Krásensko

Krásensko

Z Kvarty A se stávají odborníci na evoluci 

Ráno 3. června se nymburském nádraží začala shromažďovat skupina žáků kvarty A vybavených krosnami a zvědavostí na zbytek týdne. Odjížděli jsme totiž na ekokurz

za doprovodu profesorek Weissové a Netopilíkové. Díky dobré organizaci a samozřejmě i naší šikovnosti jsme zvládli hned několik přestupů bez jediné ztráty, takže jsme šťastně dorazili až do vesničky Krásensko.

Hned po příjezdu nás před starobylou stavbou– Rychtou čekal instruktor Michal. Mile nás přivítal, provedl celou  budovou a uvedl nás do hlavního tématu. Tím byla evoluce, kromě různých průzkumů s ní provázaných, pro nás připravili i hru, kterou jsme po celý kurz hráli.

První bádání bylo  v oblasti hydrobiologie.

V holinách či broďákácha se síťkami v ruce  jsme se vydali do rybníku na lov nejrůznějších živočichů. Byli jsme opravdu úspěšní, kromě planktonu jsme odchytili i pijavky, bodule či pulce.

V úterý jsme se vydali na bádání do Údolí říčky. Teplotu oné říčky si vyzkoušelo postupně hned několik našich spolužáků, ne všichni však zcela dobrovolně.

Po cestě do první jeskyně – Pekárny jsme se naučili rozeznat od sebe nejrůznější dřeviny, jíst rostliny, které běžně potkáváme po cestě a spoustu nových informací o evoluci člověka, zvláště o neandrtálcích.

Během průzkumu Pekárny nás přepadla bouřka. Nezůstala naštěstí na dlouho a my mohli vydat  po rozbahněné a kluzké cestě do další jeskyně. Pro ty, komu bahno venku nestačilo, tu byla uzounká chodba hlouběji do skály, kam se s čelovkou mohli jit proplazit. Na jejím konci na ně čekalo hotové  bahnité koupaliště. Poté jsme se celí od bahna, jehličí a promáčení od říčky vraceli na autobus zpět na Rychtu.

Ve středu jsme poznali spoustu nových živočichů od drobounkých broučků po plazy. Dopoledne jsme si vyzkoušeli ormitologii. Po úspěšném určení univerzálního hnědého ptáka, jsme si všimli i tuhýka, vlaštovek či sovy umělé. Po našem velkém ormitologickém úspěchu jsme se přesunul i na nedaleký kopec, kde pokračovalo entomologické zkoumání. Ani tady jsme nezaháleli a po chvíli jsme stihli najít několik druhů pavouků, motýlů a broučků.

Odpoledne nás čekalo seznámení s většími zvířaty. Setkali jsme se s chameleónem Vasilem, který nám ukázal, jak loví hmyz, s gekončíky s pozoruhodným maskováním a s hbitou agamou vousatou.

Ještě před večeří jsme si otestovali naše znalosti hornin při poznávačce. Za odměnu jsme si po ní mohli opéct buřty na ohni.

Ve čtvrtek přišel čas na naše vlastní výzkumy a projekty. Nápadů se sešlo hned několik, od mravenčích zápasů až po biodiverzitu stojatých vod.

Dopoledne jsme strávili sbíráním dat, pozorováním, lovením a ptání se náhodných kolemjdoucích na všetečné dotazy.Odpoledne pak bylo věnováno samotnému zpracování dat do prezentací a plakátů.

Poslední den nás čekalo už jen ukázat a vysvětlit náš projekt zbytku třídy a profesorům a samozřejmě cesta domů.

 

Zuzka Kyselová

Aktuální informace

31.01.2024

Ředitel školy zveřejňuje 31.1. kritéria přijetí na školní rok 2024-25 do 1. ročníku:

Celý článek
24.11.2023

MŠMT spustilo informační portál k přijímacímu řízení na SŠ.

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D.

Prof. JUDr. Zdeněk Kühn, Ph.D., LL.M., S.J.D. (*8. 10. 1973), soudce Ústavního soudu ČR, profesor teorie práva na PrF UK v Praze a vůbec první Čech, který dosáhl prestižního titulu doktor právních věd (S.J.D.), maturoval na naší škole v roce 1992.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Josef Augusta

17. březen 1903

Narodil se Josef Augusta (†4. 2. 1968), český paleontolog. Spolu se Z. Burianem vytvořil paleontologické rekonstrukce velice populární v ČSR i zahraničí.

Nejčtenější

28.02.2024

FOTOGALERIE Z BESEDY (Z FB MĚSTSKÉ KNIHOVNY)

Na letošní třetí alumni besedu jsme přizvali absolventa gymnázia z roku 1994. Je jím Mgr. Pavel Snítilý, archeolog a zástupce ředitele Městského muzea v Čelákovicích. V nymburské knihovně ve čtvrtek 29. února 2024 nám od 17.30 hodin popíše mj. moderní archeologické metody v besedě nazvané: Archeologie pod vaším domem?

celý článek
15.03.2024

V úterý 19. 3. 2024 se koná od 11:45 Školní kolo 46. ročníku SOČ. Slavnostní zahájení za přítomnosti vedení města a vedení školy bude v učebně č. 77. Níže se dozvíte, kdo ze soutěžících a na jaké téma práci SOČ psal, jak to bude se zkrácením výuky a co je třeba udělat, pokud se na konkrétní obhajobu chce někdo přijít podívat.

celý článek
12.03.2024

Sekunda B vyjela na lyžák netradičně ve čtvrtek 7. 3. 2024 Po přijetí na chatu jsme začali vybalovat. Pak se hráli už jen hry.  A šlo se na večeři. V pátek díky nedostatku sněhu jsme museli vyjít až na Dvoračky a tam jsme celý den lyžovali. Bylo hezké počasí a tak jsme si to všichni užili.  Kvůli ztíženým podmínkám se posunul i oběd.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.