Krajské stříbro v Zeměpisné olympiádě 2019

Krajské stříbro v Zeměpisné olympiádě 2019

Poprvé po mnoha letech se místo konání krajského kola Zeměpisné olympiády (ZeO) přestěhovalo z Benešova na Kladno. Tam se na 4. ZŠ v Norské ulici sjelo ve středu 20. března 2019 více než sto soutěžících postupujících z okresních kol. Naše nejsilnější sestava (pět členů je z jedné školy naprosté maximum) vybojovala jedinou medaili, poněvadž konkurence byla jako tradičně velice silná.

Matyáš Kubečka (1PA) obhájil v kategorii A své stříbro a i v KK obsadil druhou příčku. Pavel Komora (2SB) skončil v kategorii B 24., Linda Murčová (4KA), která soutěžila v kategorii C, vybojovala 15. pozici. Do nejvyšší - středoškolské - kategorie jsme vyslali dva dřívějšími léty v této soutěži už ostřílené borce: Petr Vilímek (5QA), ačkoliv soutěžil i proti maturantům, získal pro naši školu umístění v první desítce (8.), jeho starší kolega, zeměpisný matador Alexander Koukol (6XA) se tentokrát musel spokojit až s 19. místem. Máme radost především z Matyáše Kubečky, letošního druhého nejlepšího mladého geografa v kategorii prima (6. třída ZŠ) ve Středočeském kraji. S tímto výsledkem už v nejnižší kategorii má zajisté potenciál se dobře umisťovat i v dalších letech a ročnících ZeO.

Krajské kolo organizačně zajišťoval zapsaný spolek Labyrint - středisko volného času, vzdělávání a služeb. Soutěž se konala v rychlém tempu ve školní jídelně již zmíněné 4. ZŠ na Kladně. Novinkou oproti předchozím ročníkům bylo to, že všichni soutěžící byli po celou dobu soustředěni v jediné místnosti. A protože se v ní měl brzy vydávat oběd žákům školy, soutěžní úkoly přicházely na řadu bez dlouhých prodlev, aby mohl být hlad kladenských dětí ukojen v obvyklou dobu. Společné zahájení se obešlo bez účasti politické reprezentace města (na niž jsme byli zvyklí z Benešova), slavnostní odpolední vyhlášení a předání diplomů a cen se také nekonalo. To mělo tu výhodu, že k domovu mohli soutěžící se svými doprovody (soutěžící z naší školy doprovázel prof. Soukup) vyrazit již brzy po poledni a dostali se do Nymburka ještě dříve, než by jim v tento den končila výuka. (To byla malá kompenzace za ranní vstávání, protože odjezd z Nymburka byl kvůli opravě pražského Negrelliho viaduktu a nepříliš rychlého železničního spojení mezi Prahou a Kladnem již v 6.06 hodin.)

Všem soutěžícím v KK ZeO děkujeme za reprezentaci školy a fair play. Čekají na ně pochvaly a stipendia. Pro kategorii A a B je KK nejvyšším kolem soutěže. To znamená, že celostátního kola ZeO se ani letos žádní naši borci nezúčastní.

Za předmětovou komisi ZEM: Mgr. Miroslav Soukup

Přílohy:

Výsledky KK ZeO 2019

Zdroj: Oficiální website ZeO

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Pavel Zdražil

Absolvoval v roce 1984.

Narodil se 11. 9. 1965 v Městci Králové. Pochází z kantorské rodiny (dědeček – učitel, malíř a sochař G. R. Holeček),

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.