Exkurze do Berlína

Exkurze do Berlína

Časně zrána vyrazila skupina studentů naší školy na cestu s jasným cílem – Berlín. První velkou zastávkou byl  největší evropský Aquapark Tropical Islands, kde jsme strávili převážnou část prvního výletního dne, a navečer jsme dorazili do hotelu Ansbach v centru Berlína. A jak probíhal celý pobyt? Těšte se na zprávy od samotných účastníků zájezdu:

za septimu B Katka Šibíková:

V pondělí 28. září vyrazilo 11 zástupců ze septimy B prozkoumat Tropical Islands a Berlín – hlavní město Spolkové republiky Německo.

Do Tropical Islands jsme dorazili po desáté hodině dopoledne a po rozdání čipů od skřínek, instrukcí a času, kdy se máme sejít u pokladen, jsme se už samostatně mohli vydat směrem do šaten a následně do areálu bazénů. Je těžké posoudit, jak se nám tam líbilo, když mnozí z nás očekávali aquapark, zatímco Tropical Islands bylo spíš určeno relaxaci. Celková architektura, prales, obchůdky a občerstvení byly udělány krásně, ale na náš vkus tam bylo málo vyžití ve vodě.

Z Tropických ostrovů jsme se přesunuli do Berlína. Nejdříve jsme se ubytovali, a pak jsme vyrazili prozkoumat Kurfürstendamm. V úterý jsme viděli část Berlínské zdi, vyjeli jsme na berlínskou Televizní věž, kde jsme měli rozhled téměř na celý Berlín z výšky 204 metrů, Alexanderplatz, hlavní berlínské nádraží, a spoustu dalších zajímavých míst a památek. Večer jsme ještě vyrazili na okružní jízdu Berlínem autobusem číslo 100 a 200. Ve středu jsme pokračovali poznáváním krás, zajímavostí a historie Berlína. Prohlédli jsme si z blízka Braniborskou bránu, navštívili jsme památník holocaustu, Sony Centr a East Side Gallery.

Návštěva Berlína byla velmi vyčerpávající, ale velmi zajímavá a naučná.

za SA Věra Franeková :

28. 9. 2015 v 6 hodin ráno jsme vyjeli na zájezd do Berlína . Asi v 11 hodin jsme dorazili do Tropical Islands (velkého aqua parku postaveného v tropickém stylu jihovýchodní Asie). Zde se nám moc líbilo. Tropical Islands jsme opustili ve 4  hodiny a pokračovali jsme do Berlína, kde jsme se ubytovali a šli na procházku po ulici Kurfürsterdamm. Další den jsme obcházeli všechny památky a zajímavosti města Berlín, mě se nejvíce líbil výhled z berlínského televizního vysílače. Samozřejmě se asi nám všem líbil i rozchod na Alexanderplatz, protože jsme měli možnost nakoupit nějaké suvenýry. Dále jsme navštívili třeba berlínskou zeď nebo Döm, všechno to bylo moc hezké.    Poslední den jsme navštívili Reichstag , Braniborskou bránu nebo třeba pomník obětí  2.světové války. Poté jsme však už museli odjet .  Exkurze Berlín se nám moc líbila.

za KA Kateřina Ulrychová:

Na státní svátek jsme letos vstávali "trochu" dříve. 28. 9. 2015 jsme totiž v 6 hodin ráno vyrazili prozkoumat hlavní město Německa - Berlín. Po zhruba 4 hodinové cestě v autobuse jsme dorazili do našeho první cíle - Tropical Islands. Tam jsme strávili zbytek dopoledne a značnou část odpoledne. Navečer jsme dojeli do Berlína, kde jsme se ubytovali a vydali se ještě na krátkou procházku. Další den jsme měli možnost poznat berlínskou MHD, vyjet nahoru na televizní věž, vidět část Berlínské zdi nebo nakupovat na Alexanderplatz. Večer jsme ještě nastoupili do zdejších autobusů a viděli noční Berlín.
Přišla středa a s ní i odjezd domů, ale ještě jsme stihli navštívit pomník holocaustu, prošli se kolem Reichstagu a úplně na konec i kolem East Side Gallery. Do Nymburka jsme ve večerních hodinách dorazili plní zážitků.

za 3A Petr Touš:

Dne 28. září v šest hodin ráno se asi čtyřicetičlenná skupinka studentů, z toho deset z 3A, pod vedením profesorek Martínkové a Novotné vydala autobusem na třídenní zájezd do Berlína. Celým zájezdem nás svým zajímavým výkladem provázel pan Matoušek.

