Školní kolo Zeměpisné olympiády 2016/2017

Školní kolo Zeměpisné olympiády 2016/2017

Ve školním kole zeměpisné olympiády (ZeO) 30. 1. 2017 uspěli a postupují: v kat. A (primy) Jáchym Vodenka z 1PA, v kat. B (sekundy) Linda Murčová z 2SA, v kat. C (tercie a kvarty) Petr Vilímek z 3TA a v kategorii D (vyšší a čtyleté gymnázium) Petr Červinka z 4A, Pavel Souček a Jakub Růžička - oba ze 6XA.

Pro přihlašování do ŠK ZeO jsme tentokrát zvolili dvojí způsob. Studenti soutěžící v kategoriích A a B (tj. primáni a sekundáni) se jednoduše (postaru) zapisovali do tabulky na nástěnce vedle kabinetu zeměpisu č. 79. Zájemci o zeměpis v kategoriích C a D (tj. všechny vyšší ročníky) musili použít sdílenou tabulku přístupnou všem na cloudu. Přístup do souboru z odkazu na stránkách nebo přes QR kód nečinil vyšším ročníkům žádné zvláštní obtíže. Touto cestou budeme proto velmi pravděpodobně pokračovat i v dalších letech.

ŠK olympiády se letos zúčastnilo spíše méně řešitelů, než v minulých letech. Celkem jich bylo z 19 přihlášených jen 15. Přesto věříme, že jde o reprezentativní vzorek těch nejlepších mladých geografů, které na naši školu chodí. Zamrzel ovšem také (až na jedinou výjimku - vítěze v kat. D) úplný nezájem frekventantů předmaturitního i maturitního Zeměpisného semináře o olympiádu, a to i přes to, že vyučující i pouhou účast ve ŠK bonifikují jedničkami v prospěchu z tohoto předmětu. Přitom s možností se do olympiády zapojit byli seznámeni vlastně všichni, kteří ZEM nebo ZeS mají ve svém rozvrhu.

Blahopřejeme postupujícím a za účast děkujeme i všem dalším, které, jak doufáme, přivítáme opět za rok v dalším ročníku ZeO.

 

Zeměpisná olympiáda (ZeO) je každoroční celostátní zeměpisná soutěž pro žáky 2. stupně základních škol a školy střední. Umožňuje všem zájemcům o zeměpis poměřit síly, znalosti a dovednosti s ostatními, kteří se i ve volném čase zeměpisem také zabývají, rádi cestují a poznávají tuzemsko i cizí země a zároveň se snaží porozumět fungování krajinné sféry naší planety. Soutěž probíhá ve čtyřech kolech: školním, okresním, krajském a celostátním (jen pro kat. C a D). Zatímco školní kola si organizují školy samy, vyšší kola, počínaje kolem okresním, mají již jednotná zadání vypracovaná celostátním odborným garantem soutěže. V tomto ročníku je garantem ZeO opět Geografická sekce katedry sociální geografie a regionálního rozvoje PřF UK v Praze, zastoupená RNDr. Silvií R. Kučerovou, Ph.D., a také samozřejmě Česká geografická společnost, z. s..

ZeO je vypsána v těchto kategoriích: A (prima 8letého gymnázia), B (sekunda 8letého gymnázia), C (tercie a kvarta 8letého gymnázia) a D (ročníky vyššího gymnázia, tj. kvinta až oktáva a všechny ročníky čtyřletého studia). V přijímacím řízení na geograficky zaměřené obory vysokých škol některé univerzity promíjí přijímací zkoušky těm řešitelům ZeO, kteří dosáhli v celostátním, popř. krajském (či dokonce i okresním! - PřF UJEP v Ústí n/L) kole dobrého umístění.

Vítězové kategorií A, B a C postupují spolu se třemi nejlépe umístěnými olympioniky z kategorie D do okresního kola, které se bude konat v úterý 21. února 2017 na Gymnáziu Bohumila Hrabala v Nymburce. (V kategorii D postupuje po dohodě s organizátorem okresního kola z důvodu dostatečné kapacity vždy více nejlépe umístěných, než jen vítěz - ZeO se na okrese Nymburk obvykle účastní kromě naší školy v podstatě jen poděbradské Gymnázium Jiřího z Poděbrad.)

Oficiální vyhlášení ZeO i platný Organizační řád ZeO jsou k dispozici na webové stránce věnované Zeměpisné olympiádě.

Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Zdroj: Webové stránky Zeměpisné olympiády
Ke stažení
ikonaVyhlášení ŠK ZeO 2017
ikonaPropozice OK ZeO 2017
ikonaVýsledky ŠK ZeO 2016-2017

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1924.

Narodil se 16. 11. 1905. Byl středoškolským profesorem českého a německého jazyka.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Tour de France

1. červenec 1903

Když se v časných ranních hodinách v Paříži rozjelo 60 cyklistických profesionálů k okružní jízdě po Francii, málokdo tušil, že se zrodil později nejpopulárnější silniční závod světa – Tour de France.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.