II. turnaj Debatní ligy: Takové to tehdy bylo…

II. turnaj Debatní ligy: Takové to tehdy bylo…

O víkendu 16. – 18. Listopadu 2012, tedy na výročí Sametové revoluce se uskutečnil v České Třebové druhý turnaj letošního ročníku Debatní ligy. Turnaje, který byl situován v retro-stylu, se účastnily i dva nymburské týmy. A to JMT (M. Dolečková, J. Follerová a T. Javůrková) a Disidenti (O. a V. Urbanovi, K. Kutnarová a M. Ballaty).

 

V rámci turnaje se kromě podzimní teze o boji s korupcí debatovala i tematická teze z okruhu morálních dilemat a to „Je lepší protestovat a riskovat budoucnost svých dětí, než mlčky souhlasit s diktátorským režimem“, která vedla debatéry k zamyšlení nad osudy lidí žijících v autoritativních a diktátorských režimech, jejich životu a dilematech, jež lidé musí v takových situacích řešit.

 

Jak turnaj probíhal? Nymburské týmy začaly v pátek v podvečer na tezi o nutnosti vystupňování boje s korupcí pozitivně a svou argumentací dokázaly předčít své oponenty z Ostravy a Kojetína. Druhé kolo na tutéž tezi přineslo těsné prohry – slečny z JMT narazily na lídry ligy z Gymnázia Jana Nerudy a Disidenti se statečně prali s týmem gymnázia Open Gate.

 

Do třetího kola, do debat o morálním dilematu rodičů žijících v nesvobodných režimech vstoupil tým JMT výhrou proti brněnským debatérům, když poukazoval na to, že je třeba zajistit dětem rozumnou budoucnost a neriskovat jejich osudy za každou cenu. Naopak s hodnotou svobodné budoucnosti a života ve svobodě se podařilo Disidentům proti týmu z Gymnázia Elišky Krásnohorské v Praze jasně uspět v hodnotovém sporu a tím i celé debatě. Jedním z vrcholů turnaje byla debata mezi JMT a týmem Ultimátních krysiček z gymnázia Open Gate, která svou kvalitou i přípravou splňovala i ty nejpřísnější parametry a naše studentky svým protivníkům, protřelým reprezentantům ČR na zahraničních debatních akcích typu mistrovství světa či EuroOpen, nakonec po statečném boji těsně podlehly. Disidenti pak padli v debatě o racionálnosti a efektivitě protestů proti přerovským.

 

V sobotu večer, tedy 17. listopadu, čekala všechny účastníky turnaje tematická bojovka. Na cestě za cenami musely jednotlivé týmy projít řadou stanovišť, kde na ně čekaly různé úkoly a činnosti, typické pro temnou dobu naší minulosti. Na různých stanovištích si debatéři zkoušeli své znalosti o komunistickém režimu, modelovali šachy z chleba, poslechli si „hity“ dané doby, například internacionálu, procházeli kádrovými komisemi, zkoušeli střežit hranice republiky a podnikali řadu dalších činností. Za své snahy získávali dobové peníze, které pak mohli směnit za bony a následně nakupovat v modelovém „tuzexu“ či dobovém obchodě, kde toho však moc ke koupení nebylo a tvořily se značné fronty. Debatéři si tak prošli dobu, kterou nezažili, poznali řadu absurdit tehdejšího systému, ale hlavně se dobře pobavili při hře.

 

V neděli pak všechny čekalo již poslední kolo debat na nepřipravené teze. Disidenti v debatě o tom, zda by měli být ze škol vylučováni studenti, kteří podvádí při testech, uspěli se svým negativním postojem a holky z JMT v debatě proti Gymnáziu Budějovická osvědčily své schopnosti na stejnou tezi i stranu a dovršily tak relativně úspěšný víkend.

 

Co do týmového hodnocení turnaje, kterého se zúčastnilo 26 týmů a celkově zvítězil tým Ultimátních krysiček z Gymnázia Open Gate před debatéry z PORGu a Gymnázia Jana Nerudy, se nymburské týmy se shodnou bilancí tří výher umístily na 7. a 8. místě.

 

V rámci soutěže jednotlivců, které se účastnilo 85 debatérů, se na pátém místě s minimální ztrátou umístila Martina Dolečková. Těsně za ní šestá skončila Kristýna Kutnarová a za zmínku stojí i 14. místo Terezy Javůrkové z kvarty A.

 

P.S.: Fotodokumentace bude postupně doplněna.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.