Zprávy z Francie

Zprávy z Francie

Jak jsme již informovali před prázdninami, studentka evropské jazykové sekce našeho gymnázia Anežka Literová ze sexty A stráví tento školní rok ve Francii v rámci studentského programu „Jeden rok v Burgundsku“. Ještě před odjezdem slíbila, že se s námi příležitostně podělí o své zážitky a během prvního víkendu v Dijonu začala slibv plnit.

Mes chers amis!

Tak jsem v úžasné, krásné Francii. V Dijonu, který jsem si zamilovala, už když jsem tam byla poprvé, díky studentským výměnám, které naše škola organizuje. Ve městě perníku, hořčice, sýra, vín a anýzových bonbonů. Moje škola se jmenuje Lycée européen Charles de Gaulle. Zařadili mě do třídy première L, což je ekvivalent naší sexty/septimy a L značí, že jsem v literární sekci – mám spoustu hodin francouzštiny, angličtiny i anglické literatury. Systém celé školy je úplně jiný než na našem gymnáziu. Škola začíná v 8 a končí v 6 večer. To znamená, že například v pondělí mám 10 hodin, včetně pauzy na oběd. Někdy mám třeba tři hodiny v rozvrhu mezeru, kterou většinou využívám k domácím úkolům, kterých je již první týden opravdu požehnaně.

Jako je na Lycée Carnot, partnerské škole Gymnázia Nymburk, česká sekce, tak je na Lycée de Gaulle sekce polská. Takže kromě nás čtyř Češek je na škole ještě 9 Poláků a jedna Švédka.  Poláci nám byli hned představeni, a moc nám pomohli, vysvětlili, jak všechno chodí. Někdy na ně mluvíme česky, a oni na nás polsky, a rozumíme si.

Jejich školní jídelna je úžasná! Ke každému jídlu salát, jogurt, ovoce, přesnídávka, croissant, kompot, pudink, bagetka, a všeho požehnaně, k tomu voda, pomerančový džus, čaj, káva, horká čokoláda. Nemůžu si stěžovat. Za celý týden se nestalo, že by mi něco nechutnalo. Na druhou stranu, Francouzi nejedí svačiny a skoro vůbec nepijí. Tak si vždycky schovám jablko nebo nektarinku od snídaně, a nechám si ji na 10:20, kdy pravidelně, díky naší velké přestávce, začnu mít hlad.

Jsem zkrátka plná nových dojmů a těším se, co přijde dál. Teď jsem poprvé u mojí hostitelské rodiny, a zatím to vypadá všechno víc než dobře!

Anežka Literová

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1926.

Narodil se v r. 1908. Byl význačným českým tělovýchovným pedagogem. V letech 1953 byl rektorem nově vzniklého ITVS v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Saša Machov

16. červenec 1903

- narodil se Saša Machov (†23. 6. 1951), český tanečník a choreograf.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.