Krajské kolo soutěže EUROREBUS 2017 - postup do celostátního finále

Krajské kolo soutěže EUROREBUS 2017 - postup do celostátního finále

Do krajského kola 22. ročníku zeměpisné soutěže EUROREBUS, které proběhlo 26. dubna 2017 jako obvykle na FTVS UK v Praze, postoupily týmy tří tříd a trojice žáků soutěžících též jako jednotlivci. Devítičlenná výprava z Gymnázia B. Hrabala v Nymburce s doprovodem pana prof. Soukupa opět výborně hájila naše "barvy" a jeden tým a jeden jednotlivec díky tomu postoupili i do celostátního finále.

Soutěž probíhá nejprve na dálku po internetu nebo korespondenčně. V březnu každého roku pozvou organizátoři trojčlenné týmy nejúspěšnějších tříd a nejlepší jednotlivce do krajských kol, z nichž pak pět nejlépe umístěných postupuje do celostátního finále. 

V kategorii ZŠ02 jsme měli i tři mladé geografy z 3TA, kteří soutěžili i jako jednotlivci, každý sám za sebe. Nejlépe uspěl Petr Vilímek, který postupuje do republikového kola ze 4. příčky. Poměrně dobře si v soutěži vedli i jeho spolužáci Michal Döme (13. místo) a Vojtěch Žáček (21. pozice v rámci kraje a Prahy). Úspěchy terciánů těší ještě víc, když si uvědomíme, že proti nim ve společné kategorii stáli i kvartáni a deváťáci, kteří jsou prostě o jeden školní rok napřed a proto z principu zvýhodněni.

V soutěži školních tříd byli nejúspěšnější matadoři této soutěže z 4KA v totožném personální složení jako v předchozích letech:  Alexander Koukol, Jakub Furgalák a Filip Touš. Vybojovali stříbrné medaile a samozřejmě také postupují. Terciáni z áčkové třídy (P. Vilímek, M. Döme a V. Žáček) klesli v těžké konkurenci kategorie ZŠ02 až na 13. pořadí. V kategorii SŠ řešily náročné úlohy tři příslušnice krásnějšího pohlaví ze 7MB (také léty prověřená trojice: Kristýna Žďárská, Eva Valentová a Martina Petrová). Jejich letošní 18. místo mezi nejlepšími týmy středoškolských tříd Hlavního města Prahy a Středočeského kraje není rozhodně žádnou ostudou.

Na účastníky čekají pochvaly, jedničky započtené do prospěchu v zeměpise a na konci roku i mimořádná stipendia za reprezentaci školy a umístění ve vědomostní soutěži. Celostátní finále EUROREBUSu 2017 bude probíhat v pondělí 5. června 2017 v TOP Hotelu v Praze na Chodovci.

EUROREBUS je zeměpisná vědomostní soutěž, jejíž hlavní cenou je pětidenní Expedice EUROREBUS po Evropě. Jejím pořadatelem je obecně prospěšná společnost TERRA-KLUB (mj. i vydavatel Školních atlasů Dnešní svět a Dnešní Česko a úspěšného časopisu Dnešní svět). Soutěž probíhá v kategorii ZŠ01 (primy a sekundy, 6. a 7. ročníky ZŠ), ZŠ02 (tercie a kvarty, 8. a 9. ročníky ZŠ) a v kategorii střední škola. I když v EUROREBUSU jde především o zeměpis, v soutěžních kolech se řešitelům hodí i znalosti z dějepisu, biologie a společenskovědních oborů, zejména pak schopnosti hledat souvislosti těchto oborů lidské činnosti v rámci především evropského prostoru. Soutěž probíhá po celý školní rok jako soutěž jednotlivců, kteří se registrují do soutěže on-line v rámci škol a jejich tříd. Tak je možné snadno body spolužáků s téže třídy sčítat a soutěžit zároveň i v soutěži školních tříd. Podobně lze při splnění určitých dalších podmínek sčítat body i v rámci školy, což otevírá možnost zapojit se i do soutěže škol. Na výherce čekají i další ceny, počítačové vybavení a další elektronika pro zúčastněné školy. Prestižní trofejí soutěže škol je putovní pohár České spořitelny, která je generálním partnerem celé soutěže.

Gymnázium Bohumila Hrabala v Nymburce se do soutěže zapojuje již několik let. Nejúspěšnější jsme byli, když jedna z našich někdejších tříd dvakrát po sobě vyhrála soutěž tříd. Zatímco v roce 2009 navštívili tito reprezentanti naší školy především Bavorsko a Rakousko, o rok později se s EUROREBUSem vypravili na Slovensko, do Rakouska, Slovinska a Chorvatska. Historicky zatím nejpočetnější účast našich zástupců v EUROREBUSu na republikové úrovni bylo 10 reprezentantů v roce 2013. Tehdy v soutěži škol (v rámci níž se samostatně nesoutěží, sčítají se ale body všech žáků ze všech kol a z toho se stanovuje výsledné pořadí) obsadilo Gymnázium Nymburk celkovou 23. příčku v rámci ČR, což je rovněž prozatím nejlepší úspěch. Předloni zvítězil A. Koukol v celostátním finále jednotlivců kat. ZŠ01 a vypravil se jako náš další zástupce po letech opět na Expedici EUROREBUS 2015.

Za PK ZEM: Mgr. Miroslav Soukup, předseda

Zdroj: Webové stránky soutěže EUROREBUS
Ke stažení
ikonaVýsledky jednotlivců ZŠ02 KK EUROREBUS 2017
ikonaVýsledky třídních týmů ZŠ02 KK EUROREBUS 2017
ikonaVýsledky třídních týmů SŠ KK EUROREBUS 2017

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Žaneta Peřinová

Mgr. Žaneta Peřinová (*1980), novinářka, redaktorka sportovního zpravodajství České televize, absolvovala v roce 1998.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Volební právo v Austrálii

17. prosinec 1903

Parlamentních voleb v Austrálii se poprvé účastnily i ženy.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.