Ekologický kurz Krásensko kvarty A

17.06.2013
Ekologický kurz Krásensko kvarty A

Od 17. do 21. 6. se většina žáků z 4KA v doprovodu paní Hanlové a pana Liptáka zúčastnila EKO-kurzu v Krásensku na pracovišti Lipky-Rychtě. Nikdo přesně nevěděl, co nás mělo čekat ani co si pro nás zaměstnanci Rychty připraví.

Hned po zdolání namáhavé cesty vlakem a přeplněným autobusem v úmorném vedru nás čekal oběd, seznamování s penzionem a vybalování. Během zbytku dne jsme se ještě stihli projít po přilehlém okolí, spřátelit se s chovanými a velice zajímavými živočichy, jako byli například samec a samice gekončíka, chameleón nebo švábi, a uskutečnit večerní orientační běh vesnicí.
  V úterý už jsme v doprovodu obou instruktorů, Petra a Martiny, vyrazili naproti dobrodružství do nedalekého lesa, kde jsme zkoumali místní flóru a sami určili vegetační stupeň. Naše cesta pokračovala přes louky a pole až do malého parku, kde si polovina z nás zkusila nasbírat typické i zajímavé rostliny. Zbytek lovil vodní živočichy a určoval kvalitu vody. Obě skupiny se poté prostřídaly. Kolem poledne jsme došli k zatopenému lomu, kde se každý, kdo chtěl, mohl vykoupat ve studené, osvěžující, zakalené, ale přesto čisté vodě. Na závěr dne jsme zavítali do blízkosti jeskyně, kterou dobrovolníci následně mohli navštívit. Na vlastní kůži si tedy někteří z nás vyzkoušeli zlézání, šplhání a chození po kluzkých, pískem pokrytých kamenech v úzkých temných chodbičkách pár metrů pod zemí.
  Ve středu byly teploty ještě mnohem vyšší než v předchozích dvou dnech, a tak jsme dopoledne zamířili přes obec do lesa. Cestou jsme pozorovali ptactvo na vesnici a na polích. Poté jsme se věnovali lesnímu hmyzu, který jsme odchytávali motýlími sítěmi. Odpoledne jsme již strávili na Rychtě hraním společenské hry FishBanks. Ve čtyřčlenných skupinách jsme si rozdělili role kapitánů, vědců, účetních a manažerů a sami si vyzkoušeli provozovat rybářské společnosti.
  Ve čtvrtek jsme pak všechny nabyté vědomosti zúročili v ranní hře o tituly Bc., Mgr., doc. či prof. a v odpolední samostatné aktivitě u rybníčku za Rychtou. Podle zadané osnovy jsme vypracovali všechny úkoly, získali argumenty pro obhájení, nebo zrušení existence mokřadu a následně po zbytek dne vše zpracovávali do plakátu. Ve večerních hodinách jsme si společně opekli buřty a zahráli volejbal.
  Na závěr celého pobytu nás ještě v pátek ráno čekala prezentace našich výtvorů před komisí pro životní prostředí a panem architektem. Pak už jsme si jen rychle zabalili a vyrazili na cestu domů.
  Já osobně jsem si tento kurz užila, a i přesto, že to občas bylo náročné nejen díky vedru a překonaným strachům z různých zvířat, bych se na něj klidně vrátila znovu. Myslím si totiž, že si je naše třída zase o krok blíž…

Tereza Pěničková, 4KA

Aktuální informace

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MgA. Josef Krofta

prof. MgA. Josef Krofta (30. 3. 1943-18. 3. 2015), divadelní režisér, loutkoherec a vysokoškolský pedagog, držitel prestižní Ceny Thálie za celoživotní mistrovství, absolvoval v roce 1960.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Pomník Husa

5. červenec 1903

V Praze na Staroměstském náměstí byl položen základní kámen k pomníku M. Jana Husa.

Nejčtenější

26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
25.03.2024

Na dvě hodiny se učebna č. 73 proměnila v soudní síň, kde studenti právního semináře předvedli své dovednosti v simulovaném soudu z trestního práva. Projekt, na kterém naše gymnázium spolupracuje s Právnickou fakultou UK, dal studentům možnost prozkoumat právní systém z první ruky a zároveň rozvíjet kritické myšlení a rétorické schopnosti.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.