Kolem jedenácté jsme dorazili do aquaparku Tropical Islands, největšího svého druhu v Evropě, který se nachází přibližně sto osmdesát kilometrů od našich státních hranic. Tam jsme si užili vodních radovánek ve velké hale, která měla původně sloužit jako hangár pro vzducholodě Zeppelin. Zůstali jsme přibližně pět hodin a pak už nám zbývalo jen asi sedmdesát kilometrů do Berlína. Po příjezdu jsme se ubytovali v hotelu City-Hotel Ansbach, který se nachází na Ansbacher Straße v centru města. Pár chvil nato jsme si vyšli na večerní procházku po okolních ulicích našeho hotelu, kde stojí např. obchodní dům KaDeWe (Kaufhaus des Westens), který v roce 2007 oslavil sto let své existence nebo Kaiser-Wilhelm-Gedächtnis-Kirche, částečně poničený bombardováním za druhé světové války. S instrukcemi na zítřek jsme se po dlouhém dni šli konečně vyspat.

Druhý den po snídani jsme vyrazili na nedalekou stanici MHD Berlin Zoologisher Garten, odkud jsme se S-Bahnem přemístili na Nordbahnhof, kde jsme prošli podél bývalé hranice mezi východním a západním Berlínem a navštívili jsme i muzeum Berlínské zdi.  Pak jsme se (opět S-Bahnem) přesunuli na Alexanderplatz. Výtahem jsme vystoupali do výšky více jak dvou set metrů na Fernsehturm (televizní věž). Viditelnost nebyla počasím nijak omezována a tak jsme měli celý Berlín jako na dlani. Od televizní věže jsme pokračovali ulicí Unter den Linden, jednou z nejstarších a nejznámějších ulic v Berlíně, až k Berlínskému Dómu. Po rozchodu jsme se vypravili na Museumsinsel (muzejní ostrov). Tam jsme navštívili Pergamonské muzeum založené roku 1899, které ve svých sbírkách vlastní světoznámé nálezy z Babylonu, Aššúru, Sýrie a dalších významných archeologických nalezišť. Tím nejznámějším je ale bezpochyby Ištařina brána, k jejíž výstavbě došlo kolem roku 575 př. n. l. Na zpáteční cestě S-Bahnem jsme vystoupili ve stanici Hauptbahnhof, největším a nejmodernějším nádraží ve městě. Návratem do hotelu den ještě neskončil. Když se setmělo, nastoupili jsme do autobusu číslo 200 na jízdu nočním Berlínem. Některé berlínské dominanty jsme tak viděli podruhé, ale za nočního osvětlení. Vystoupili jsme u televizní věže, odkud jsme autobusem číslo 100 dojeli zase zpět k hotelu.

Poslední den ráno jsme si zabalili své věci a definitivně opustili hotel. Naším autobusem jsme dojeli až k Reichstagu, německému sídlu vlády. Bohužel se nepodařilo zamluvit vhodný termín na návštěvu, takže jsme si ho mohli pouze prohlížet zvenčí a také přihlížet přípravám na oslavy 25. výročí sjednocení NDR a SRN. Následovala další charakteristická berlínská stavba – Braniborská brána, která od roku 1734 stojí na samém konci ulice Unter den Linden. Pokračovali jsme k Památníku zavražděných evropských židů, který byl postaven roku 2005 a tvoří ho 2 711 betonových kvádrů. V Informačním centru, vybudovaným v podzemním prostoru pod památníkem, jsme si prošli zajímavě podanou výstavu dokumentující osudy židů za druhé světové války. Předposlední zastávkou bylo náměstí Potsdamerplatz a nedaleký Checkpoint Charlie, který byl za studené války jediným místem, přes které se mohli lidé ze západní části Evropy (jiné než německé národnosti) dostat do východního sektoru. Definitivně poslední zastávkou před odjezdem z Berlína byla East Side Gallery, nejdelší zachovalý kus zdi zkrášlený obrazy umělců z celého světa.

Tak jsme se rozloučili s hlavním městem Německa.

Auf wiedersehen, Berlin!

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvovala v roce 1941 s rodným příjmením Leišová.

Narodila se 19. 1. 1922 ve Všejanech a zemřela v r. 1985 v Praze.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.