Vyšli jsme ven!

15.03.2018
Vyšli jsme ven!

Když naši rodiče a prarodiče demonstrovali v osmdesátém devátém za svobodnou a demokratickou republiku, nikdo z nich si nepředstavoval, že za 29 let budou muset protestovat i jejich děti za udržení demokracie a dodržování demokratické ústavy, která je během posledních měsíců neustále zneucťována, stejně jako její tradice. I přestože uběhly pouze dva měsíce od voleb, staronový prezident České republiky špiní demokratické zvyklosti a při inauguračním projevu podkopává důležité pilíře demokracie, jako jsou veřejnoprávní média. Která jsou mimochodem kontrolována Radou České televize a všechny jejich finance, které jdou od státu, mohou být zkontrolovány Nejvyšším kontrolním úřadem. Dále se také sama Karlova univerzita nechala slyšet, že jejich výzkum, zmiňovaný v onom inauguračním projevu, byl pochybný a nepřesný.  Ale to bylo jen něco pro upřesnění.

Jako studenti, kteří se připojili ke stávce, o tomto všem máme přehled, jinak bychom si to nedovolili kritizovat. Hlavním heslem dobrovolné studentské stávky, do které se zapojili studenti z 312 českých středních a vysokých škol, bylo „Stejný metr pro všechny“. Jednoduché a výstižné heslo má poukázat na podivná jmenování a nejmenování různých státních činitelů, na neférová jednání a nemístné hry, které se odehrávají v politickém pozadí i popředí. 

Jelikož důvody stávky navazují přímo na výsledky nedávných voleb, zapojili se především studenti, kteří už volební právo mají, nebo ho brzy mít budou. S volební právem přichází velká zodpovědnost, kterou si dobře uvědomujeme a snažíme se, aby naše volební hlasy zajistily slušnou a demokratickou republiku, kde bude na prvním místě pravda, objektivnost a rovnoprávnost. Tím, že jsme vyšli do ulic, chceme ukázat, že nám není jedno, co se v této republice děje, že o tom máme přehled a sami vnímáme, co je správné a co ne. Momentální politické akce utvářejí především naší budoucnost a nám není lhostejné, jak bude vypadat.

Výstražná stávka #Vyjdiven  byla čistě stávkou studentskou. Školy nebyly jejími organizátory a na její přípravě se nijak nepodílely, pouze jí mohly podporovat. Studenti DAMU stáli na počátku celé organizace čtvrteční stávky a organizovali také shromáždění na náměstí Václava Havla u Národního divadla, které se konalo po ukončení stávkování před školami po celé České republice. Spolupracovali také s ostatními organizátory z řad studentů, kteří chtěli uskutečnit stávku i na své škole. Studenti vyšli v pravé poledne před školní budovu, kde měli možnost vyjádřit souhlas s Výzvou sepsanou studenty DAMU, ve které žádají: Aby prezident České republiky plnil ústavní povinnost jmenováním premiéra, který získá podporu a který nebude trestně stíhanou osobou. Aby vláda v demisi nekonala zásadní a personální kroky ani nevytvářela nové ústavní pořádky. Aby Senát důrazně vystoupil proti nedodržování ústavních zvyklostí. Dále se studenti podepisovali křídami na ulice před budovou své školy, aby tím veřejně vyjádřili svou podporu stávce. Studenti mohli také debatovat a jako i na naší škole prezentovat své projevy o tom, co pro nás znamená demokracie, že stávka není mířená přímo na politiky, ale že jde o snahu udržet zde všechny aspekty demokracie. Stejně jako u nás v Nymburce i na jiných školách byla studentská aktivita podporována částí kantorů a vedením školy.

Stávka trvala pouze půl hodiny, protože vzdělání je pro nás stejně důležité jako dění ve státě a ovlivňuje naší budoucnost v podobné míře jako politická rozhodnutí. Jakákoliv aktivita spojená se stávkou musela být řádně omluvena a studenti si za svou účast zodpovídali sami.

Jako studenti doufáme, že zvedla vlnu zájmu i u studentů, kteří si ještě své politické názory utvářejí nebo nemají konkrétní informace o momentálním politickém dění. Stávka proběhla poklidně u každé školy, kde se konala, a doufáme, že svým slušným vyjadřováním nenavozujeme dojem, že, pokud si mohu vypůjčit slova pana prezidenta, „jsme chudáčci“.

Jakou součást tohoto článku bychom rádi zveřejnili dopis pana Petra Havlíka, který byl během stávky přečten studentům. 

Vážení mladí přátelé,

žijeme v turbulentní době. Staré už neplatí, současnému občas nerozumíme a nevěříme, a budoucího se obáváme. Jedním z důvodů těchto zmatků je bezesporu masivní a všudypřítomná manipulace. Možnosti ovlivňování veřejného mínění je celá řada, od médií, přes sociální sítě až po řízené provokace. Relevantní informace svádí často nerovný zápas s cílenými dezinformacemi. Musíme být vnímaví, pozorní, ověřovat si informace z více zdrojů, nebát se přemýšlet, a klást si základní otázky. Teď se opět utkává koncept plnohodnotné demokracie a svobodné společnosti s pokusy o nastolení autoritativního režimu, jak jej můžeme vidět v mnoha východních zemích. Naše příslušnost k vyspělým západním demokraciím, členství v EU a v NATO jsou základními kameny naší orientace, ale i existence, nejen z hlediska hodnotového, ale i ekonomického a bezpečnostního. Buďme citliví na čím dál silnější pokusy o rehabilitaci minulého totalitního režimu, který pošlapával lidskou důstojnost, a na snahu o restart normalizační mentality. Nebuďme lhostejní. Koalice populistů, milovníků starých pořádků a extrémistů nás ohrožuje mnohem více, než by se na první pohled mohlo zdát. Je to takový malý soft puč a svoboda může být rázem fuč. Nebylo by to u nás poprvé. Nedopusťme, aby se lež a excesy opět staly normou. Politici, zejména ti v exekutivních pozicích, jsou jen dočasnými správci našich daní, my jsme jejich zaměstnavatelé, ne naopak. Stát není firma, a už vůbec ne firma jednoho člověka. Nedávná vražda mladého slovenského investigativního novináře a jeho snoubenky probudila společnost u našich sousedů. Ani u nás nejsou všichni lhostejní a neteční, ukázalo se to při reakci veřejnosti na instalaci esenbáka soudruha Ondráčka do důležité funkce v Parlamentu. Je třeba dát najevo svůj názor, vést s mocí dialog a permanentně ji kontrolovat, aby nedošlo k její přílišné kumulaci a zneužití. Naše současné občanské postoje budou významně spolurozhodovat o naší budoucnosti. Braňme nezávislá média, právní stát a férovou soutěž na všech úrovních života společnosti. Stojí to za to. Přeji Vám k tomu hodně odvahy, trpělivosti, profesionality i pokory. Studenti byli vždy u toho, když šlo v naší zemi o hodně. Je dobře, že je tomu tak i dnes.

Petr Havlík. Politolog, filosof  spoluzakladatel OF

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1919.

Krátce působil jako učitel na Mladoboleslavsku. Kolem r. 1922 byl posluchačem Vojenské akademie v Hranicích.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Krajinské výstavy

Červen 1903

Na počátku léta byly v Čechách zahájeny tři významné krajinské výstavy, jež měly představit příslušné kraje, jejich zvláštnosti v oblasti hospodářské, kulturní i společenské.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.