EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

Naše gymnázium zastupovala 16. - 17. března 2023 v rámci 15. ročníku soutěže EXPO Science AMAVET na krajském kole čtveřice maturantů, kteří zde prezentovali své výzkumy. Stejné, jako už v úterý uplatnili i v rámci SOČ. Dva z nich byli vybráni k postupu do národního kola, které se uskuteční 5. dubna v Praze.

Současně s KK EXPO Science AMAVET pro Pardubický kraj probíhala v Kongresovém centru IDEON i krajská přehlídka Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Zde šlo o vědecké prvotiny žáků základních škol. Naši středoškoláci byli jako mimokrajští posuzováni samostatně (žádní středoškoláci z našeho kraje z jiných SŠ ani gymnázií se k vlastní škodě do soutěže nepřihlásili) a dosáhli jsme postupu na republikovou úroveň dokonce u poloviny našich soutěžících.

Z nymburského gymnázia do Pardubic na soutěž přijel Bedřich Brynych (8OA) se svým projektem stratosférického balónu, nazvaného oficiálně "Dotkni se vesmíru". Jeho spolužák Přemysl Černý (8OA) dovezl a předvedl svůj prototyp dronu - kvadrocyklokoptéry. Tadeáš Ďurčanský (8OB) seznámil hodnotící porotu i další zájemce se svým výzkumem na Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR v rámci Otevřené vědy, kde se zabýval vývojem nových luminofor pro použití do technologií bílých laditelných světel na bázi svítivých diod LED. Jediná naše zástupkyně krásnější poloviny lidstva z naší školy Anna Vávrová (8OB) zkoumala Anizotropii magnetické susceptibility hornin v laboratoři a přírodě. Rovněž ona dojížděla na Akademii věd v programu Otevřená věda na Geofyzikálním ústavu AV. Právě A. Vávrová a T. Ďurčanský budou v soutěži AMAVET pokračovat v národním kole. K postupu jim blahopřejeme.

Soutěž, konanou každoročně na více místech, organizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z. s. Ve Středočeském kraji ovšem AMAVET nevyhlašuje ani okresní ani krajské kolo, nicméně umožňuje, aby Středočeši přijeli rovnou na krajskou přehlídku Pardubického kraje v roli hostů.

Cílem soutěže je:

1. Podněcovat co nejvíce talentovaných středoškoláků prostřednictvím řešení konkrétních vědeckýcha technických projektů k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností a schopnosti svoji práci prezentovat odborné i široké veřejnosti.

2. Napomáhat k vyhledávání talentů v oblasti vědy a techniky a zpřístupňovat jim vědecká a výzkumná pracoviště i laboratoře vysokých škol.

3. Umožňovat co největšímu počtu talentovaných středoškoláků další odborný růst formou účasti na specializovaných aktivitách v ČR i zajišťováním individuální i kolektivní účasti na odborných akcích v zahraničí.

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc.

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc. (23. 7. 1929-11. 1. 2021), zakladatel oboru vakuové fyziky v Československu, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel Občanského fóra, náměstek ministra školství, od roku 2003 čestný absolvent nymburského gymnázia (v posledním ročníku byl 21. 2. 1948 vyloučen ze studia z politických důvodů)

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Dámská móda

květen 1903

S prvním úsměvem jarního slunce se objevují také jarní toalety, jejichž móda bývá každým rokem proměnlivá. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.