Přírůstky do francouzské knihovny

Přírůstky do francouzské knihovny

Máme za sebou 7. literární kavárnu a čtenářské portfolio se díky projektu Rozvoj čtenářské gramotnosti ve francouzštině realizovanému z prostředků OP VK chvályhodně rozšiřuje. Literárních kaváren se zúčastnilo již jedenáct francouzštinářských skupin. Francouzská knihovna se doposud rozrostla o patnáct nových titulů. A jak to vypadalo na sedmém setkání našich čtenářů?

Minulo již další pondělí, kdy jsme měli znovu skvělou možnost využít svou francouzštinu v praxi, respektive s madame Danièle Geffroy a její už všeobecně známou literární kavárnou.

Tuto hodinu jsme pokračovali v rozboru knížky L’oeil du loup, kterou napsalDaniel Pennac. Naše lektorka nás rozdělila do tří skupinek, v nichž jsme měli za úkol vyplnit pracovní listy, které nám byly rozdány, aby prověřily naše znalosti načerpané z první kapitoly této knihy. Navzdory nepatrným problémům jsme se nakonec ke správným odpovědím s vypětím sil dobrali. Dále jsme obdrželi od Danièle další podklady pro naše samostudium a hodinu jsme zakončili poslechem začátku třetí kapitoly namluvené samotným autorem knihy.

Čas v kavárně je velmi příjemný, odpočinkový a náramně užitečný pro nás všechny a proto se těšíme na další hodinu strávenou v literární kavárně.

Phuong Do Anh 4KA 

V pondělí 2. 12. jsme se po velmi dlouhé době zase sešly na literární kavárně. Začaly jsme číst z knížky Jours de Collège od Bernarda Friota. Zabývaly jsme se celou dobu částí, která se jmenuje Marque. To ovšem madame Geffroy nevěděla, že jsme tento příběh už znaly. Když jsem si ho četla znovu, všimla jsem si spousty nových věcí, které mi dříve unikly. Madame Geffroy nám ukázala, proč je to tak oblíbená povídka u profesorů. Myslím, že se tato hodina povedla. I přesto, že jsme tu povídku četly několikrát, madame Geffroy dokázala jako vždy upoutat naši pozornost a naučit nás něco nového.

Karolína Kubišová, 6XA

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1925.

Narodil se 25. 12. 1908 Nymburce. V letech 1925 – 1930 studoval inženýrské stavitelství na pražské technice, pak Akademii výtvarného umění.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Pomník Husa

5. červenec 1903

V Praze na Staroměstském náměstí byl položen základní kámen k pomníku M. Jana Husa.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.