Rozhodovali jsme debaty žáků základních škol

Rozhodovali jsme debaty žáků základních škol

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

Čtyřčlenná výprava složená z trenéra Matěje Pillera a tří nymburských gymnazistů se vydala v úterý 19. března do Děčína na soutěž v debatování. Místo soutěžení, jak bývá pro členy debatního klubu zvykem, jsme debaty rozhodovali a pomáhali s jejich organizací. 

Hned během prvního kola jsem zjistila, že mě baví poslouchat, s čím vším děti přichází a jak uvažují,” popisuje svůj zážitek Sofie Fukalová (7MA). Debatiáda je soutěží pro druhý stupeň základních škol a nižších gymnázií, a proto byly soutěžícími pouze děti školou povinné. „Moc se mi líbilo, jak se děti snažili, nebáli se a šli do toho, i když často vysvětlovali věci, které je těžké vysvětlit,” hodnotí výkon soutěžících Luisa Anna Hofmanová (7MA). Pro Luisu i Sofii to bylo poprvé, kdy rozhodovaly nějakou debatu na soutěži. 

Určení vítěze debaty je pouze dílčí částí práce rozhodčího. Hlavním úkolem je dát zpětnou vazbu a soutěžícím poradit, jak se pro příště zlepšit. „Přišlo mi, že dětem předávám něco ze svých zkušeností a vypadalo to, že oni si ty zkušenosti chtějí vzít,” líčí svou zkušenost z rozhodování Luisa. Že debata není jenom soutěží, ale především vzdělávací aktivitou, dobře vystihuje i Sofiina zkušenost. „Uvědomila jsem si, že mé rozhodování prospěje jak dětem, dám-li jim dobrou zpětnou vazbu, tak i mně, protože najdu inspiraci a využiju vlastních rad při mém dalším debatním výkonu,” říká Sofie. 

Výhody pro sebe vidí i Tadeáš Brablc (8OA). „Přínosem pro mě bylo, že jsem trénoval, jak lépe zdůvodňovat a vysvětlovat své rozhodnutí, což zužitkuji i při středoškolských soutěžích v debatě,” říká. Tadeáš je rozhodčím s mnoha zkušenostmi, který Debatiádu rozhodoval už minulý rok ve Zdicích u Berouna. Vedle toho se již zúčastnil několika středoškolských turnajů jako rozhodčí. 

Naše účast na Debatiádě v Děčíně byla nejen o našem vlastním seberozvoji, ale také o dobrovolnické pomoci. „Jste opravdu skvělí a moc všem děkuju, že jste přijeli do Děčína rozhodovat debaty a pomoc s organizací,” vyjádřila své díky nymburským debatérům Barbora Lacinová, předsedkyně představenstva Asociace debatních klubů. Dobrovolnictví je důležitou součástí činnosti Asociace debatních klubů a bez dobrovolnické pomoci by se žádná z debatních soutěží nemohla konat. 

Produktivně jsme využili i zbytek našeho pobytu v Děčíně. Poznávali jsme přírodu a kulturu Děčína, ale také jsme se věnovali přípravě na následující turnaj Debatní ligy, kde budeme opět v roli soutěžících. 

 

Zobrazeno: 1256x

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

JUDr. Václav Král

JUDr. Václav Král (29. 11. 1926-11. 5. 2021), jeden z nestorů české advokacie, lingvista, cestovatel a spisovatel, významný absolvent Reálného gymnázia v Nymburce v roce 1946, který nikdy na svou střední školu nezanevřel a byl až do své smrti v častém kontaktu jejím současným vedením.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Svaz českých lyžařů

21. listopad 1903

V Jablonci nad Jizerou byl založen Svaz českých lyžařů.

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.