První hodiny češtiny netradičně se SLAM POETRY

První hodiny češtiny netradičně se SLAM POETRY

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

Je to něco na pomezí poezie a divadla. Autoři - performeři se zaměřují na to, co sdělují a jak to sdělují. Důležitá je přitom hlavně komunikace s diváky, to se píše na stránkách SLAMPOETRY.CZ. Tato platforma obdržela v roce 2024 prestižní ocenění MAGNESIA LITERA za mimořádný přínos knižní kultuře. 

Mezi účikující patřil i autor programu Poezie není nuda aneb Slam poetry pro školy Dr. Filipitch, jeden z nejúspěšněšnějších českých slamerů. Kromě něho porota z řad diváků hodnotila ve dvou kolech ještě vystoupení Tukana a Sofie.

Co si o této akci myslí studenti?

O slam poetry jsem ještě neslyšel, nevěděl, co to je a co od toho očekávat. Velmi příjemně mě to překvapilo. Nejvíce se mi na slam poetry líbilo, že autor skrze ni sdílí své myšlenky, problémy a to vtipným podáním s občasným rýmem. Bylo to tak trochu spojení recitace, repu a talkshow. Jsem rád, že jsem tuto zkušenost mohl zažít. (Štěpán S.)

Moc se mi to líbilo, zaujalo mě jak slameři dokázali ve verších napodobovat to, jak někteří lidé mluví. Nejvíc mě ale zaujala druhá báseň od Tukana, kde se inspiroval svým dětstvím v 90. letech. Všimla jsem si, jak se inspiroval typickými rozhovory z Pulp Fction od Quentina Tarantina, a to se mi líbilo. (Tereza J.) 

Velmi se mi to líbilo. Už tenkrát, když jste nám, o slam poetry vyprávěla, tak mě to velmi zaujalo. Osobně mě to velmi inspirovalo. Dlouho přemýšlím nad psaním básní a mám pár nápadů v hlavně už nějakou dobu. Nejspíš si i zajdu zítra k nám do Milovic na další představení. (Bára H.)
 
Osobně jsem si myslel, že mě slam poetry nebude moc bavit a sednul jsem si v kině s nízkým očekáváním. Nakonec mě to příjemně překvapilo a moc se mi líbilo celé vystoupení, které bylo vtipné a zajímavé. Nejvíce se mi líbil Tukan, ale jenom o kousek, protože byli všichni skvělí. (Štěpán H.)
 
Akce se mi líbila, předčila všechna očekávání. Zaujalo a zároveň překvapilo mě spojení s hudebním žánrem rap. Nejvíce se mi líbilo představení Tukana, jelikož do příběhů zakomponoval i mé zájmy. (Honza H.)
 
Hned na začátek mě překvapilo, jak velká interakce byla s publikem. Také mě překvapilo, že si většinu básní pamatovali nazpaměť, na to, jak byly dlouhé. S jejich finálním hodnocením souhlasím a ohodnotila bych to stejně. Nejvíc se mi líbily básně od Sofie. (Elena H.)
 
Do dnešního dne jsem vůbec nevěděl, že něco jako slam poetry existuje. Překvapilo mě, že zcela běžné používali slova, za která bychom byli ve škole pokáráni (sprostá slova). Nejvíce se mi líbily básně slečny Sofie, které narážely na časté "problémy" vztahů mezi ženou a mužem dnešní doby. Akci hodnotím pozitivně. Jak říkal jeden z předvádějících, učitelé si zaslouží poděkování za to, že zorganizovali toto moderní představení. (Honza K.)
 
Na slam poetry jsem se těšila a musím říct, že to byl velice výjimečný zážitek. Celé vystoupení bylo moderováno jedním z vystupujících, který dokázal rozproudit publikum. Viděli jsme úžasná vystoupení v různém rozsahu s různými tématy. Některá vedla k zamyšlení, jiná vyjadřovala pocity autorů a ostatní byla jen tak pro pobavení. Nejvíce se mi líbil Filipitch, který mluvil zřetelně, jeho díla byla humorná, ale také vážná. Celkovým komickým přednesem tomu dodal šmrnc. (TK)
 
Akce se mi moc líbila. Jsem fanouškem Slam poetry hlavně v zahraničí, takže pro mě bylo zajímavé vidět české tvůrce. Myslím si, že je to skvělá forma novodobé poezie. (Karolína Š.)
 
Slam poetry jsem zatím vídala jen na sociálních sítích, která se mi tam víc líbila. Byly na nich ale znát zkušenosti. U Dr Filipitche a Tukana se mi hodně líbil výstup, Sofie měla za mě nejlepší texty. (Jana Č.)
 
O slam poetry už jsem slyšela, ale poprvé jsem ji zažila na živo a byla jsem příjemně překvapená. Nejvíce se mi líbilo představení Sofie, jejíž texty byly vystihující a dotkly se mě. Program mě bavil, i když občas mi některé poznámky od hlavního moderátora přišly nevhodné a nepotřebné. (Lenka D.)
 
Oproti počátečním pochybám jsem byl mile překvapen. Překvapila mne také délka každého přednesu a nejvíce se mi líbily slamy Tukana, protože pro mne byli nejvíce zábavné. (Martin L.)
 
Akce mi přišla zajímavá, nejvíce mě zaujalo jak moderně jde dělat poezie. Nejvíc se mi líbil Tukanovův slam, který mi nejvíce sedl svým stylem. (Anežka M.)
 
Před akcí jsem neměl žádná veliká očekávání, pouze jsem si na internetu našel krátké video, abych vůbec věděl, co slam poetry je. Program byl přijatelně dlouhý, občas i docela zábavný. Nejlepší z trojice účinkujících byla podle mého názoru Sofie, nejhorší naopak Tukan, kterému jsem často vůbec nerozuměl. (Jakub  M.)
 
 
Zdroj:
Zobrazeno: 501x

Aktuální informace

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2024-25
1. Charlie Chaplin 41 %
2. John Lennon 18 %
3. Eleanor Roosevelt 13 %
4. Stephen Covey 8 %
5. Herman Melville 20 %
Celkový počet hlasů: 212
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

09.09.2024

V pátek 6. 9. vyjela třída 1A na adaptační kurz do Rokytnice nad Jizerou. Doprovod nám dělala naše milá paní profesorka třídní Helena Hantonová, pan profesor Machurka a dvě moc šikovné lektorky, Ema Lojková a Eliška Schwarzová. My už jsme se mezi sebou tak nějak znali, přece jenom jsme spolu strávili pět dní ve škole, ale všichni jsme se těšili, co nám adapťák přinese.

celý článek
03.09.2024

Hned druhý den v novém šKolním roce se studenti sext, septim, oktáv, 2A, 3A a 4A vydali do nymburského kina na SLAM POETRY. Někteří věděli nebo tušili, co je čeká, jiní ne.

celý článek
01.09.2024

K první alumni besedě s významnými absolventy školy v novém školním roce - Petrem a Jaroslavem Novákovými, kteří dorazí ze Švédska (kam emigrovali v roce 1968) - zveme v pondělí 9. září 2024 od 18 hodin do Městské knihovny Nymburk v Palackého ulici.

celý článek
 
Charlie Chaplin - Zajímám se o svoji budoucnost, protože v ní hodlám strávit zbytek života.