Dva nymburské týmy míří na finálový turnaj Debatní ligy!

Dva nymburské týmy míří na finálový turnaj Debatní ligy!

O víkendu 4. - 6. dubna pokračovala debatní sezona, když se v Hradci Králové konal poslední čtvrtý kvalifikační turnaj Debatní ligy. A byly na něm zastoupeny i nymburské týmy, které byly připraveny se poprat o postup do finále - Martin Turek, Tereza Müllerová a Kristýna Kutnarová složili tým Loud and Clear, Jana Follerová a Matěj Ballaty, které doplnila Eliška Manligová z libereckého Gymnázia F. X. Šaldy, jeli jako Disidenti.

Páteční první kolo bylo ve znamení připravené teze "Evropská unie by měla otevřít hranice imigrantům", ve které debatéři museli představovat návrhy na řešení problémů, které souvisí s příchodem uprchlíků do EU. Disidenti svou debatu přesvědčivě vyhráli, když se jim podařilo ukázat nefunkčnost plánu týmu z Liberce. Loud and Clear bohužel těsně neobhájilo svoji linii proti týmu z Přerova.

V sobotu proběhla ještě jedna debata na problematiku imigrantů, ve které debatéři zastávali opačnou pozici než v pátečním kole. A tentokrát to byl tým Loud and Clear, který jako negace úspěšně vyvrátil argumentaci týmu ze Zlína, naopak Disidentům se proti pražskému týmu z Gymnázia Postupická vyhrát nepodařilo.

Dalším bodem sobotního programu byly dvě nepřipravené debaty. Loud and Clear jako negace na tezi "Média by měla mít zakázáno informovat o soukromém životě celebrit." dokázalo zvítězit nad opavským týmem, Disidenti, kteří si vylosovali tezi "Rodiče by měli mít trestní odpovědnost za své děti", bohužel nedokázali ani v tomto kole svou afirmativní linii obhájit. Druhá nepřipravená debata se odehrála na všem společnou tezi "Stát by měl poskytovat levný internet zdarma" - tentokrát to z našich týmů to byli Disidenti, kteří dokázali vyhrát svou afirmaci, Loud and Clear byli poraženi týmem z Gymnázia nad Alejí.

V posledním kole v neděli dopoledne se debatovalo na tezi "Při debatách by mělo být dovoleno používat internet." Oba týmy jako afirmace se snažily ukázat, že možnost vyhledávat si nejrůznější statistiky, studie a jiné materiály, které by podporovaly argumentaci, přímo v průběhu debaty debatu zkvalitní. A oba týmy byly úspěšné - jak Loud and Clear, tak Disidenti své debaty vyhrály.

A jak to všechno nakonec dopadlo? Loud and Clear skončili na šestém místě, Disidenti obsadili místo osmé. Úspěch nymburští debatéři zaznamenali také v individuální soutěži řečníků - Martin Turek se umístil na dvanácté příčce, Kristýna Kutnarová byla desátá a Matěj Ballaty se stal pátým nejlepším řečníkem turnaje.

Na závěr bylo také vyhlášeno dvanáct nejlepších týmů, které se v průběhu čtyř kvalifikačních turnajů, dokázali probojovat do finále Debatní Ligy. A mezi těmito týmy nechybí ani Nymburk – o víkendu 26. – 27. 4. budou o postup do pondělního Grand-finále, které se již tradičně koná v Senátu ČR, bojovat Jana Follerová, Tereza Javůrková a Matěj Ballaty za tým JMT a Tereza Müllerová, Kristýna Kutnarová a Martin Turek za Loud and Clear.

Celkové výsledky základní části Debatní ligy a dalších týmových i individuálních soutěží můžete najít jako vždy v databázi Greybox.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. (*1952), znalec dějin pedagogiky a alternativních pedagogických směrů, zabývající se i hodnocením kvality pedagogických procesů, poradce několika ministrů školství, vysokoškolský učitel a akademický pracovník pardubické univerzity na Gymnáziu Nymburk maturoval v roce 1972 ve třídě 4.C.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Julius Fučík

23. únor 1903

Narodil se Julius Fučík (…8. 9. 1943 popraven), český novinář.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.