Bronz z KK Geologické olympiády 2022

Bronz z KK Geologické olympiády 2022

DO GALERIE PŘIDÁNY FOTKY, ORGANIZÁTOŘI NATOČILI O AKCI KRÁTKÝ FILM

I v roce 2019 jsme z místa konání krajského kola Geologické olympiády dovezli do naší školy jednu bronzovou medaili. Minulé dva roky ovšem byly ve znamení online KK a každé srovnání s nimi tak poněkud pokulhává. Držet při poznávačce nerostů, hornin a zkamenělin vzorek přímo v ruce, potěžkat si ho, otáčet s ním, zkusit nějaké vrypy apod., je prostě o něčem jiném, než jen vidět jeho fotku na nějaké počítačové obrazovce. Tak i letos jsme se z Berouna vrátili s jediným medailovým umístěním. A také to bylo v kategorii A, jako před těmi třemi lety, jen osoby a obsazení se proměnily. Letošní třetí místo ve Středočeském kraji patřilo v kat. A Veronice Košťálové (4KB), která byla loni při online soutěži dokonce druhá. Jde ve stopách naší matadorky minulých ročníků Anny Vávrové (7MB), v roce 2019 v kat. A také třetí, v roce 2022 ve středoškolské kat. B na šesté příčce v kraji a s čestným uznáním úspěšné řešitelky KK GeO.

4. dubna 2022 do Berouna dorazila na KK GeO šestičlenná výprava nymburského gymnázia, složená nakonec z pěti postupujících soutěžících z OK a prof. Soukupa jako pedagogického doprovodu. Logistika účastníků nebyla snadná, sjeli a sešli jsme se všichni v podstatě až v Praze, přičemž někteří za sebou už měli třeba i dva přestupy, jízdu jednu stanici náhradní autobusovou dopravou a ještě po objížďce! Těžkosti tohoto druhu ale nejsou mladým geologům a geoložkám překážkou, kvůli soutěži dokážou brzy ráno vstávat a domů se vrátit až před šestou večerní.

Berounské Muzeum Českého krasu bylo v zavírací den soutěžícím i doprovodu plně k dispozici. Soutěžící se podrobili testu a obávané poznávačce, navíc dostali i dvě středočeské regionální geologické otázky. Garant středočeského krajského kola Mgr. Pavel Bokr, muzejní geolog a edukátor, připravil pro účastníky i další zajímavé doplňkové aktivity, jako vlastnoruční hledání zkamenělin v kameništi na muzejním dvoře, rýžování českých granátů z granátonosného písku nebo soubor minerálů a hornin, které lze najít a těžit v populární počítačové hře Minecraft. Opravdu jsme se mohli probírat pazourkem, emeraldem, diamantem, dioritem, granitem, ametystem, čedičem nebo obsidiánem. Chyběly jen některé opravdu autory hry úplně vymyšlené bloky. Na památku na konci dne při vyhlašování byli soutěžící obdarováni krystalem kalcitu a hrníčkem od Města Berouna, které předávala přímo starostka města Berouna, profesí rovněž geoložka.

Výsledková listina KK GeO za naši školu

Jméno a příjmení Třída Kategorie Body Pořadí
Košťálová Veronika 4KB A 71 3.
Kubálek Filip 2SB A 49  11.
Vávrová Anna 7MB B 69,5 6. (ÚSPĚŠNÝ ŘEŠITEL)
Šubrta Michal

5QA

B 35  11.
Rasocha Hynek

3A

B 34  12.
Vejtruba Matyáš 6XB B

0

odstoupil ze soutěže

 

Děkujeme soutěžícím za reprezentaci školy ve stále ještě nepříliš populární přírodní vědě. Doufáme, že jim náklonnost ke geologii ještě vydrží a všichni se znovu v příštím ročníku pokusí o stejné nebo lepší umístění. Za letošní výkony mohou očekávat jedničky do klasifikace, pochvaly třídního učitele nebo ředitele školy a také na konci roku mimořádná stipendia.

Předmětové komise BIO a ZEM

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1923.

Narodil se 15. 2. 1905 v Mostě. Dětství prožil v Lounech. Studoval na reálce v Lounech a Nymburce, kde pracoval jeho otec jako strojvůdce.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přednášky Mánes

28. duben 1903

V Praze se konala první z cyklu přednášek, jež se zabývaly principy tvorby a současnými uměleckými názory. 

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.