Zahradní slavnost

Zahradní slavnost

Bylo krásné sobotní odpoledne, blížila se třetí hodina. Obloha byla modrá, slunce svítilo, teploměr vyšplhal nad dvacet stupňů a vůbec to nevypadalo, že je osmého září, spíš tak počátek července. Před zadní brankou na nádvoří nymburského gymnázia se scházeli rodiče s dětmi. Někteří z nich se smáli, jiní měli v obličejích výrazy plné očekávání, možná i trochu nervozity. Všichni byli téměř svátečně oblečeni a v rukou drželi talíře, misky, košíky a krabičky plné sladkostí, jednohubek, ovoce, salátů, chlebíčků a dalších pochutin, jako by šli na dlouho plánovanou návštěvu k rodinným přátelům. Jejich cílem ale nebyl obývací pokoj ani zahrádka u známých, ale nymburské gymnázium, přesněji zahradní slavnost, kterou právě tuto sobotu uspořádalo Rodičovské sdružení Gymnázia Nymburk (RSG).

Členové, popravdě většinou členky RSG, z nichž každá zastupuje ve sdružení jednu třídu, se rozhodly, že letos nastartují novou tradici. To, co je v některých anglosaských státech běžné, u nás ale zatím spíš netypické. Setkávání rodičů, studentů a vyučujících na různých akcích. Po úspěchu prvního ročníku školního plesu přišel nový nápad: neformální setkání všech na nádvoří gymnázia. A cíl? Poznat se, popovídat si, zasmát se, domluvit další aktivity. Vždyť mnoho rodičů ještě po letech studia svého potomka na gymnáziu neví, jak vypadají a jací vůbec jsou někteří vyučující, kteří dítko vzdělávají. Paní profesorky a páni profesoři zase v běhu školních dní nemají dost času na neformální popovídání si s rodiči svých žáků. Rodiče často znají rodiny spolužáků svých dětí jenom z vyprávění potomků…

V sobotu 8. září všichni, kteří přijali pozvání Rodičovského sdružení, dostali možnost poznat ostatní, jejich názory, promluvit si o dětech, o jejich budoucnosti. Vždyť všem nám jde nakonec o totéž, aby byly naše děti dobře připraveny do života.

Zahradní slavnost navštívily téměř dvě stovky účastníků. Hned u vchodu každý obdržel barevný lísteček, který mu studentky připevnily na oblečení a napsaly na něj jeho jméno. Barva cedulky měla svůj význam během odpoledne při zajímavé komunikační hře, kterou připravila paní profesorka Trtíková. Po „ocedulkování“ příchozí rodiny odložily přinesené pochutiny na školní lavice upravené tentokrát do tvaru rautové tabule a většinou se zapojily do přátelských rozhovorů, které se odehrávaly po celé ploše nádvoří.

Formalit mnoho nebylo: přítomné nejprve přivítala za RSG paní Jana Follerová, potom krátce promluvil a celou akci i do budoucna podpořil pan ředitel Jiří Kuhn, pár slov pronesla i zástupkyně studentského parlamentu Zuzana Zadražilová. Potom už se všichni jen bavili a ochutnávali dobroty, které maminky přinesly. O hudební podbarvení celé akce se postarala skupina studentů - dýdžejů, kteří do mainstreamových melodií odvážně propašovávali náznaky punku a rocku. Každé z přítomných dětí také obdrželo jednu „bianco“ jedničku s hvězdičkou, kterou si může uplatnit v některém z předmětů až do konce října 2012.

Co říci závěrem? První zahradní slavnost se vydařila, alespoň podle vyjádření zúčastněných. Ten, kdo nemohl nebo se nechtěl přijít podívat, je již dnes srdečně zván na další podobná setkání přátel gymnázia.

 

Roman Fiala, rodič

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc.

Doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc., vysokoškolská pedagožka, viroložka, zakladatelka a vedoucí Laboratoře virologie PřF UK, absolvovala na naší škole v roce 1961.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt F. L. Riegera

3. březen 1903

Brzy po svých 85. narozeninách zemřel v Praze jeden z nejvýznamnějších českých politiků 19. století, publicista a národohospodář František Ladislav Rieger.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.