VLS na exkurzích v Nymburce

VLS na exkurzích v Nymburce

Vlastivědný seminář po celý školní rok navštěvuje 13 žáků a žákyň z 1PB. V průběhu roku se seznámili s dějinami území Nymburska v pravěku a raném středověku, po celou zimu zkoumali nymburské dějiny a památky a na jaře si některé z nich prohlédli i v terénu. V posledních měsících školního roku se jejich zájem stočil též k Poděbradům a Lysé nad Labem.

Letošní VLS má dějepisné zaměření (dějepisné a zeměpisné zaměření se rok od roku střídá, aby si tento předmět mohli žáci 1PB a 2SB zapsat po oba úvodní roky svého studia). Každý z žáků si v průběhu celého školního roku tvoří vlastní "brožurku", tedy jakoby originální učebnici VLS. Do ní si zaznamenává teoreticky probírané učivo i zajímavosti z exkurzí, vlepuje fotky, mapky apod. Brožurka bude každému určitou památkou na první prozkoumání místního regionu a orientaci v něm.

Vzhledem k tomu, že v hodinách dějepisu v primě se probírá pravěk a starověk, a žáci ještě nemají jistotu ani v členění dějin na základní epochy, ani v orientaci v minulosti jako takové, věnovali jsme se vývoji Nymburska přísně chronologicky a s odkazy na epochy jako např. středověk, novověk, ... První mimořádnou aktivitou byla návštěva nymburské eneolitické mohyly kmenového náčelníka ještě v září. V průběhu zimních měsíců jsme se postupně všichni vystřídali s krátkými referáty k nymburským památkám, které pan profesor ještě doplnil některými zlomovými okamžiky minulosti královského města (založení, městská privilegia, poskytnutí úkrytu princezně Elišce Přemyslovně v roce 1310, saský vpád roku 1634, období rozvoje v 19. století související především s vybudováním železničního spojení Vídně a Berlína a železničních dílen v Nymburce). Na konci března jsme se v rámci seminární hodiny vypravili na prohlídku nymburské renesanční sladovny z 16. století. O měsíc později naše kroky vedly do expozice Vlastivědného muzea, kde jsme zkoumali nejen dějiny města a historické snímky ulic a objektů, ale i expozici k železniční dopravě. Okružní procházku historickým centrem Nymburka, která byla završením referátů, jsme absolvovali za krásného počasí v květnu. (Přitom většina ocenila mimo jiné také zastávku na zmrzlinu.)

Zpráva a fotky z proběhlé dobrodružné výpravy do Poděbrad i na červen plánované celodenní exkurze do Lysé přineseme v dalších samostatných článcích.

Možná nevíte, že Vlastivědný seminář (podle ŠVP) integruje předměty Dějepis a Zeměpis a zaměřuje se na lokální historii a regionální zeměpis Nymburska. Přispívá k naplňování cílů předmětů Dějepis a Zeměpis na příkladech z blízkého okolí bydliště studentů, spojuje v sobě aspekty historické a environmentální. Na základě hlubšího poznání lokální historie a zeměpisu regionu podporuje a rozvíjí lokální patriotismus (probouzení kladného vztahu k místu bydliště), národní cítění a vztah k naší zemi. Vlastivědný seminář napomáhá tomu, aby studenti byli schopni později snáze zařadit lokální historii a zeměpis regionu do širších souvislostí (zejména národních a evropských dějin a zeměpisu ČR a Evropy). Studenti se v něm učí orientovat se nejen v prostoru, ale i v dějích a v čase. Poznávají, jak se život a věci vyvíjejí a jakým změnám podléhají v čase. Na základě poznávání okolní krajiny a dalších informací studenti sledují proměnlivost přírody a vliv lidské činnosti na ni.

Aktuální informace

24.04.2024

Beseda s absolventkou školy proběhne v Městské knihovně Nymburk 6. 6. 2024 od 17.30 hodin.

21.04.2024

se konají v pondělí 29/4:

-17:30-18:00 hod
schůzky v učebnách
-18:00-19:30 hod
29.10.2023

Ředitel školy zveřejňuje výroční zprávu o činnosti školy za školní rok 2022-2023

Významní absolventi

prof. MUDr. Václav Šimon, DrSc.

Prof. Václav Daniel Šimon, DrSc. (*29. 5. 1926), přední český urolog, chirurg, gynekolog, vysokoškolský učitel a akademický pracovník, absolvoval na nymburském gymnáziu v roce 1946.

Anketa

 
Motto školního roku 2023-24
Arnošt Lustig 6 %
Tony Wagner 24 %
William Blake 9 %
Oscar Wilde 49 %
Albert Einstein 12 %
Celkový počet hlasů: 216
Archiv anket

Svět v roce založení školy

Lyžařské závody

únor 1903

Ve Vysokém nad Jizerou se konaly lyžařské závody za účasti mnoha zahraničních závodníků. 

Nejčtenější

13.04.2024

Ve středu 10. dubna jsme ve složení Honza Kopeček (6XB), Anna Hířová, Štěpán Soulek a Mikuláš Vodenka (5QB) brzy ráno vyrazili do Prahy na VŠCHT na krajské kolo chemické olympiády kategorie C.

celý článek
10.04.2024

V pondělí 8.4. se konal tradiční florbalový turnaj pro žáky vyššího gymnázia. Celkem dvanáct týmu bylo rozděleno do tří skupin po čtyřech. Tam se utkal každý s každým, do čtvrtfinále postupovalo 8 nejlepších týmů. K vidění bylo velké množství vyrovnaných zápasů, některé týmy příjemně překvapily, jiné naopak nečekaně zklamaly.

celý článek
14.04.2024

I v letošním školním roce nejsou naši francouzštináři ochuzeni o spolupráci s partnerskou školou v burgundském Louhans. Na podzim jsme na návštěvu vyrazili my a v týdnu od 7. do 12. dubna jsme si role vyměnili a naše škola hostila skupinu 16 francouzských studentů.

celý článek
 
Oscar Wilde - Buď sám sebou. Všichni ostatní už jsou zabraní.