Naši studenti se dostali do elitní desítky Soček na republice!

Celostátní přehlídka SOČ se konala na brněnské Masarykově univerzitě od pátku 14. do neděle 16. června. V dopoledních hodinách jsem se společně s Petrem Pokorným vydala na cestu. Po příjezdu a ubytování následovalo slavnostní zahájení. Za zvuku české hymny (při které jsme si připadali jako hokejisti na mistrovství světa) jsme byli přivítání v rotundě na brněnském výstavišti. Na celostátní kolo se sjelo kolem 300 studentů se svými pracemi. Všechny práce byly kvalitní a zajímavé a mnohdy jsme ani nestačili „zírat“, co všechno se dá sestrojit či vymyslet.

Sobotní den patřil obhajobám. V 18 kategoriích bojovali studenti ze všech krajů o vítězné pozice, hodnotné ceny, uznání a případné nominace na mezinárodní soutěže. S naší prací „Život s diabetes mellitus“ jsme se dostali na řadu až v odpoledních hodinách. V průběhu dne jsme se seznámili s našimi „protivníky“ a poklábosili jsme o našich výtvorech a zážitcích a bylo nám také nabídnuto svezení na soutěžní tříkolce na elektromotor (sestrojené dvěma chlapci ze Středočeského kraje), k čemuž bohužel nedošlo, jelikož jsme neměli dostatek času. Ve večerních hodinách se konala akce pro všechny soutěžící v brněnských Lužánkách. Bylo zajištěno mnoho zábavy a samozřejmě pití.
Poslední den na všechny čekalo už jen balení, případné výlety, závěrečné vyhlášení výsledků a rozloučení s Brnem. S naší prací jsme se po „úporném“ boji s pracemi zabývajícími se mikrobiologií, nanotechnologiemi a dalšími zajímavými tématy umístili na krásném 10. místě mezi soutěžícími z celé republiky. Tímto výsledkem jsme se tedy zařadili do elitní desítky a věříme, že naše práce tak nebyla úplně marná. S Brnem jsme se rozloučili a zbývala nám už jen cesta domů. Víkend na Masarykově univerzitě nám dal mnoho. Naučili jsme se stát za svými názory, poprvé jsme prezentovali práci před odbornou porotou (jejíž znalosti byly nesmírné a tituly před a za v nás naháněly hrůzu, ale také vzbuzovaly uznání) a hlavně jsme poznali mnoho dalších zajímavých a inteligentních lidí, kteří nám náš pobyt v Brně rozhodně zpříjemnili.

Tímto všem děkujeme za podporu a jsme rádi, že jsme naši školu mohli reprezentovat v Jihomoravském kraji.
Nikola Kotršálová, 3A

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc.

Prof. PhDr. Karel Rýdl, CSc. (*1952), znalec dějin pedagogiky a alternativních pedagogických směrů, zabývající se i hodnocením kvality pedagogických procesů, poradce několika ministrů školství, vysokoškolský učitel a akademický pracovník pardubické univerzity na Gymnáziu Nymburk maturoval v roce 1972 ve třídě 4.C.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt malíře Whistlera
17. červenec 1903

V Chelsea zemřel týden po svých 60. narozeninách anglický malíř a grafik James McNeill Whistler. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.