Cesta do hlubin studia chemie

Cesta do hlubin studia chemie

Ve čtvrtek 26.10.2023 jsme se společně s paní profesorkou Švehlovou vydaly na Přírodovědeckou fakultu Univerzity Karlovy. V sekci chemie nás čekal dvoudenní intenzivní program "Cesta do hlubin studia chemie", který měl za cíl prohloubit naše znalosti v různých oblastech této vědy. V rámci akce jsme byly rozdělené na učitele a studenty, každá skupina měla paralelně vlastní přednášky a praktika. 

První den dopoledne nás čekal proslov proděkana a proděkanky, kteří nám lépe představili celou fakultu a možnosti dalšího studia. Po obědě jsme absolvovaly praktika z analytické chemie, kde jsme si vyzkoušely práci v chemické laboratoři fakulty s přístroji jako je spektrofotometr nebo automatická pipeta. Ověřovaly jsme například, zda acylpyrin obsahuje takové procento kyseliny acetylsalicylové, jaké je uvedeno na obalu. Následně jsme se věnovaly tématu polymerů, kde jsme si ukázali různé pokusy a vysvětlili si jejich využití v praxi. Večer jsme zhlédly chemickou show, která nás nadchla nejen svým tématem, kterým bylo světlo, ale také provedením zábavných a efektních pokusů.

Druhý den programu jsme s učiteli zahájili společnou přednáškou od paní docentky Martínkové na téma stravy a zdraví, načež plynule navázal další přednáškový blok. V jeho úvodu jsme si poslechly, jak pomocí chemie analyzovat umělecká díla (a že vlastně spojení přírodních a humanitních věd není tak nereálné) a jak určité přírodní sloučeniny ovlivňují funkci lidského těla. Po pauze na občerstvení nám byla krátce představená internetová stránka studiumbiochemie.cz a jak nám animace biochemických dějů mohou usnadnit jejich pochopení. Na poslední přednášce dne nás pan docent Nesměrák zábavným způsobem provedl po historii travičství a ukázal, jak moc jako lidstvo rádi využíváme jedy. Následoval dobrý oběd v dočasné menze a krátká exkurze po fakultě, kde jsme se dozvěděly zajímavé informace o měření povrchového napětí kapalin a o potenciometrických metodách. Poslední aktivitou programu byla didaktická praktika, kde jsme se blíže seznámily s periodickou tabulkou prvků a co vše nám dokáže říct. Závěrem jsme taktéž obdržely osvědčení o úspěšném absolvování programu.

Marie Kramešová a Markéta Ďurišová

 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

10. květen 1903

Rakouský výnos stanovil, že innsbrucká univerzita zůstane německá. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.