Výtvarná exkurze v Jiřském klášteře

Výtvarná exkurze v Jiřském klášteře

Krajina mostem mezi staletími

Dne 2.12.2011 proběhla exkurze našich tříd 5QA, 5QB a 1A do Prahy, kde jsme navštívili Jiřský klášter.

Z Hlavního nádraží v Praze jsme se vydali na Pražský hrad, kde je v Klášteře svatého Jiří vystavena část sbírky Národní galerie.

Byli jsme rozděleni na 2 skupiny. Naše skupina obdivovala obrazy českých krajinářů. Například díla Josefa Mánesa, Antonína Chittussiho nebo Jakuba Schikanedera.

Dozvěděli jsme se spoustu informací o významných českých umělcích, shlédli jsme jejich nejvýznamnější díla. Originály jsou uloženy právě zde. Krajina s Belvedérem, V podvečer na Hradčanech nebo obraz Jitřní píseň.

Přednášku jsme zakončili vlastním popisem zadaných děl a řešením pracovního listu.

Myslím si, že tato exkurze byla velkým přínosem do hodin výtvarné výchovy.

Veronika Píchová, Adéla Havelková 5QA

Generace Národního divadla Výtvarná exkurze v Praze

Dne 2.12.2011 jsme za doprovodu hezkého počasí, my, kvinta B s kvintou A, první A a společně s profesorkou Sedlatou a s profesorkou Haníkovou, navštívili část Národní galerie v prostorách Kláštera svatého Jiří.
Cesta vedoucí k Hradu byla obtížná, ale statečně jsme ji zdolali. Neztráceli jsme čas a ihned jsme se vydali ke galerii.
Po vstupu nás vřele přivítaly naše dvě průvodkyně s úsměvem na tváři. Rozdělili jsme se na dvě skupiny a vydali se na svá stanoviště, která se nacházela ve spodních prostorách galerie.
Tam pro nás paní průvodkyně připravila různé úkoly. Rozdělili jsme se do skupinek a řešili jsme otázky týkající se Národního divadla. Zjistili jsme, že již v 70. letech 18. století s počátkem národního obrození se objevují první snahy o vybudování českého divadla. V roce 1850 se uskutečnila první sbírka. Nejdříve se hrálo v Prozatímním divadle. Roku 1881 bylo  Národní divadlo slavnostně otevřeno a zazněla opera Libuše. Divadlo postihl požár, ale po rekonstrukci roku 1883 bylo znovu slavnostně otevřeno Smetanovou Libuší.

Při prohlídce obrazů jsme si také pověděli o výtvarnících, kteří se podíleli na výzdobě Národního divadla. Například o Mikuláši Alšovi a jeho malbě Setkání Jiřího z Poděbrad s Matyášem Korvínem (1878), o Františku Ženíškovi a jeho malbě Oldřich a Božena, o Josefu Václavu Myslbekovi, Vojtěchu Hynaisovi a mnoha dalších.
Na závěr našeho programu jsme se rozdělili do skupinek a každá skupinka dostala zadání na téma Národní divadlo – architektura, porovnání obrazů (např. Dílo Zima s dílem Jaro od V. Hynaise).
Po vypracování jsme po skupinkách předčítali své odpovědi a nápady. Tím skončila naše návštěva a my se pomalu vydali pro své kabáty, někteří si vytáhli z batohů své svačiny a vydali se kvapným tempem na metro. Vlak jsme krásně stihli a mohli jsme se jen radovat z vydařeného dne.

Alžběta Urbanová, Aneta Kučerová 5QB

Aktuální informace

08.04.2024

Upozorňujeme uchazeče, že administrace úvodní přijímací zkoušky z matematiky začíná vždy v 8.30.

Naplánujte si svůj příchod do školy mezi 8.00 a 8.25. Příchod po 8.30 nemůžeme akceptovat z důvodu regulérnosti zkoušky.

Celý článek
06.04.2024

Uchazečům, kteří podali přihlášku elektronicky prostřednictvím DIPSY, nejsou pozvánky zasílány poštou. Dostávají je pouze prostřednictvím zaručené komunikace opět v DIPSY.

Jiří Kuhn 

30.03.2024

Upozorňujeme rodiče a uchazeče, že v tomto týdnu byly odeslány pozvánky k přijímacím zkouškám takto:

Celý článek
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Milada McGrathová

Milada McGrathová (roz. Vencourová), televizní redaktorka, moderátorka a překladatelka, maturovala v roce 1987 ve třídě 4.B.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Přednášky Mánes

28. duben 1903

V Praze se konala první z cyklu přednášek, jež se zabývaly principy tvorby a současnými uměleckými názory. 

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
19.03.2024

Aktuální mistři České republiky v kategorii U14 Kateřina Kammová a Bruno Topenčík z 3TB byli hlavními tahouny našich šachistů na krajském kole v šachu družstev.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.