu v r. 1969.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První železobetonový most

červenec 1903

V Přerově byl přes řeku Bečvu postaven první železobetonový most v Českých zemích.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.