Mezinárodní setkání v německém Bad Marienbergu

Mezinárodní setkání v německém Bad Marienbergu

Ve dnech 12. až 15. června jsme se s vybranými studenty septimy A Emmou Formánkovou, Tobiášem Danešem, Bedřichem Brynychem, Markem Lovětinským a Davidem Janem Slabou vydali na mezinárodní setkání do dalekého Bad Marienbergu ve spolkové zemi Rheinland-Pfalz. 

Jednalo se o projekt pro studenty středních škol s názvem Evropská identita v historii, současnosti a budoucnosti, který byl pořádaný ve spolupráci se čtyřmi partnerskými regiony z Německa, Francie, Polska a v neposlední řadě České republiky. 

 

Jak si výše zmíněnou akci užili samotní studenti si můžete přečíst níže. Za mě jako pedagogický doprovod mohu říct, že jsem si pobyt velmi užila a do Čech se vrátila s novou energií a obohacená o cenné zkušenosti týkající se poznání jiných kultur, lidí a zvyků dané země.

Tereza Plechlová

 

Emma Formánková:

Dne 12. června se skupinka 5 němčinářů ze septimy A vydala na pobyt do německého Bad Marienbergu. Měli jsme se setkat se školami z Francie, Německa a Polska, abychom se lépe poznali a společně pocítili, jaké výhody nám přináší být Evropanem.
 
Naše cesta začala v 7:30 ráno v Nymburce. Pan ředitel vyzvedl první dva studenty bílým luxusním Mercedesem a pokračovali do Lysé nad Labem, kde vyzvedli další 3 studenty a paní profesorku Plechlovou. Kromě pana ředitele jsme cestu skoro celou prospali. 
 
Naše první zastávka byla v německém Výmaru. Navštívili jsme McDonalds a využili naši jazykovou znalost němčiny v praxi. Zároveň jsme se tímto způsobem rozloučili s masem, jelikož Europahaus, kam jsme mířili, vaří pouze vegetariánská jídla. Zároveň jsme dostali nějaký čas na to, abychom si Výmar prošli. Viděli jsme dům Schillera a Goetheho, Goetheho hrob a nádherný park. Nakonec jsme si dali kávu a pokračovali jsme další 2 hodiny do Bad Marienbergu. 
 
Po příjezdu do Europahausu jsme si vybalili, zašli si na první večeři a záhy poté jsme měli první program - Ice breaking. Hráli jsme různé hry, abychom si zapamatovali jména ostatních studentů a abychom si k sobě rychleji našli cestu. 
 
Po noci na pohodlných, ale vrzavých postelích, jsme se vzbudili do poměrně chladného, ale příjemného dne. Jelikož nabídka snídaní a večeří byla téměř shodná, většina z nás zopakovala svou večeři na snídani. Za sebe mohu říct, že jsem nikdy nesnědla tolik vajec. Pak následoval program. Opět jsme se hodně poznávali. A dokonce jsme hráli společenskou hru EU-dentity, kterou vymysleli studenti z německé školy. Za odměnu jsme dostali bonbónky. Na oběd jsme měli rýži s rajčatovou omáčkou a zapečeným lilkem se sýrem. Odpoledne jsme hru dohráli a začali jsme ve skupinkách z rozdílných zemí pracovat na projektu, který se jmenoval Utopia Lab. Za úkol jsme dostali vytvořit ideální svět za pomocí kartiček, které nám organizátoři Lisa a Clemens rozdali. Týkaly se např. ekonomické situace našeho vymyšleného světa nebo způsobu vládnutí. Nakonec jsme měli utvořit nějakou věc, která by po nás v případě vymření zůstala.
 
Tobiáš Daneš:

V úterý nás čekal výlet. Ráno jsme navštívili koncentrační tábor Osthofen. Komentovaná prohlídka nám pomohla utvořit si představy o dobových poměrech v německé společnosti. Průvodkyně nám popsala, jak to zde fungovalo, co tady s vězni dělali. Vyslechli jsme si i příběhy o konkrétních zajatcích. Při porovnání s dneškem jsme si sice začali více vážit toho, v jakém světě právě žijeme, na druhou stranu jsme litovali lidí, které tehdejší nespravedlnost a nedostatek svobody utlačovaly.     

Následně jsme se přemístili do hlavního města spolkové země Porýní-Falc, Mohuče. Cílem výpravy byla budova Zemského sněmu, kde jsme byli pozváni na oběd. Po jídle jsme měli možnost vejít do zasedacího sálu a sedět v křeslech poslanců. V místnosti se rozmohla debata o politickém systému Německa. Narazili jsme na klady, ale samozřejmě i na zápory. Po diskuzi jsme dostali volno a mohli jsme si tak prohlédnout i další části města.

Bedřich Brynych:

Ve středu 15.6. jsme vstali na snídani, po které jsme si šli zabalit naše zavazadla a vyklidili jsme si pokoje. Následoval program, ve kterém jsme popisovali naše dojmy z programu Utopie. Potom jsme si sepsali dojmy z celého pobytu, které jsme si navzájem přečetli. Tím skončil oficiální program, po kterém následovalo focení a oběd. Následně jsme se rozloučili s našimi novými kamarády a odjeli na dlouho cestu domů.

Marek Lovětínský:
 
Dne 12. června v neděli v brzkých ranních hodinách jsme sedmičlenná skupina v čele s panem ředitelem a paní profesorkou Plechlovou vyjeli na náš 4 denní edukativní program do německého Bad Marienbergu blízko města Mohuč. Díky skvělým řidičským schopnostím pana ředitele jsme měli několika hodinovou rezervu na setkání s ostatními účastníky programu. Během cesty jsme se tedy zastavili v historickém městě Výmar, které je od 19. století centrem německého společenského a duchovního života díky působení zńamých spisovatelů Goetha a Schillera na vévodském dvoře. Po cca dvou hodinové pauze jsme se dali opět na cestu do naší cílové destinace Europahaus v Bad Marienbergu. Po přijezdu na místo jsme se ubytovali na pokojích a poté nás čekala večeře, po které následoval večerní program, kde bylo úkolem se poznat s ostatními účastníky z evropských zemí. Programu se zúčastnili jak žáci, tak i jejich učitelé z Německa, Polska a Francie.
 

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Jan Jelínek

Jan Jelínek (*19. 7. 1940), spisovatel, novinář, dokumentarista, režisér Československých filmových týdeníků, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1957.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.