EKO den po francouzsku

EKO den po francouzsku

I v letošním roce jsme se s francouzštináři zapojili do projektového EKO dnu. Letošní zvolené téma „VODA“ jsme dovedli propojit s francouzštinou o to lépe, že nám francouzská ambasáda zapůjčila sérii fotografií francouzského fotografa Yann Arthus Bertranda s tématem voda. Vyzkoušeli jsme si i zajímavý pedagogický experiment, kdy jsme propojili dvě jazykové skupiny, žáky 3TA a 4KA. A jak to vše probíhalo a dopadlo?

V pátek se konal EKO den. První dvě hodiny jsme se my, francouzštinářská skupina spojila se skupinou z kvarty A. Tématem letošního EKO dne byla VODA. Nejprve jsme se rozdělili do skupin po 3-4ech lidech. Prvním úkolem bylo přiřadit názvy k různým obrázkům skupenství vody. Pak jsme měli vytvořit smysluplný příběh s použitím právě těchto obrázků.

Druhou hodinu jsme každá skupinka dostali velký plakát s fotografií od francouzského fotografa Yann Arthus-Bertranda, na kterých zachycuje vodu v různých podobách. Měli jsme k dispozici i text k danému obrázku. Díky němu jsme odpověděli na otázky a pak náš plakát představili všem ostatním. Pro mě, a doufám i pro ostatní to byla zajímavá hodina. Nejenom, že jsme si obohatili naší slovní zásobu o další slovíčka, ale zároveň jsme se i zamysleli nad problémy, které vznikají v jiných zemích například při znečištěné vodě.

Vendy Siblíková, 3TA

Na závěr se sluší poděkovat všem zúčastněným za aktivní spolupráci na netradiční hodině a speciální poděkování patří i francouzské ambasádě za zapůjčení výstavy fotografií, které si zájemci budou moci prohlédnout v prostorách školy v průběhu rodičovských schůzek, dne 19. 11.

Ke stažení
ikonaIl était une fois

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc.

prof. RNDr. Libor Pátý, CSc. (23. 7. 1929-11. 1. 2021), zakladatel oboru vakuové fyziky v Československu, vysokoškolský pedagog, spoluzakladatel Občanského fóra, náměstek ministra školství, od roku 2003 čestný absolvent nymburského gymnázia (v posledním ročníku byl 21. 2. 1948 vyloučen ze studia z politických důvodů)

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První číslo Besed Času,

Leden 1903

První číslo Herbenových Besed Času, jež vyšlo pod titulem Slezské číslo

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.