LVVZ kvinty A

Zvláštní, jak některé věci člověku nikdy nezevšední. Jako třeba Vánoce – můžete je opakovat každý rok, můžete s pravidelnou přesností kuchtit tentýž druh bramborového salátu, vytahovat  zaručeně nepozměněný mix koled a vánočních písniček vrcholně komerčních amerických zpěváků a obdarovávat své příbuzné výlučně ponožkami nebo svetry, a přesto se vás čtyřiadvacátého prosince vždycky zmocní to zvláštní nadšení a pocit výjimečnosti. Snad je takových událostí v životě víc – snad mezi ně pro těch pár studentů naší školy, kteří ještě nezlenivěli natolik, aby uznali za pohodlnější sedět týden ve vedlejší třídě, patří i tradiční lyžák.

Člověk si možná říká, co asi můžeme vidět na stále stejných sjezdovkách, přednášce o mazání běžek (nikomu nepřijde divné, že ji posloucháme každý kurz, a to nejspíš z jediného důvodu – že si je stejně pořád ještě skoro nikdo nemaže) a párcích k první, páteční večeři. Přesto jsem nikdy nezažila lyžák, který by byl stejný jako ten předchozí. Pokaždé s námi jedou jiní lidé (pravděpodobně bych měla zmínit, že tentokrát to byla kvinta B, profesorky Weissová a Miškovská a profesor Janík), pokaždé se odehrají jiné události – a atmosféra chaty je překvapivě jiná a zároveň bolestně stejná. Je to až k smíchu, když se člověk na chvíli usadí ve společenské místnosti a vzpomene si, že sem kdysi v sekundě přijel lyžovat poprvé – jaká ironie osudu, že se zdánlivě všechno změnilo, ale v Rokytnici pořád šlapete na večeři s bačkůrkami v ruce. Možná to všechno zní jako vzpomínání po třiceti letech, ale pro nás, kteří v té době byli dětmi, které si o sobě myslely, že jsou dospívajícími, uplynulo hodně doby do dneška, kdy jsme dospívajícími, kteří si o sobě myslí, že jsou dospělí. Celou tu šablonu lyžařského kurzu jsme přijali úplně přirozeně, a až teď nám začíná docházet, jak neskutečně zvyklí jsme na každou prasklinu ve střešních trámech, jak dobře víme, kde se schovat v zármutku, když chceme být rychle nalezeni (výklenek ve zdi nad schodištěm), a že podvědomě očekáváme, kdy se ozve ten vrzající druhý schod. Tyhle týdny bereme automaticky, ale nebude to přesně ta část, na kterou si vzpomeneme s maturitním vysvědčením v kapse? Pak už se tam, dámy a pánové, možná nikdy v životě nepodíváme.

Kristýna Kutnarová, 5QA

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

plk. Bedřich Krátkoruký

Plk. letectva i. m. Bedřich Krátkoruký (8. 10. 1913-15. 1. 1943), vynikající pilot a stíhací eso RAF v době 2. světové války, studoval na naší škole ve 30. letech 20. století.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Smrt F. L. Riegera

3. březen 1903

Brzy po svých 85. narozeninách zemřel v Praze jeden z nejvýznamnějších českých politiků 19. století, publicista a národohospodář František Ladislav Rieger.

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.