1. Literární kavárna

1. Literární kavárna

Jak již jsme informovali, francouzštináři ve škole v září zahájili nový projekt financováný z OP VK, Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině. Jednou z klíčových aktivit je Literární kavárna vedená paní Danièle Geffroy Konštacký. Náplní workshopů je práce s francouzskými knížkami, samozřejmě především četba samotná, ale i řada dalších bohatých aktivit, jejichž cílem je ztratit obavu z četby a získat orientaci v příběhu i za předpokladu, že nerozumím zcela každému slovíčku.

Pravidelně jednou za dva týdny se tedy budou všichni studenti francouzštiny setkávat s paní Geffroy a pronikat do tajů francouzských příběhů.

Jak to tedy vypadalo během prvního setkání, v pondělí 9. září?

Kateřina Remešová, 2SA:

V pondělí 9. září jsme měli místo obvyklé hodiny francouzštiny Café littéraire, což je v podstatě francouzská literatura přizpůsobená jednotlivým ročníkům. My, jakožto sekunda A, měli hodinu formou her a úkolů ke knížce Rosa ma tortue. Po seznámení s paní lektorkou jsme se pustili do řešení úkolů, bylo to pro nás něco nového. Vzhledem k tomu, že normální hodiny francouzštiny probíhají formou učení a procvičování, café litréraire by měla být taková oddychovka. Myslím si, že v naší třídě měla kavárna celkem úspěch a bude to příjemným obohacením výuky francouzštiny.

Natálie Šteflová, 3TA:                                                      

Začalo to tím, že jsme přišli do učebny, kde už na nás čekala lektorka Danièle. Nejdříve nás lektorka přivítala a pronesla pár zajímavých informací ohledně naší hodiny a tohoto školního roku, jak bude probíhat. Poté jsme si společně prohlédli francouzské knížky, které byly krásně upraveny pro nás, kteří se učíme francouzský jazyk, a lehce se jim dá porozumět. 

Společně jsme četli příběh Rosa ma tortue a pak jsme si zahráli pár veselých her s tématikou knihy.

Na závěr hodiny jsme se naučili malinko obtížné, ale velmi veselou jazykolamy (trois tortues très tétues trottaient sur un trottoir très étroit J). Bylo to zábavné a celou třídu to bavilo! Celá hodina byla velmi zajímavá. Lektorka se k nám chovala moc hezky a přátelsky. Jestliže jsme s něčím měli problém, ochotně nám ihned poradila. Celkově se mi hodina velmi líbila a doufám, že se budeme setkávat i nadále.

Sára Vandasová, 4KA:

Dne 9. září se během šesté vyučovací hodiny žáci 4KA poprvé účastnili společně s francouzskou vyučující z univerzity v Hradci Králové Danièle Geffroy Konstacký tzv. “FRANCOUZSKÉ KAVÁRNY”. 

Původně jsme si chtěli donést hrneček na kávičku nebo na čaj a k tomu taky křupavý croissantek. Z toho ale nakonec sešlo, protože jsme na to všichni… do jednoho zapomněli… Místo jedné běžné vyučovací hodiny francouzštiny jsme si udělali pohodovou atmosféru v učebně číslo 38. Daniela nám přečetla kraťounkou knihu RAFARA od francouzské spisovatelky jménem Anne-Catherine De Boel, která si knihu také sama ilustrovala. Knihu o malé africké holčičce, kterou unesla zlá obluda, jsme si společně rozebrali – podrobně prodiskutovali děj, naučili jsme se několik nových slovíček, francouzsky vysvětlovali některé pojmy nebo taky hráli francouzskou verzi Binga – Lotto (samozřejmě s obrázky týkajících se příběhu). Myslím, že jsme si hodinu moc užili a už se těšíme na další kavárnu. Doufám, že si za ty dva týdny opět nezapomeneme donést to občerstvení…   

Tato hodina pro nás byla jednou z mnoha dalších a zajímavějších aktivit, jak se přiblížit lepší francouzštině…

 

Eliška Hradilová, 6XA

V rámci projektu Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině se na naší škole poprvé uskutečnila tzv. café littéraire, česky literární kavárna. Navštívila nás totiž paní Danièle Geffroy, lektorka francouzštiny z Pedagogické fakulty Univerzity Hradec Králové, aby si s námi popovídala o francouzské literatuře. Tato dáma bude nás, žáky sexty A, navštěvovat každých 14 dní společně s ní bychom se měli zdokonalovat ve francouzštině.

S Danielou jsme se setkali již v minulosti díky projektu rozšířené výuky francouzštiny, a tak pro nás nebyl problém s nějakým ostychem a hned jsme se pustili do práce. Nejdříve si s námi povídala o knížkách, které jsme četli, a pak nám představila malou knížečku o medvídkovi jménem Otto (na první pohled dětská knížka, ale vlastně se jedná o příběh s historickým podtextem, odehrávající se za druhé světové války). Danièle nám předčítala krátký úryvek, se kterým jsme pak dále pracovali; doplňovali jsme si například klíčová slovíčka, znovu sestavovali příběh z papírků s textem apod. Bohužel jsme měli jen jednu vyučovací hodinu a hromadu činností, které jsme měli stihnout, což vedlo k tomu, že byl celý program poněkud uspěchaný. Vůbec to ale nevadilo, paní Geffroy byla milá a veselá, a tak těch 45 minut nemohlo dopadnout jinak než dobře.

Každopádně jsme si (alespoň já) tuto netradiční výuku užili a věřím, že si z ní a i z dalších hodin něco odneseme. Už se těším na další literární kavárnu!

 

Aktuální informace

06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc.

Doc. RNDr. Jitka Forstová, CSc., vysokoškolská pedagožka, viroložka, zakladatelka a vedoucí Laboratoře virologie PřF UK, absolvovala na naší škole v roce 1961.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Kongres historiků

1. duben 1903

Začal mezinárodní kongres historiků v Římě. Čestným předsedou byl zvolen Theodor Mommsen.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.