Team Fur Fon třetí, Debatní spam se kvalifikoval do finále

Team Fur Fon třetí, Debatní spam se kvalifikoval do finále

Poslední kvalifikační turnaj Debatní ligy a Debate League se odehrál v Nové Pace. K čemu tam došlo, a jak ho hodnotí jeden z účastníků?

Nová Paka se o víkendu 24.-26. března stala dějištěm dalšího kola Debatní ligy a u toho jsme samozřejmě nesměli chybět ani my. Celý turnaj, nazvaný „Ostrava plná hudby“ se, jak již název napovídá, nesl v duchu hudební scény z konce minulého tisíciletí. Naše gymnázium reprezentovaly týmy Debatní Spam ve složení Emma Osifová, Petra Pekárková a Tadeáš Brablc a tým Fur Fon Team ve složení Anselm Benedikt Štefan, Martin Novotný a Ondřej Kučera (který se k nám přidal z pražského gymnázia Postupická).

Hned v pátek jsme do debatování skočili po hlavě a oba naše týmy první debatu, která byla na tezi „Zdravotnictví by nemělo být bezplatné“, vyhrály. Poté, co jsme se posilnili kebabem, jsme večer zasvětili co nejlepší přípravě na sobotní program. Kromě druhé debaty na již zmíněnou tezi nás totiž čekala i debata nepřipravená a navíc plánová debata na tezi „Státy EU by měly přijmout opatření pro lepší integraci muslimů“. S plánem (jak se tomuto typu teze říká) nikdo z nás neměl žádné zkušenosti, protože se v Debatní lize již několik let neobjevila, takže pro nás byl ještě větší výzvou.

V sobotu jsme pokračovali v debatování a naplno jsme zužitkovali nápady a poznatky z pátečního večera, jelikož oba naše týmy plánovou tezi vyhrály. Debatnímu Spamu už se v dalších debatách tolik nedařilo a další výhru si již nepřipsal. Oproti tomu Fur Fon Team se dočkal úspěchu a na konci dne odcházel (byť s oběma ušima odřenýma) na večeři se čtyřmi výhrami na svém kontě a dostal se tak na průběžné první místo. Večer se odehrával v podobném duchu jako ten předchozí, tedy přípravami na plánovou tezi, jež nás ještě v neděli dopoledne čekala. Dokonce jsme si ještě v půl jedenácté večer udělali menší průpravnou debatu, abychom věděli, s čím může protivník přijít a s čím naopak můžeme přijít my. Připravovali jsme se dokonce tak udatně, že jsme se dostali do stavu, kdy jsme nevnímali tok času a na své pokoje jsme se odebrali až v půl druhé ráno.

Avšak ani takto obětavá příprava nám nestačila k tomu, abychom byli připraveni na všechny eventuality a oba naše týmy v neděli podlehly (byť velmi těsně) svým soupeřům v poslední debatě.

V konečném důsledku to znamenalo, že Debatní Spam se umístil na 10. místě, avšak co je hlavní, kvalifikoval se do finále Debatní ligy z celkového 3. místa, čímž dosáhl svého hlavního cíle. Fur Fon Team skončil na 3. místě a i přes zklamání z poslední debaty to byl skvělý úspěch, který jsme ani příliš nečekali.

Už nám jen zbývalo sbalit si svých pět švestek, nasednout na vlak, zrekapitulovat si, jak že to pro nás v konečném důsledku dopadlo a jet domů.  

- Martin Novotný

 

Výsledky zde

Informace o debatním klubu zde

Více o debatování zde

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MUDr. Václav Šimon, DrSc.

Prof. Václav Daniel Šimon, DrSc. (*29. 5. 1926), přední český urolog, chirurg, gynekolog, vysokoškolský učitel a akademický pracovník, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Rooseveltův projev

2. duben 1903

Americký prezident Theodore Roosevelt přednesl v Chicagu projev, jímž potvrdil, že Monroeova doktrína je stále základem americké zahraniční politiky. 

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.