EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

EXPO Science AMAVET 2023 - krajské kolo v Pardubicích

Naše gymnázium zastupovala 16. - 17. března 2023 v rámci 15. ročníku soutěže EXPO Science AMAVET na krajském kole čtveřice maturantů, kteří zde prezentovali své výzkumy. Stejné, jako už v úterý uplatnili i v rámci SOČ. Dva z nich byli vybráni k postupu do národního kola, které se uskuteční 5. dubna v Praze.

Současně s KK EXPO Science AMAVET pro Pardubický kraj probíhala v Kongresovém centru IDEON i krajská přehlídka Festivalu vědy a techniky pro děti a mládež v Pardubickém kraji. Zde šlo o vědecké prvotiny žáků základních škol. Naši středoškoláci byli jako mimokrajští posuzováni samostatně (žádní středoškoláci z našeho kraje z jiných SŠ ani gymnázií se k vlastní škodě do soutěže nepřihlásili) a dosáhli jsme postupu na republikovou úroveň dokonce u poloviny našich soutěžících.

Z nymburského gymnázia do Pardubic na soutěž přijel Bedřich Brynych (8OA) se svým projektem stratosférického balónu, nazvaného oficiálně "Dotkni se vesmíru". Jeho spolužák Přemysl Černý (8OA) dovezl a předvedl svůj prototyp dronu - kvadrocyklokoptéry. Tadeáš Ďurčanský (8OB) seznámil hodnotící porotu i další zájemce se svým výzkumem na Fyzikálním ústavu Akademie věd ČR v rámci Otevřené vědy, kde se zabýval vývojem nových luminofor pro použití do technologií bílých laditelných světel na bázi svítivých diod LED. Jediná naše zástupkyně krásnější poloviny lidstva z naší školy Anna Vávrová (8OB) zkoumala Anizotropii magnetické susceptibility hornin v laboratoři a přírodě. Rovněž ona dojížděla na Akademii věd v programu Otevřená věda na Geofyzikálním ústavu AV. Právě A. Vávrová a T. Ďurčanský budou v soutěži AMAVET pokračovat v národním kole. K postupu jim blahopřejeme.

Soutěž, konanou každoročně na více místech, organizuje Asociace pro mládež, vědu a techniku AMAVET, z. s. Ve Středočeském kraji ovšem AMAVET nevyhlašuje ani okresní ani krajské kolo, nicméně umožňuje, aby Středočeši přijeli rovnou na krajskou přehlídku Pardubického kraje v roli hostů.

Cílem soutěže je:

1. Podněcovat co nejvíce talentovaných středoškoláků prostřednictvím řešení konkrétních vědeckýcha technických projektů k odhalování a rozvíjení tvůrčích schopností a schopnosti svoji práci prezentovat odborné i široké veřejnosti.

2. Napomáhat k vyhledávání talentů v oblasti vědy a techniky a zpřístupňovat jim vědecká a výzkumná pracoviště i laboratoře vysokých škol.

3. Umožňovat co největšímu počtu talentovaných středoškoláků další odborný růst formou účasti na specializovaných aktivitách v ČR i zajišťováním individuální i kolektivní účasti na odborných akcích v zahraničí.

Aktuální informace

26.06.2024

Během školních prázdnin je jako úřední den stanoveno pondělí od 9.00 do 11.00 hodin.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mgr. Josef Daniel Beneš

Mgr. Josef Daniel Beneš (*31. 7. 1941), evangelický duchovní a literát, který v roce 1969 odešel do exilu do Ženevy, organizátor táborových pobytů mládeže i zájezdů a seminářů o českých dějinách a kultuře pro Švýcary, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1958.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kongres historiků

1. duben 1903

Začal mezinárodní kongres historiků v Římě. Čestným předsedou byl zvolen Theodor Mommsen.

Nejčtenější

27.06.2024

Pod záštitou vzdělávací organizace Agora CE se studenti výtvarné výchovy ze dvou tříd sext stali uličníky. Umělci, kteří jim zprostředkovávali půlroční projekt zaměřený na proměnu veřejného prostoru poblíž školy, byli Tomáš Roček, Filip Novák a za Agoru Tereza Konrádová.

celý článek
27.06.2024

Tradičním FINAL FOUR vyvrcholila letošní streetová liga. Na rozdíl od předešlých let nabídly všechny 4 zápasy relativně vyrovnanou podívanou, která vyvrcholila finálovým zápasem (Basketéři bez brčeků - Kubátovy kočičky 20:18), jež rozhodl v úplném závěru svým nájezdem Arsen Gevorkyan a spolu s Oskarem Palovčíkem a Hynkem Karamonem, tak mohli z rukou trojnásobného vítěze Jirky Szity převzít pohár pro vítěze. Poděkování si ale zaslouží všech 11 týmů, které se do soutěže přihlásily a pevně věřím, že si své příznivce na hřišti či v hledišti streetová liga najde i v příštím roce, kdy bude na programu již 22. ročník.

celý článek
28.06.2024

Poslední den školního roku dorazila skvělá zpráva z Francouzské aliance v Pardubicích, kde naši studenti konali na začátku června jazykové zkoušky DELF.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.