Studenti se střetnou v Nymburce na největším debatním turnaji posledních let

Studenti se střetnou v Nymburce na největším debatním turnaji posledních let

Pod ochranou hradeb a v prostorách jedinečné neorenesační gymnasiální budovy se 22. - 24. listopadu 2013 v Nymburce bude konat II. kvalifikační turnaj soutěže Debatní liga, které se účastní žáci a studenti z celé České republiky. Do Polabí zamíří studenti nejen z nymburského okolí, Prahy či Hradce Králové, ale i ze Zlína, Ostravy, Opavy, Přerova, Olomouce, Českých Budějovic, Mostu, Plzně, Liberce a dalších českých měst. Turnaj v Nymburce bude největším turnajem, který se v debatování za poslední roky v ČR konal, účastní se jej přes 150 účastníků - studentů z více než 20 středních škol - a to jak v českém tak anglickém jazyce.

Soutěže se budou účastnit například i nedávní vítězové světového finále International Public Policy Forum (IPPF) v konaného americkém New Yorku - čeští debatéři byli prvními nerodilými mluvčími, kteří tuto světovou akci dokázali vyhrát. A minulý týden naši reprezentanti byli vyhlášeni nejúspěšnějším evropským týmem na mezinárodním turnaji EurOpen ve Stuttgartu, kdy naše debatéry přemohly pouze týmy z Kanady.

Témata, o kterých budou studenti debatovat jsou více než aktuální. Jednak budeme svědky debat na téma zrušení či naopak zachování minimální mzdy, další kola turnaje se budou točit kolem citlivého problému, kterým je (nejen v českém prostředí) otázka rovného odměňování mužů a žen za jimi odvedenou práci. Kromě čtyř kol, které se budou zabývat výše zmíněnými tématy, bude debatéry čekat i improvizované kolo, kde si vylosují téma a během hodinového přípravného času se k němu pokusí sestavit a představit své postoje a argumenty.

Debatování jako takové pomáhá žákům a studentům rozvíjet jejich znalosti a schopnosti, zejména v oblasti rétoriky, kritického myšlení, argumentace, logiky, etiky a společenského chování. V neposlední řadě také rozvíjí jejich jazykové kompetence. V České republice navazujeme na dlouholetou tradici, kterou debatování ve světě má (a mělo do druhé světové války i v Československu).

V debatě proti sobě vždy stojí dva týmy, každý o třech mluvčích, kterým je předloženo společensky kontroverzní téma, přičemž jeden tým má za úkol téma podpořit a druhý se snaží argumentaci protivníka vyvrátit. Touto metodou sporu pak - v duchu filosofie Karla R. Poppera - debatéři neustále tříbí své postoje k tezi a poznávají nejen ji, ale i sebe a rozvíjí své schopnosti a znalosti, tolik potřebné pro jejich uplatnění v občanské společnosti. Úspěšnost řečníků posuzují akreditovaní rozhodčí a přesnou podobu debaty určují daná pravidla debatního formátu.

Občanské sdružení Asociace debatních klubů (ADK) je neziskovou organizací, jejímž cílem je zábavnou formou soutěžních debat vzdělávat mládež v České republice. ADK je zakládajícím členem mezinárodní debatní organizace IDEA (International Debate Education Association) a zároveň členem České rady dětí a mládeže. Na mezinárodním poli dlouhodobě dosahuje výjimečných úspěchů, o čemž svědčí titul mistrů světa v on-line debatování či několik vicemistrovských titulů ze zahraničních soutěží.

Podrobnější informace a aktuální dění naleznete také na webu www.debatovani.cz nebo na naší facebookové stránce www.facebook.com/debatovani.cz. Rádi zodpovíme jakékoliv otázky, neváhejte nás kontaktovat:

Jan Knytl

organizátor turnaje a člen Představenstva Asociace debatních klubů

jan.knytl@debatovani.cz | Tel.č.: 736 288 905

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1941 s rodným příjmením Leišová.

Narodila se 19. 1. 1922 ve Všejanech a zemřela v r. 1985 v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Giovanni Giolitti ministerským předsedou Itálie

3. listopad 1903

Liberál Giovanni Giolitti se stal italským ministerským předsedou. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.