Studenti 3. ročníku uspěli na Krajském kole SOČ!

Studenti 3. ročníku uspěli na Krajském kole SOČ!

Koncem března se na našem gymnáziu konalo školní kolo STŘEDOŠKOLSKÉ ODBORNÉ ČINNOSTI, do které se v letošním roce zapojili tři studenti ze třetího ročníku. Vzhledem k pravidlům soutěže SOČ bylo možné, aby obě práce („Crohnova choroba a informovanost o ní mezi studenty středních škol“ od Nikoly Soukupové a „Život s diabetes mellitus“ od Nikoly Kotršálové a Petra Pokorného) postoupily do dalšího kola a bojovaly o co možná nejlepší umístění na krajské přehlídce nejlepších prací. Krajské kolo se letos konalo 30. 4. 2013 v Kladně. Hostitelem této přehlídky byla Střední průmyslová škola stavební a Obchodní akademie.

Po překonání odporu ke vstávání jsme se v brzkých ranních vypravili spolu s paní profesorkou Hanlovou do Kladna. Spolu s námi se na krajské kolo jela podívat i skupina osmi dívek (převážně ze druhého ročníku), které by se v dalším ročníku do středoškolské odborné činnosti rády zapojily.

Krajské kolo bylo pod skvělou organizací již uvedené školy, tudíž vše proběhlo bez potíží. Nervy s námi sem tam cloumaly, ale bez toho by to asi nebylo ono. Obě práce z naší školy, byly v jedné kategorii – ZDRAVOTNICTVÍ. V tomto oboru se na krajskou přehlídku dostalo celkem šest prací. Obhajoby se konaly v oddělených učebnách a trvaly od deseti do patnácti minut. Komise, složená z odborníků daných oborů, vždy po každé obhajobě práci krátce okomentovala.

Slavnostní vyhlášení se konalo v nově zrekonstruované aule zdejší školy za přítomnosti všech soutěžících ze všech soutěžních oborů, všech komisařů a pozvaných hostů. Z každé soutěžní kategorie byly vyhlášeny tři nejlepší práce, přičemž pouze práce na prvním místě vždy automaticky postupovala do celorepublikového kola, které se koná přes víkend od 14. do 16. června 2013 v Brně.

Při vyhlašování naší kategorie jsme byli všichni neskutečně nervózní. Vyhlášení prvního místa nám ale na tváři vykouzlilo úsměv. Práce Nikoly Kotršálové a Petra Pokorného „Život s diabetes mellitus“ se umístila na prvním místě a postoupila tak na přehlídku do Brna.  Radost, dojetí a štěstí, to všechno jsme po vyhlášení pocítili. Mrzelo nás však, že jsme při tomto nekompromisním boji museli porazit i spolužačku a její práci, ale bohužel, takto to někdy doopravdy je.

Nyní je tu další výzva. Kraj je úspěšně za námi, ale tím to nekončí! V červnu vyrážíme do Brna!

 

Petr Pokorný, 3A

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1925.

Narodil se 25. 12. 1908 Nymburce. V letech 1925 – 1930 studoval inženýrské stavitelství na pražské technice, pak Akademii výtvarného umění.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Zemřel F. J. Studnička

21. únor 1903

F. J. Studnička – vysokoškolský profesor na pražské technice a univerzitě – byl autorem základní práce O determinantech, třísvazkové Vyšší matematiky a dalších děl.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.