Nymburský deník o Debatním klubu Gymnázia

Nymburský deník o Debatním klubu Gymnázia

Z článku Nymburského deníku (11.5.2011) o debatérech nymburského Gymnázia, autor Lukáš Trejal, Deník. Rozhovor se odehrál v redakčních protorách Deníku za účasti debatérů M. Skuhrovce, M. Dolečkové, J. Sladkého a G. Horynové.

 


Debatéři z nymburského gymnázia: Vláda by měla lhát

Nymburk /FOTO/ - Debatní ročník 2010/2011 dopadl pro gymnázium na výbornou. Aktéři vyhráli Debatní pohár, Horynová je mezi nejlepšími řečníky.

Debatéři nymburského gymnázia

Debatní klub fungující na nymburském gymnáziu. To je fenomén, který začal psát svou novodobou historii před pěti lety. Nymburští se ani v rámci republiky neztratí.

Gabriela Horynová je za školní období 2010/2011 mezi nejlepšími řečníky, tým TOGO zvítězil v Debatním poháru, tým Per Elequens skončil na třetím místě.

„V Debatní lize obsadil tým TOGO 2. místo, ve finálovém turnaji osmi nejlepších týmů celkově 3. místo,“ říká trenér debatérů Jan Knytl.

Nutno jedním dechem dodat, že nymburští debatéři z týmu TOGO se na všech turnajích umístili v TOP desítce!

Nymburským debatérům se podařilo zvítězit například na debatních turnajích v Babicích a Letohradu.

A o co vlastně v debatách jde a jaká jsou pravidla, nám prozradila Gabriela Horynová. „Debatují dva týmy na kontroverzní téma. Nyní jsme debatovali třeba o tom, že by vláda měla za určitých okolností svým občanům lhát. Nebo o revolucích v arabských zemích,“ zapojila nás do hry, v tomto případě do debaty, Horynová z Poříčan, studující třeťák na nymburském gymnáziu.

Debatují například pražská gymnázia, dále kluby z Olomouce, Přerova nebo Babic. Turnaje se účastní okolo 15 až 20 týmů, to je kolem stovky soutěžících.

„Jedna debata trvá hodinu s tím, že každý z mluvčích má svůj vlastní projev plus křížové otázky. Každý z trojice v týmu má svou úlohu a zodpovídá za svůj úkol,“ ví bezpečně trenér Knytl.

Teze o lhaní vlády mě zaujala. V jakých případech by nám měla vláda lhát. Jak to vidí nymburští debatéři? „Jsou to události, které by měly být podle nás utajené, například nějaké kompromitující informace na politiky, nebo kdy může dojít k panice před blížící se živelnou katastrofou,“ uvádí Horynová.

Nymburské gymnázium začínalo v roce 2006 se šesti debatéry. „Postupem času, kdy se střídaly slabší a silnější ročníky, naplňovala klub tak desítka debatérů. Jeden čas bylo nymburských debatérů dokonce 25,“ vrátí se v čase Knytl.

Debatéři si ovšem prošli i jistou krizí, kdy na gymnáziu v Nymburce existoval pouze jeden tým. „V tu chvíli to bylo špatné, neměli jsme s kým trénovat,“ vzpomíná Jakub Sladký, který je právě v septimě a žije v Třebestovicích.

Debatéři absolvují kvalifikační soutěže, finálový turnaj a k tomu ještě dva open turnaje. Jeden z nich je na soukromé škole Open Gate v Babicích a druhý v Olomouci,“ vyjmenuje trenér a zároveň v současnosti student právnické školy.

Nedávno přijeli Nymburští z kvalifikace z Letohradu a do finále se dostali do Prahy, kde se turnaj konal přímo v Poslanecké sněmovně.

Co dává debatérům tenhle koníček, kroužek, či jak to nazvat? „Ve škole to dokážeme prodat, naučíme se zužitkovat informace, které si hledáme,“ myslí si Gabriela.

Kdo dělá debatu, náhled spolužáků na něj je prý jiný. „Myslí si, že se v té debatě přetvařujeme, ale to není pravda. My se snažíme v debatě pohlížet na diskutovaný problém z obou stran a vidět obě strany mince, které ten problém má,“ tvrdí  Sladký dodává: „Když začnete někomu něco vysvětlovat, vyskytne se občas problém typu: On má vždycky pravdu,“ postěžuje si.

Trenér Knytl je živým důkazem, že se v debatování dá pokračovat i po střední škole. Dva roky debatoval, nyní je už čtvrtým rokem trenérem středoškoláků v Nymburce. „Účastním se vysokoškolského debatního programu,“ přitaká.

Někomu to může přijít zvláštní, když teenageři nejdou na pivo, ale na gympl si odpoledne zadebatovat. Mně to přijde fajn.

„Už jsme kolikrát na debatu nažhavení, máme přípravu, oni také. Spíše se těšíme na hodnotové spory, které v debatě vzniknou. Jsou to totiž spory, které (ne)napadnou každého,“ tvrdí Horynová.

Podle ní budou mít debatéři v životě velké plus v tom, že budou umět lépe prosadit svůj názor.

„V zahraničí, když vyplníte kolonku účastník debatního programu, ti studenti mají lepší pozici pro přijetí na vysokou školu,“ dodává trenér nymburských debatérů.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PharmDr. Anetta Härtlová, Ph.D.

Prof. PharmDr. Anetta Härtlová, Ph.D. (*1982), imunoložka, molekulární bioložka, vědkyně v oboru molekulární medicíny, vedoucí samostatné výzkumné skupiny na Institutu biomedicíny univerzity ve švédském Göteborgu, absolvovala nymburské gymnázium v roce 2000.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.