Geokurz 2A v Rokytnici n/J 5. - 9. 10. 2015

Geokurz 2A v Rokytnici n/J 5. - 9. 10. 2015

Všichni zájemci mohou nahlédnout do "velitelského deníku" a přečíst si zápisy, které do něj průběžně po celý týden pečlivě zanášela Johana Pešánová.

Zápis do velitelského deníku č. 1

Dnešní den se v 2A poprvé nesl v duchu geokurzu. Předtím nikdo z nás netušil, co si má představit. Ano vědělo se, že pět dní bude naplněno horninami a minerály, ale jak to bude provedeno, jsme neměli ani ponětí. První poznání praktické geologie přišlo po chvilce strávené v autobuse. Ten nás dovezl do Bozkovských dolomitových jeskyní. Byli jsme zavaleni novými informacemi. Co nám nejvíce utkvělo v mysli, byla originalita těchto jeskyní v ohledu vzniku krápníků - oproti jiným jeskyním je to dvojnásobná doba vzniku díky dolomitu a křemenu, které se špatně rozpouštějí.

Po prvním seznámení a oťukání se s krápníky, nás čekalo malé "jezírko" v břidlicovém lomu u Jílového. Navzdory očekávání ze strany učitelů celou třídu velice zaujalo sbírání břidlicových plátů a kousků na pozdější využití, zapálenost v tomto ohledu nebrala konce.  

Odpolední program všechny, musím říct, zaskočil, jelikož se hned prezentovali připravené referáty na horniny a minerály, ale každý to zvládl s gracií. K večeru již bylo volno a tak ho naše třída věnovala objevenému pianu a veselému celovečernímu hraní, někdo se dokonce rozvzpomněl i na kroky z tanečních.

Zápis do velitelského deníku č. 2

Hned ráno nás dvacetimístný autobus, do kterého se vešlo bezmála třicet lidí, dovezl na první zastávku našeho výletu v duchu podzemí a vody. Zavítali jsme do Hornického muzea v Harrachově a za úkol bylo vyplnění pracovního listu. Překvapivě se každý vehementně snažil sehnat jakékoli informace a paní průvodkyně se skoro nedostala ke slovu. Samosebou se jí nakonec povedlo nás uchvátit velice zajímavým a neotřelým výkladem.

Poté nás čekala menší procházka k Mumlavským vodopádům, kde se nezapomnělo ani na skupinovou fotku. Při rozchodu se každý z nás posilnil svačinou a pokračovalo se v pochodu na Krakonošovu snídani. Tam se naše skupina dělila na ty odvážnější, kteří zamířili na Zadní Plech, a ti zbylí se vydali okružní cestou. Mířilo se na Ručičky odkud se všichni nakonec dostali k chatě. Večer nás ani tentokrát neomrzela zábava v podobě hudby, tance a ping pongu.

Zápis do velitelského deníku č. 3

Po včerejším výkonu měla přijít - na pohled oddechovější - procházka vedoucí na Rezek a zpět Vlčí cestou. Dle některých ale svého jména "oddechovější" nedostála a byla i tak náročná. Jestli to zavinila únava nebo krásná příroda, nevíme.

Zápis do velitelského deníku č. 4

Poslední aktivní den byl rozdělen na dvě části. Dopoledne jsme strávili cvičným geocachingem. Po několika týmech se chodilo po okolí chaty, svazích a kopcích, lukách, cestách i lesích. Vše to bylo provázeno nemilosrdným deštěm, takže ačkoliv jsme kolem chaty nachodili jen několik set metrů, někteří z nás se vrátili řádně promočeni.

Nestihli jsme ani uschnout a následovala ledová sprcha. Byla povinnost prokázat nasbírané znalosti za posledních pár dní. Test z geologie i zkoušku z rozpoznávání hornin a minerálů všichni napsali a šťastni, že to vše máme za sebou, jsme se nadšeně vrhli na večeři.

 

Snad za celou třídu mohu říct, že geokurz byl povedený a všichni se učili hrou.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Mirek Smíšek

Mirek Smíšek OBE (2. 2. 1925-19. 5. 2013), český rodák a světově proslulý keramik, studoval po krátký čas na (tehdy Reálném) Gymnáziu Nymburk.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Nafukování trustů

Americký Kongres schválil zákon omezující tzv. nafukování trustů tím, že rozšiřování trustů podléhá rozhodnutím generálního prokurátora. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.