Souhrn výsledků nymburských debatérů

Souhrn výsledků nymburských debatérů

V příloze naleznete souhrn výsledků nymburských debatérů za období let 2005/2006 - 2010/2011.

 

 

 

Ø Stručně o Debatním klubu při Gymnáziu v Nymburce

Debatní klub při Gymnáziu v Nymburce píše svou historii od školního roku 2005/2006, kdy započal svou činnost pod vedením prof. Otakara Sedláčka. Členové klubu se pravidelně a hojně účastní jednotlivých turnajů a soutěží. A ve velké konkurenci se nymburským debatérům daří uspět. Pro dokreslení údajů jsou brány v potaz umístění v TOP 5 turnajů či výraznější úspěch v dlouhodobých soutěžích. Jednotných turnajů DL se účastní v průměru 15 -20 debatních týmů. Celého ročníku soutěží DL a Debatní pohár se účastí kolem 40 týmů ze středních škol z celé republiky, a to rok co rok. Každý tým může být tvořen 3-5 debatéry, tedy každým rokem se v individuálních soutěžích střetává přes 150 studentů.

 

Debatování je inovativní výukovou metodou, která pokrývá všechny požadavky tzv. Bíle knihy vzdělávání vydané Ministerstvem školství. Tříbí a rozvíjí schopnosti a znalosti účastníků v oblasti logiky, argumentace, rétoriky, společenského chování. Prostřednictvím debatních tezí se žáci seznamují s aktuální problematikou domácí, ale i světové scény v oblasti společenských i přírodních věd a v neposlední řadě získávají kontakty na své protějšky a pedagogy z jiných debatních klubů.  Debatní program nese jméno Karla R. Poppera a vychází z teorie historicismu a falzifikace. Sama podstata kontroverzních tezí nutí studenty k přemýšlení nad tématem, jeho ohledání z obou stran. Studenti se tak učí nepřijímat jen „názor z jedné strany“, ale názor obou stran a rozvíjí se tak kritické myšlení a úcta k názoru jiných účastníků. Historie akademické debaty je v ČR vzhledem k historickému vývoji posledních 75 let krátká, ADK  vloni oslavila 15 své existence. V západních zemích, zejména v USA a Velké Británii má debatování dlouhou tradici, dokonce až čtyřsetletou. V debatování se pořádají i mezinárodní soutěže, které probíhají v angličtině. Zástupci ČR na posledním mistrovství světa skončili v osmifinále, poslední mistrovství Evropy pak vyhráli! Podobně jako šampionát v on-line debatování.  Jednotlivé debaty probíhající v rámci soutěží pořádaných ADK rozhodují plně akreditovaní rozhodčí na jejichž způsobilost dohlíží Národní trenérský tým (nově Ředitelství soutěží)

 

 Za dobu fungování klubu se jeho činnosti účastnilo přes 50 studentů Gymnázia, ať už na kláních meziškolních či „jen“ na debatních schůzkách v rámci pravidelných tréninků Debatního klubu. Schůzky klubu věnované přípravě na debaty v oblasti logiky a argumentace, rétorické průpravě a samotným debatám, se konají každé úterý od 14:10 v budově Gymnázia v učebně č. 74. Trenérem Debatního klubu při Gymnáziu v Nymburce je bývalý student Gymnázia Jan Knytl, který je i členem Národního trenérského týmu ADK, nově Ředitelství soutěží. Všechny výsledky jsou archivovány v on-line databázi Greybox, kterou Asociace debatních klubů vede na svém webu www.debatovani.cz .

Ke stažení
ikonaSouhrn výsledků Debatního klubu

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Pavel Snítilý

Mgr. Pavel Snítilý, archeolog, zástupce ředitele a dokumentátor Městského muzea v Čelákovicích, který mj. stál v roce 2016 u výjimečného nálezu unikátního bohatě zdobeného meče velmožů starého přes jedno milénium, maturoval na nymburském gymnáziu v roce 1994.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Bezdrátová telegrafie

27. květen 1903

AEG a Siemens založily Společnost pro bezdrátovou telegrafii.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.