Bronz z KK Geologické olympiády 2019

Bronz z KK Geologické olympiády 2019

Ve třetím ročníku, kdy se Geologická olympiáda (GeO) koná v celostátním rozsahu, jsme poprvé v krajském kole dosáhli na cenné kovy (v tomto případě tedy alespoň na cennou slitinu...). Anna Vávrová z 4KB vybojovala v těžké konkurenci kategorie A (ZŠ) v berounském Muzeu Českého krasu krásný bronz. Naši ostatní reprezentanti ze středoškolské kategorie B takto úspěšní nebyli. Potěšilo samozřejmě umístění dvou z nich alespoň v první desítce pořadí výsledků.

8. dubna 2019 do Berouna vyrazila na KK GeO sedmičlenná výprava nymburského gymnázia, složená ze šesti postupujících soutěžících z OK a pedagogického doprovodu v osobě pana prof. Soukupa. Cesta přes ranní Prahu po brzkém vstávání probíhala poměrně klidně a to i když jsme jeli v důsledku výluky jinou do cílové stanice tratí. Zpáteční cesta byla naproti tomu ve znamení zpoždění, improvizace při volbě náhradního spoje a při přestupech a z toho vyplývající nervozity. Přesto dopadla šťastně, až na to, že nás připravila o více minut života, než jsme plánovali.

Berounské muzeum bylo v zavírací den celé k dispozici pro soutěž. Studenty čekalo vyplňování náročných testů z geologie a paleontologie a tentokrát jen 25 vzorků hornin, minerálů a zkamenělin k určení. Nesnadné úkoly ulehčovalo pohoštění, které muzeum pro soutěžící i doprovod štědře zajistilo, stejně jako vloni. Napínavé čekání na výsledky naší velice početné výpravy nám muzejní geolog a hlavní organizátor KK v jedné osobě: Mgr. Pavel Bokr zpříjemnil prezentací o možnostech využití geografických informačních systémů a databázových programů v geologii a příbuzných oborech. Při vyhlašování si především medailisté, nakonec ale vlastně úplně všichni zúčastnění, mohli vybrat a odvézt mineralogické vzorky a malého trilobita k tomu. Zajímavostí je, že diplomy a ceny předávala starostka města Berouna, která je profesí rovněž geoložka.

Zejména úspěch Aničky Vávrové, která se na hodinách biologie až letos začala geologii a příbuzným oborům věnovat do hloubky, má před sebou geologický kurz a další témata bude probírat i v zeměpise, může v následujících ročnících znamenat další medaile. Zároveň bychom ocenili, kdyby se do soutěže také zapojilo více účastníků, zejména z nižších tříd. Ve středoškolské kategorii se nejlépe umístil Jakub Furgalák z 6XA (8.) a Tomáš Válek z 6XB (10.). Nutno ještě dodat, že béčková sexta byla v nevýhodě, poněvadž se na geokurz chystají teprve v červnu, zatímco áčko a 2A už ho absolvovaly na podzim 2018. Děkujeme za upřímné soutěžní nasazení všem sextánům a věříme, že je příprava i soutěž sama obohatila o cenné zkušenosti.

Souhrnné výsledky KK GeO 2019 pro Středočeský kraj
Fotodokumentaci pořizovali zaměstnanci Muzea Českého krasu v Berouně (prvních 5 fotek). Ostatní snímky jsou od Františka Kadrmase (6XA). Další záběry lze prohlížet ve FOTOARCHIVU akce.

GeO vyhlašuje Přírodovědecká fakulta Masarykovy univerzity v Brně (Ústav geologických věd) ve spolupráci s Českou geologickou službou, PřF UK v Praze a Asociací muzeí a galerií ČR, z. s. Je to předmětová soutěž ve znalostech z geologických disciplín s cílem napomáhat výuce o neživé přírodě, vyhledávat talentované žáky, systematicky je podporovat a rozvíjet jejich odborný růst. V důsledku je záměrem organizátorů samozřejmě rovněž podnícení či oživení zájmu o studium oboru geologie na vysokých školách.

Předmětové komise BIO a ZEM

Zdroj: Webové stránky Geologické olympiády

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1934.

Narodil se 9. 11. 1915 v Nymburce. Učil se hrát na housle, klavír, varhany a také zpíval. 

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Sjezd socialistů Ruska

30. červenec 1903

Na ilegálním druhém sjezdu Sociálně demokratické dělnické strany Ruska v Bruselu (první se konal v roce 1898) vzplanul prudký ideologický boj mezi leninovci s tzv. oportunisty (J. Martova).

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.