Výtvarná exkurze: Od romantismu k symbolismu

My studenti výtvarného oddělení kvinty B jsme se vypravili do Veletržního paláce v Praze na program o výtvarném umění s názvem Od romantismu k symbolismu.

Naše cesta začala v Nymburce na nádraží, odkud jsme vyjeli rychlíkem rovnou do Prahy. Koupili jsme si lístky na metro, a sjeli eskalátorem ke stanici. Metro bylo značně plné, a tak bylo celkem obtížné držet se pokynu: „Všichni do jednoho vagonu.“ Nakonec jsme to ale zvládli a vystoupili o dvě stanice dál na Vltavské. Ve chvíli rozchodu jsme se rozprchli po okolních ulicích. Po otevření galerie jsme se nahrnuli dovnitř, společně s dětmi z mateřské školy, které měli malé obtíže se sundáváním reflexních vestiček.

Odložili jsme si věci do šatny, a poté jsme si dle pokynů naší průvodkyně rozebrali podložky, pracovní listy, tužky a polštářky. Výtahem jsme vyjeli do čtvrtého patra budovy. Tady začínala naše prohlídka galerie, přesněji praporem, na kterém byl sv. Jiří bojující s drakem. Některá díla byla zcela dech beroucí, jiná u nás naopak způsobovala záchvaty smíchu. Prohlédli jsme si díla známých i pro nás doposud neznámých autorů, zjistili jsme spoustu zajímavých informací, které bychom se jinde nedozvěděli, jako například to, že v soše sv. Václava se čas od času objeví puklina v kovu a možná bychom v ní našli i nějakou tu myš. Padly i dotazy, týkající se nejhodnotnějšího obrazu v galerii. Poté, co jsme k němu byli dovedeni, zůstali jsme překvapeně stát a mnozí z nás lovili bradu z podlahy při pohledu na Dvoubarevnou fugu Františka Kupky.

Celkově bych tuto exkurzi zhodnotila jako velmi přínosnou pro všechny zúčastněné, i když je škoda, že jsme neměli zdaleka dostatečné množství času na samostatnou prohlídku galerie po skončení komentované části. Myslím, že nejeden z nás se tam rád vypraví a projde si i zbytek Veletržního paláce.

                                                                                                                                                     Jitka Luňáčková 5QB

Zobrazeno: 5684x

Aktuální informace

29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

Absolvoval v roce 1923.

Narodil se 15. 2. 1905 v Mostě. Dětství prožil v Lounech. Studoval na reálce v Lounech a Nymburce, kde pracoval jeho otec jako strojvůdce.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

První Ford

19. červenec 1903

V Detroitu se začaly prodávat první automobily z továrny Henryho Forda. (Model A stál 950 dolarů.)

Nejčtenější

21.03.2024

Jaké je to být debatním rozhodčím? To si vyzkoušeli členové našeho debatního klubu na krajském kole Debatiády v Děčíně. Pro některé z nich to byla první příležitost rozhodovat soutěžní debaty naostro.

celý článek
26.03.2024

Nymburští debatéři Luisa Anna Hofmanová (7MA), Sofie Fukalová (7MA), Tadeáš Brablc (8OB) a trenér Matěj Piller se poslední víkend před Velikonocemi vydali do České Třebové, kde se zúčastnili posledního turnaje Debatní ligy v této sezóně. Akce se uskutečnila v prostorech Střední školy technické a dopravní Gustava Habrmana.

 

celý článek
13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.